На двох стільцях не всидимо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На двох стільцях не всидимо

Казна та Політика
574
Єврокомісія дала зрозуміти українській владі, що членство нашої країни в Митному союзі Єдиного економічного простору (ЄЕП), куди входять Росія, Білорусь і Казахстан, і одночасний вступ Києва в зону вільної торгівлі (ЗСТ) з Євросоюзом неможливе.
Присутність України в єдиному торговельно-економічному просторі Євросоюзу буде неможливою, якщо Київ стане членом митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану, заявляють європейські чиновники. "Якщо Україна повинна буде приєднатися до Митного союзу, для цієї країни стане надзвичайно складно сформувати зону вільної торгівлі з ЄС. Формування Митного союзу означатиме, що Україна приєднається до спільних зовнішніх тарифів з трьома країнами, торгівля яких з ЄС мало лібералізована. Боюся, ми потрапимо в безвихідь", - заявив заступник голови генерального директорату "Європейська політика сусідства" Єврокомісії Хьюг Мінгареллі на засіданні комітету із закордонних справ Європарламенту. Мінгареллі припускає, що країни, які хочуть бачити Україну членом згаданого Митного союзу, розуміють наслідки такого кроку для Києва.
Приєднатись до Митного союзу запропонував Україні російський прем'єр Володимир Путін під час візиту Віктора Януковича до Москви 5 березня. В той же час український президент заявив, що допускає вступ України до ЄЕП лише на умовах Світової організації торгівлі (СОТ). Пізніше міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко зазначив, що рішення про вступ Києва до Митного союзу може бути прийняте лише після ретельного вивчення питання. У свою чергу, віце-прем'єр Сергій Тігіпко зазначав, що входження України до Митного союзу передчасне, підкресливши, що стратегічна мета нашої країни - асоційоване членство в Євросоюзі і створення ЗВТ з Об'єднаною Європою.
Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану почав функціонувати 1 січня 2010 р. При цьому Єдина митна територія буде створена з 1 липня 2010 р., після узгодження країнами загальних тарифних ставок. Створення ЄЕП є найвищим рівнем економічної інтеграції країн. Втім, експерти зазначають, що дане об'єднання - не більше ніж "трибічна угода з низки приватних запитань", яке більшою мірою захищає комерційні інтереси Росії.
За словами члена комітету Верховної Ради із закордонних справ Тараса Чорновола, якщо Україна приєднається до Митного союзу, "нам автоматично доведеться розпрощатися із СОТ". Якщо розглядати приєднання до Митного союзу в контексті вирішення актуальних для України енергетичних питань, то навряд чи членство в цьому об'єднанні створить передумови для зниження ціни на російський газ, упевнений депутат. "Газ для Росії - стратегічний товар. Москва не жертвуватиме базовою частиною надходження своєї скарбниці в політичних цілях. Можуть бути лише тимчасові поступки, як з Білоруссю", - сказав він. Парламентар підкреслив, що нинішня ціна газу для України більш ніж в $300 за 1 тис. куб. м завищена і носить політичний характер: "Повернення до принципів європейського ціноутворення вимагає серйозних політичних дій. І якщо в разі вступу до Митного союзу Київ спробує добитися зменшення ціни нижче середнього для Європи рівня, то до нас виникнуть питання з боку Євросоюзу і СОТ в контексті відповідності принципам добросовісної конкуренції".
За словами члена комітету Ради з економічної політики Олексія Плотникова (Партія регіонів), "економічна доцільність не може перечити міжнародному праву і зобов'язанням країни". Ринки країн - членів Митного союзу дуже важливі для України, як вочевидь і те, що юридично бездоганних механізмів вступу України до Митного союзу доки немає, зазначив депутат. "Тому логічні два шляхи розвитку економічних відносин із країнами, що сформували Митний союз. По-перше, розширення двосторонньої співпраці (у тому числі на привілейованих умовах, що не перечать членству України в СОТ), по-друге - побудова механізмів колективних стосунків членів Митного союзу з Україною, що не перечать членству України в СОТ, за формулою "3+1".
Президент Центру економічних реформ, доктор економічних наук Володимир Лановий вважає, що вступ України до Митного союзу можливий лише після того, як члени цього об'єднання приєднаються до СОТ, адаптувавши свої тарифи до світових. До речі, Україна входить до групи країн, які ведуть переговори з членами Митного союзу з питання їх членства в СОТ. "Всі правила і тарифи для Росії, Білорусі, Казахстану мають бути приведені у відповідність з вимогами СОТ, а значить, враховувати і українську позицію. І не ми повинні підстроюватися під їх умови, а кожна із згаданих країн спочатку повинна увійти до СОТ", - сказав "i" експерт. Якщо країни ЄЕП підуть по конструктивній дорозі в даному питанні, то пан Лановий не виключає, що процеси створення ЗВТ з Євросоюзом і ЄЕП можуть бути паралельними для України.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас