РФ зацікавлена у співпраці з Україною в енергетиці і авіабудуванні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ зацікавлена у співпраці з Україною в енергетиці і авіабудуванні

Казна та Політика
314
Під час переговорів з прем'єр-міністр Російської Федерації Володимиром Путіним, глава українського уряду Микола Азаров запропонував російській стороні брати участь у будівництві двох блоків Хмельницької АЕС з наступним продажем електроенергії в Україні та Європі, а також інтегрувати українські авіапідприємства в свою "Об'єднану авіабудівну корпорацію" натомість знижки на російський газ в 2010 р. у розмірі 4 млрд дол. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.
Після зустрічі Микола Азаров повідомив, що пропозиції, озвучені українською делегацією, будуть розглянуті буквально за лічені дні. За його словами, вже найближчим часом сторони зможуть вийти на предметні переговори щодо зміни газових угод.
За підсумками зустрічі Азарова з російським прем'єром Путіним, останній повідомив, що Азаров "зробив пропозиції щодо ряду питань у газовій сфері".
"Пропозиції цікаві. Вони вимагають опрацювання. Ми повинні подумати і зважити їх", - пояснив російський прем'єр. Створення газотранспортного консорціуму за участю "Газпрому" перестало бути основним предметом переговорів російської сторони.
"Ми просимо у Росії знизити ціну газу на 4 млрд дол. на рік. Якщо Москва погодиться переглянути ціну з II кварталу 2010 р., за підсумками III кварталу Росія може недоотримати близько 3 млрд дол., а всього за підсумками року - близько 4 млрд дол.", - заявив Азаров.
Нагадаємо, що в II кварталі ціна газу для України складає 330 дол. за тис. куб. м проти 305 дол. в I кварталі. Обсяг продажів газу Україні на 2010 р. знижений до 33,75 млрд куб. м (67% до контракту від 19 січня 2009 р.).
Також голова уряду РФ в спільній заяві з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим повідомив, що Російська Федерація може прокредитувати будівництво третього і четвертого енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції.
"У питаннях ядерної енергетики ми обговорили можливість кредитування будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької атомної електростанції", - відзначив він і додав, що мова йде про кредит в обсязі 5-6 млрд. дол. У свою чергу прем'єр-міністр України Микола Азаров підтвердив таку домовленість і підкреслив, що співпраця в цій сфері між двома країнами буде розвиватися.
Крім того, РФ зацікавлена в отриманні активів в українському літакобудуванні.
У "Об'єднаної авіабудівної корпорації" (ОАК) повідомили, що питання інтеграції в неї українських авіазаводів розглядається практично на кожній зустрічі російського та українського прем'єр-міністрів, іноді за участю президента ОАК Олексія Федорова.
Поки що Україні належить акціонувати держпідприємства, після чого можна буде зробити їх оцінку і почати переговори про конкретну схемі їх приєднання до ОАК. У той же час в недавніх інтерв'ю ЗМІ генконструктор АНТК ім.Антонова Олександр Ківа і голова ради директорів "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв говорили, що Україна не готова віддати РФ більше 49% акцій авіазаводів, в той час як ОАК цікавий контрольний пакет.
Нагадаємо, що питання можливого об'єднання російського і українського авіапрому постало відразу після створення у 2005 р. в Росії на базі великих авіазаводів "Об'єднаної авіабудівної корпорації" (ОАК). Зараз російські й українські підприємства спільно створюють новий регіональний пасажирський літак Ан-148 (розроблений українським АНТК ім.Антонова) і відновлюють серійне виробництво найбільшого у світі рампового вантажного літака Ан-124 "Руслан". Минулого року президент ОАК Олексій Федоров називав логічною інтеграцію з АНТК ім.Антонова. До цього часу ОАК приєднувала до себе підприємства шляхом обміну контрольного пакету його акцій на невеликий пакет акцій самої корпорації.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас