Курманбек Бакієв у відставку не збирається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курманбек Бакієв у відставку не збирається

Казна та Політика
681
Тимчасовий уряд Киргизії вчора оголосив, що на шість місяців бере в свої руки повноваження президента, парламенту і кабінету міністрів.
Але президент Курманбек Бакієв, який втік напередодні із Бішкеку, добровільно йти у відставку відмовився. Більш того, він звинуватив у причетності до перевороту в Киргизії "зовнішні сили", відмовившись, однак, "назвати конкретну країну". За даними опозиції, Бакієв активно озброює своїх прихильників на півдні країни і має намір йти на столицю.
Нова влада
Вчора вранці глава тимчасового уряду Киргизії Роза Отунбаєва оприлюднила перший декрет нової влади "Про перехід влади до тимчасового уряду і порядок виконання конституції Киргизької Республіки".
Парламент розпущено. Всю владу на період до півроку бере на себе тимчасовий уряд, що складається з членів центрального виконавчого комітету ", - оголосила Отунбаєва і пояснила, на цей період до тимчасового уряду переходять повноваження президента, парламенту та уряду. За півроку нова влада береться забезпечити прийняття нової Конституції, нового кодексу про вибори, а також провести президентські і парламентські вибори.
Глава тимчасового уряду має п'ять заступників. Економічний блок очолить екс-прем'єр Алмазбек Атамбаєв. Фінансами буде керувати лідер партії "Ак-Шумкар" Темір Сарієв. Екс-спікер Омурбек Текебаєв займеться конституційною реформою. Ісмаїл Ісаков контролюватиме силові структури і одночасно виконуватиме обов'язки міністра оборони. Керівництво генпрокуратурою і здійснення судової реформи покладено на Азімбека Бекназарова.
Після того, як прем'єр Даніяр Усенов подав у відставку, всі його заступники були звільнені вчора декретом тимчасового уряду. Новим главою МВС став організатор протестів у місті Талас Болот Шерніязов. Службу національної безпеки очолив генерал міліції Кенешбек Дуйшебаев.
Місцеву владу в Бішкеку і північних областях Киргизії, які перейшли на бік тепер уже колишній опозиції, здійснюють "народні губернатори", обрані на регіональних Курултай (сходах). До "народного губернатора" Карамат Орозової перейшла влада і над Баткенською областю на півдні країни.
Нез'ясованою залишається ситуація на малій батьківщині поваленого президента в Джалал-Абадській області. Її голова Кошбай Масіров подав у відставку, там теж обраний "народний губернатор", але прокурор і начальник УВС області відмовляються йому підкоритися і готуються створити комітет із захисту президента Бакієва. З колишніх керівників південних регіонів на своїх посадах залишаються губернатор Ошської області Мамасадик Бакіров і мер Оша Мелісбек Мирзакматов. Саме в Оші, за наявними даними, перебуває зараз Курманбек Бакієв. У Бішкеку кажуть, що повалений президент озброює своїх прихильників на півдні, щоб рушити з ними на столицю.
Втім, новий глава міноборони Ісмаїл Ісаков переконаний, що "після всього, що сталося за ці дні, Бакієв не отримає підтримки на півдні країни". "Я особисто переговорив з усіма командирами військових частин, і ті висловили готовність допомогти в організації порядку", - повідомив Ісаков. Аналогічної думки дотримується і заступник глави тимчасового уряду Алмазбек Атамбаєв.
"Революція відбулася, ненависний режим повалено, тому що люди вже не могли далі терпіти такого нахабного розкрадання з боку членів родини президента, відвертої брехні та знущань над народом, - заявив він .- Встановлення непідйомних тарифів на електроенергію, розпродаж енергокомпаній за безсовісно низькими цінами, спроба передати владу у спадок синові президента і зв'язок останнього з міжнародними шахраями обурили жителів країни.
Жорстокість мітингувальників пояснюється частково тим, що клан Бакієва позбавив народ можливості змінити владу іншим способом, знищивши інститут виборів і розтоптав громадянські свободи. Якби ми були (лідери опозиції) на волі на час початку заворушень, жертв було б набагато менше. Після загибелі такої кількості наших співгромадян у Бакієвих немає шансів на прощення народу".
Старий президент
Втім, сам повалений президент думає інакше. Увесь вчорашній день про долю і плани Курманбека Бакієва ходили суперечливі чутки. Вранці губернатор Джалал-Абадської області Кошбай Масіров оголосив, що Бакієв подає у відставку.
Але цю версію спростував посол Киргизії в Російській Федерації Раімкул Аттакуров, який пообіцяв, що президент незабаром звернеться до населення країни. Заяву Бакієва оприлюднило киргизьке агентство "24". Поклавши відповідальність за події в країні на опозицію, президент заявив про відмову скласти з себе повноваження глави держави.
Однак більш важливі заяви Бакієв зробив в ефірі російської радіостанції "Эхо Москвы". Він пояснив, що обрав такий майданчик для виступу, оскільки не може з'явитися в ефірі киргизького телебачення чи радіо.
Повторивши свою колишню заяву, що поразки "у жодному разі не визнає" і у відставку йти не має наміру, президент оголосив, що став жертвою "скоординованої операції", за якою стоять зовнішні сили. "Я не буду називати конкретну країну, але без зовнішніх сил таку скоординовану операцію провести практично неможливо", - вважає він.
Бек Орозалієв, Бішкек; Олександр Габу, Геннадій Сисоєв
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас