Алкоголь згоден на підвищення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алкоголь згоден на підвищення

Казна та Політика
554
Нововведення зачепить і коньячний ринок. Проте вперше за довгий час уряд і коньячники домовилися про рівень підвищення, який влаштовує всіх.
З моменту отримання Україною нового уряду виробники алкогольної галузі побоювалися давати якісь прогнози. Побоювання виробників мали під собою всі підстави. В Україні вже склалася порочна практика затикання бюджетних дір додатковими прибутками від акцизів на алкоголь і тютюн. Піднімати рівень ставок двічі на рік негожим не вважалося. На таке багатолітнє регулювання укупі з впливом економічної кризи алкогольна галузь відповіла падінням ринків і закриттям заводів найбільших виробників.
Першим кроком нового президента стало зниження підвищеного попереднім урядом рівня ставок акцизного збору до колишнього рівня. У березні Віктор Янукович підписав прийнятий Верховною Радою закон, який передбачає повернення до ставки акцизного збору на коньяк у розмірі 14 грн. за 1 л 100%-ного спирту, яка діяла раніше.
"У випадку якби рівень ставок залишався на рівні 20 грн./л, а в 2011 р.- 27 грн./л, ринок би скоротився ще на 500 тис. дал і повернувся б на рівень 2000 р.", - вважає почесний директор ВАТ АПФ "Таврія" Олександр Сидоренко.
Другим кроком стало підвищення ставок акцизного збору на коньяки. Проте цього разу виробники в один голос говорять про адекватність і конструктивність переговорів, результатом яких стала єдина думка про рівень ставок в 17 грн. за 1 л чистого спирту, що міститься в напої. Проте з наступного року цей показник буде збільшений в два рази - до 34 грн., що вже точно не можна назвати позитивним для галузі. Але коньячники упевнені в тому, що якщо вдалося домовитися зараз, то вдасться і потім. "Ми бачимо здоровіший підхід і з розумінням ставимося до підвищення, адже на уряд тисне МВФ", - говорить директор по маркетингу "Алеф-Віналь" Анатолій Коган.
В середу Кабмін прийматиме рішення не лише про коньяк, але і про кріплене вино. Виробники міцного алкоголю вже давно виступають за те, щоб підвищити ставку акцизного збору в даному сегменті. І уряд робив такі спроби не раз. Однією з останніх став законопроект (підготовлений в кінці 2009 р.) про підвищення ставки акцизного збору на кріплені вина з додаванням етилового спирту з 50 коп. до 34 грн. за 1 л 100%-ного спирту. На думку авторів документа, чинний порядок стягування акцизного збору не відображає високого (16% і більше) вмісту спирту. Варто відзначити, що за 2008 р. 47% ринку вина займали саме кріплені вина. У 2009 р. ситуація істотно не змінилася.
Як повідомили в асоціації "Виноградарі і винороби України" (АВВУ), зараз міністерства економіки і фінансів України ініціюють введення єдиної ставки акцизного збору на всю алкогольну продукцію на рівні 39,40 грн. за 1 л чистого спирту. Як пояснили в АВВУ, це означає, що ставка акцизу для натуральних виноградних десертних і кріплених вин складе 7,56 грн., а для столових - 4,8-6,15 грн. (зараз 0,01).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас