Позичальників відправлять на канікули — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальників відправлять на канікули

Казна та Політика
2438
Уряд пообіцяв підприємцям кредитні канікули до 18 місяців, протягом яких вони без санкцій і штрафів зможуть не виплачувати тіло кредиту. Банкіри вважають, що канікули не можна надавати всім позичальникам, оскільки це викличе зростання шахрайства і збитків банків. Реалізувати ідею можна, якщо НБУ продовжить терміни кредитів рефінансування і полегшить резервування з поганих позик.
Представники малого і середнього бізнесу отримають можливість вимагати від банків кредитні канікули, протягом яких вони платитимуть лише відсотки з позик говориться в проекті закону "Про призупинення заборгованості малих і середніх суб'єктів підприємницької діяльності перед банками-кредиторами", що розробляється Держкомпідприємництва. Виплата основної суми боргу буде відстрочена, а банк не зможе налічувати боржникові комісію, штрафи і підвищувати відсоткову ставку. У законі будуть прописані причини відмови позичальникові в наданні канікул і визначені групи клієнтів, що мають право на них (наприклад, позичальники з простроченням менше 180 днів), говориться в повідомленні комітету. Але глава комітету Михайло Бродський заявив, що кредитні канікули планується ввести для всіх. "Держава повинна захистити своїх громадян, а не лише представників бізнесу, дозволивши їм отримувати відстрочення по сплаті тіла кредиту строком до 18 місяців", - сказав він, уточнивши, що відстрочать і погашення споживчих позик. За даними Нацбанку, на 1 січня портфель кредитів фізичних осіб становив 233,8 млрд грн.
Депутати підтримують послаблення для бізнесу. "Проблеми з кредитуванням найбільш болюче вдарили по малому і середньому бізнесу. Тому таку ініціативу слід скоріше розглянути в комітеті, вивчивши, які будуть збитки банків і чи є можливість їх компенсувати", - заявив секретар комітету Верховної ради із питань фінансів і банківської діяльності Юрій Полунєєв. "Реалізація закону супроводжуватиметься труднощами. Держкомпідприємництва мало просто домогтись його прийняття, потрібно стежити за його виконанням", - зазначив керуючий партнер компанії Ernst & Young Олексій Кредисов.
Банкири очікувано невдоволені цією ініціативою і пропонують доповнити її фінансовими гарантіями для кредитних установ. "Кожне рішення про реструктуризацію кредиту приймається після ретельного аналізу, оскільки у кожного клієнта своя ситуація і її важко вставити в єдині рамки, - говорить перший заступник голови правління ПроКредит Банку Віктор Пономаренко.- Якщо банк дає кредитні канікули, з нього має бути зняте навантаження із оподаткування і формування резервів". Пан Бродський пообіцяв компенсації банкам: "Це може бути пом'якшення вимог до резервування".
Для того аби почати масово надавати позичальникам кредитні канікули, банки просять ввести канікули і для себе. "Потрібно дозволити банкам відстрочити виплату відсотків по рефінансуванню НБУ. Інакше ця ініціатива приведе до збитків банків, і вони не зможуть виконувати свої зобов'язання перед вкладниками", - упевнений голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський. "Швидше за все, канікули торкатимуться СПД, що узяли споживчі кредити", - вважає глава правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Ухвалення закону може викликати активізацію шахрайства. "Є маса випадків, коли позичальники користуються ситуацією, аби уникнути виплат із кредитів. У разі ухвалення такого закону, першими ним скористаються не позичальники, в яких виникли справжні труднощі, а фінансові шахраї", - зазначає Пономаренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас