"Ъ": Смирний атом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Смирний атом

Енергетика
1371
У Вашингтоні завершився саміт з питань ядерної безпеки, під час якого президент Віктор Янукович пообіцяв, що Україна за два роки позбавиться від залишків високозбагаченого урану.
Саме після цього Україна остаточно отримає статус без'ядерної держави. За правилами МАГАТЕ, уран має бути або розбавлений, або повернений в країну походження. А це означає, що вивозити його можна лише до Росії, правонаступниці СРСР.
Спільна заява України і США про те, що Київ бере на себе зобов'язання позбавитися високозбагаченого урану, що є у розпорядженні, була оприлюднена в понеділок після зустрічі Віктора Януковича і президента США Барака Обами, що відбулася в рамках саміту з питань ядерної безпеки.
Прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс повідомив, що йдеться про "майже 90 кг високозбагаченого урану". "Це вистачає для виробництва декількох ядерних бомб", - підкреслив офіційний представник американського президента.
Домовленість з Україною стала одним з головних політичних досягнень Барака Обами на саміті - американські ЗМІ вчора повідомили, що президент убезпечив світ від гіпотетичної можливості потрапляння українського урану в руки терористів. Віктор Янукович погодився зі своїм американським колегою. "Загроза міжнародного тероризму заставляє лідерів держав замислитися про систему збереження і захисту місць зберігання ядерних матеріалів", - заявив він, коментуючи досягнуту домовленість.
Високозбагаченим вважається уран з підвищеним вмістом ізотопу уран-235, здатного до підтримки ланцюгової ядерної реакції. У природному середовищі концентрація цього ізотопу складає 0,72%. Україна не володіє технологіями збагачення урану.
Залишки високозбагаченого урану з часів СРСР залишаються в трьох українських наукових установах: Харківському фізико-технічному інституті (ХФТІ), Севастопольському національному університеті ядерної енергії і промисловості і київському Інституті ядерних досліджень НАНУ.
Вчені, які працювали із збагаченим ураном, відзначають, що Україна була змушена піти на поступки Вашингтону. "Це вимоги не лише США, але і МАГАТЕ. За новими нормами в цивільному використанні повинен знаходитися лише низькозбагачений уран: у енергетичних системах - до 6% вмісту ізотопу уран-235, в дослідницьких цілях - не більше 19,7%. Уран, в якому вміст ізотопу вищий, вважається збройним. А в Києві, наприклад експериментальний реактор працює на урані збагаченням 36%, - пояснив Іван Карнаухов, заступник генерального директора ХФТІ, який займається напрямом ядерної фізики. - Тож краще погодитися добровільно, ніж чекати, коли нас змусять виконати їх вимоги".
Як повідомили в апараті Ради національної безпеки і оборони, рішення, що регламентує порядок вивезення високозбагаченого урану, було прийняте 9 квітня на позачерговому засіданні ради, а 10 квітня - введено в дію указом президента. Текст указу не оприлюднюється. "Там гриф секретності", - пояснили в Раді безпеки. У заяві президентів України і США відзначається, що Віктор Янукович пообіцяв позбавитися високозбагаченого урану до наступного саміту ядерної безпеки, запланованого на весну 2012 року.
Вчора деякі російські ЗМІ повідомили із посиланням на Роберта Гіббса що частина українського урану може бути відправлена до США. Втім, в повідомленнях з Білого дому відсутні згадки про це, а Іван Карнаухов вважає, що цей варіант неможливий в принципі: "За правилами МАГАТЕ уран має бути або розбавлений, або повернений в країну походження. Це означає, що вивозити його можна лише до Росії, правонаступниці СРСР".
В Росії вчора підтвердили, що готові прийняти радіоактивні матеріали з України. Гендиректор Міжнародного центру із збагачення урану Олексій Лєбєдєв стверджує, що радіоактивна речовина буде направлена на два заводи - в російські міста Електросталь і Челябінськ. Лєбєдєв відзначив, що за такою ж схемою Росія працювала і з іншими країнами, що виконали нові вимоги МАГАТЕ, - Узбекистаном, Казахстаном, Чехією, Угорщиною. "Дуже довго тривали переговори з Україною. Я дуже радий, що вони, нарешті, позитивно закінчилися", - додав чиновник.
Якщо доцільність приведення України до задекларованого статусу без'ядерної держави не викликає сумніву в учених, у розпорядженні яких є уран, то заявлені терміни виконання зобов'язань здивували їх. "Я не знаю, чим пояснюється заява Януковича про те, що ми позбавимося урану за два роки. НАНУ рекомендувала виділити для цих робіт чотири роки", - сказав Іван Карнаухов.
Не виключено, що для прискорення термінів весь уран буде вивезений на переробку до Росії. "Але ХФТІ може самостійно розбавити високозбагачений уран. Цей уран належить науці і повинен залишитися у розпорядженні науки", - наполягає учений.
Тим часом деякі українські політики вважають рішення президента про вивезення залишків збагаченого урану "зрадою". "Україна повинна створити свій замкнутий ядерний паливний цикл і не залежати в цьому питанні від Росії, а також відновити свій ядерний статус", - заявив вчора лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас