ПФТС розпочне термінові торги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС розпочне термінові торги

Фондовий ринок
499
Причому в березні індикатору вдалося досягти максимуму рівня травня 2008 р.- позначки 942,59 індексного пункту.
З початку року кількість цінних паперів, з якими на ПФТС укладали угоди протягом торгівельної сесії, зросла на 41%, а середньодобова кількість укладених угод - до 1,50 тис. В той же час, за словами президента біржі Ірини Зорі, в першому кварталі сталося різке зростання середньомісячних обсягів торгів цінними паперами на ПФТС: за квартал обсяг торгів склав 10,6 млрд. грн.
За даними біржі, за січень-березень поточного року за обсягом торгів на організованому ринку ПФТС зайняла 58,62%, біржа "Перспектива" - 19,36%, Українська біржа - 17,16%, КМФБ - 2,7%, УМФБ - 1,82%. В той же час Українська біржа продовжує утримувати безперечне лідерство на організованому ринку за обсягом торгів акціями (1,72 млрд. грн. в березні).
За обсягами операцій на ПФТС в 2010 р. домінували державні цінні папери (88,6% загального обсягу торгів). "Близько 9 млрд.- це торги держоблігаціями, і 1 млрд. грн.- акціями, - відзначила Ірина Зоря.- Інші інструменти ми стимулюємо, але це доки не ринки". Втім, за її словами, така структура торгів типова для ринків, що розвиваються.
В найближчих планах біржі - початок торгів на терміновому ринку, запуск центрального контрагента, відновлення операцій між клієнтом і торговцем, а також розвиток ринку РЕПО. За словами Ірини Зорі, запуск ринку деривативів залежить, в першу чергу, від ліквідності (тобто наявність активів, що забезпечують інтерес до даного інструменту), а також від наявності законодавчої бази.
"Для запуску термінового ринку необхідна законодавча база, що визначає створення і функції центрального контрагента відповідно до світової практики", - підкреслила вона. А для зростання ліквідності сегменту ринку акцій біржі, на її переконання, необхідно отримати дозвіл регулятора на проведення операцій між торговцем і клієнтами. "На світових майданчиках операції між торговцем і клієнтом складають близько 20% ринку акцій", - пояснила глава ПФТС.
За словами члена Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Сергія Бірюка, чекати схвалення регулятора залишилося недовго: відомство вже підготувало відповідні зміни, щоб дозволити односторонні операції, а також доопрацьовує зміни до закону про цінні папери, зокрема, щодо створення центрального контрагента. Завершити цю роботу ДКЦПФР планує ще в першому півріччі.
Крім того, за словами Бірюка, одним з пріоритетних напрямів роботи регулятора в 2010 р. є поява на ринку нового інструментарію. "Окрім запуску похідних цінних паперів, це також можливість торгівлі на біржі короткостроковими інструментами без реєстрації в Держкомісії", - уточнив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас