Донецький губернатор: Непотрібні шахти треба продати або закрити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донецький губернатор: Непотрібні шахти треба продати або закрити

Енергетика
319
Держава має визначитися, скільки потрібно країні вугілля і скільки потрібно шахт, а інші вугільні підприємства необхідно або продати, або закрити. Про це заявив голова Донецької обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк вчора на прес-конференції.
"Держава має визначитися, скільки їй потрібно вугілля. Держава повинна визначитися, на яких шахтах його добувати, може, побудувати і нові у тому числі", - сказав А.Близнюк.
При цьому він додав, що "можна ефективним способом добувати необхідну кількість вугілля". На думку губернатора, з врахуванням майбутньої стратегії розвитку вугільною галузі, практично половина вуглевидобувних підприємств державі не знадобиться. "Швидше за все, близько 50% шахт будуть непридатні для цих цілей, і держава повинна їх продати або закрити, якщо їх ніхто не купить", - упевнений А.Близнюк.
Він пояснив, що при цьому всі процеси реформування повинні в галузі проходити цивілізовано і продумано. "Все це повинно бути цивілізовано, попереджаюче. Можна створити на базі вугільних підприємств вертикально інтегровані компанії: вугілля - електростанції - дистрибуція", - сказав губернатор.
Він ще раз підкреслив, що сьогодні держава є неефективним власником вугільних підприємств і містить більшу кількість шахт на дотаціях, що економічно невиправдано і збитково.
"Вугільна галузь у нас збиткова і дотаційна. Ми повинні реально оцінити стан справ в цій галузі. Ми повинні розуміти, що сьогодні 40% підприємств дають 80% видобутку вугілля, це саме ті підприємства, які не мають дотацій, ні копійки, - розповів А.Близнюк, - А держава, там, де вона управляє (шахтами), воно на 100% є неефективним власником, платить 60% зарплат за рахунок дотації. Тобто в цьому випадку вугільні підприємства навіть не заробляють собі заробітну плату".
"Тут багато об'єктивних і суб'єктивних причин. Але потрібно прийняти стратегічне рішення, що з цим робити. І прийняти тактичні кроки з виконання того, що намічено зробити у вугільній галузі", - уклав губернатор.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас