Україна загрузла в бідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна загрузла в бідності

Казна та Політика
3094
Українці стали біднішими за останній рік на 10%.
Про це заявила уповноважена з прав людини Ніна Карпачова, передає радіо "Свобода".
За статистикою ООН, за межею бідності в Україні живуть 78% людей.
Україна займає 83-є місце за рівнем розвитку суспільства, опустившись за останній рік на 7 сходинок рейтингу, - визначають експерти ООН.
Таке падіння викликане тим, що реальні доходи українців впали на 10%, і зросла кількість малозабезпечених, пояснює омбудсман України Ніна Карпачова.
"ООН відзначає, що абсолютна бідність в Україні нібито подолана. Але відносна бідність в Україні, за їхніми критеріями, складає 78%. Тобто, в такої частини українців споживчий кошик менше визнаної в світі риски бідності - 17 доларів на день", - говорить вона.
"Це серйозне питання для нашої держави. Потрібно чітко поставити діагноз і чітко здолати цю хворобу. Адже саме через бідність неможлива реалізація більшості прав людини", - додає омбудсман України.
В цілому експерти відзначають, що за рівнем добробуту Україна займає одне з останніх місць у Європі, випереджаючи лише Молдову.
Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба відзначає, що бідність шкодить не лише окремій людині, але і несе загрозу для українського суспільства в цілому.
"Чим більша кількість людей незаможних - тим менш стабільне суспільство, і є ризик утворення тоталітарного режиму", - говорить він, додаючи, що в умовах бідності виникає більше крупних підприємців, які, користуючись ситуацією, стають олігархами.
На думку Лациби, соціальні виплати, обіцяні урядом, не вирішать проблему.
Він вважає за необхідне зменшити в Україні податковий тиск, спростити дозвільну систему і створити конкурентоспроможні умови для ведення бізнесу. Проте в проекті податкового кодексу новим урядом ці зміни не передбачені, говорить експерт.
А економіст Олександр Пасхавер відзначає, що "якщо порівняти наш рівень життя сьогодні з 1993 роком, він зріс неймовірно, в той же час в порівнянні з 2008 роком він зменшився - але була криза, і це природно".
"Отже, за 2-3 роки Україна повернеться до докризового рівня добробуту. А чому ми йдемо повільніше, ніж решта Європи? Оскільки ми погано керуємося, ми малодієздатна держава, ми корупційна держава", - вважає експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас