Стельмаха тягнуть до суду за обвал гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмаха тягнуть до суду за обвал гривні

Валюта
7042
Головний редактор журналу "Особовий рахунок" Дмитро Гонгальський просить Окружний адміністративний суд Києва залучити главу Національного банку Володимира Стельмаха як свідка у справі про виплату Гонгальському відшкодування як валютному позичальникові за обвал курсу гривні в 2008-2009 роках.
Про це йдеться в повідомленні Гонгальського.
"Окружний адміністративний суд Києва може залучити Володимира Стельмаха як свідка у справі про визнання незаконної бездіяльності Нацбанку, що не забезпечив стабільність гривні, що призвело до збитків валютних позичальників. Відповідну заяву на попередньому засіданні суду подав позивач, головний редактор журналу "Особовий рахунок" Дмитро Гонгальський, який вимагає закликати НБУ до фінансової відповідальності за рекордну девальвацію гривні", - сказано в ній.
В заяві позивача, поданій на попередньому засіданні суду, йдеться, що, оскільки в даній справі необхідно з'ясувати обставини, через які відповідач не забезпечив стабільність національної грошової одиниці під керівництвом голови НБУ Володимира Стельмаха, а також враховуючи суперечність офіційних заяв відповідача, у тому числі глави НБУ, необхідним є виклик Стельмаха як свідка для надання свідчень у даній справі.
Можливість залучення Стельмаха як свідка суд розгляне на колегіальному засіданні в кінці травня.
На думку голови київської колегії адвокатів "Праволад" Олександра Туголукова, який представляє інтереси Гонгальського в суді, за законодавством свідком може бути будь-яка особа, якій відомі обставини, що підлягають з'ясуванню в рамках справи.
"Саме Володимир Стельмах як посадова особа, яка відповідає за роботу НБУ, повинен як з моральної точки зору, так і з юридичної надати в суді свідчення у справі, в якій його відомство виступає відповідачем", - вважає юрист.
Попереднє засідання за даним позовом відбулося 17 березня.
Нагадаємо, що раніше головний редактор "Особового рахунку" Гонгальський подав позов до суду на НБУ з вимогою виплати йому відшкодування як валютному позичальникові за обвал курсу гривні в 2008-2009.
Під час попереднього судового засідання НБУ надав свої заперечення стосовно даного позову.
На думку НБУ, закон "Про Національний банк" не зобов'язав його прив'язувати курс гривні до якої-небудь іноземної валюти і жорстко фіксувати значення курсу.
Позов розглядається колегією з трьох суддів, що може свідчити про важливість справи.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас