"Ъ": Генпрокуратура вимагає сплатити борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Генпрокуратура вимагає сплатити борги

Фондовий ринок
495
Ситуацією довкола неповернення учасникам конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу застав на суму 800 млн грн. зацікавилася Генпрокуратура. Вчора у відомстві повідомили про порушення кримінальної справи відносно посадових осіб Держказначейства. На думку експертів, найближчим часом застави будуть повернені компаніям - через затримку їх виплати держава вже втратила 3 млн грн.
У Генпрокуратурі вчора повідомили про порушення 31 березня кримінальної справи відносно чиновників Держказначейства за фактом невиконання судових рішень про виплату заставних коштів учасникам конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ). Справа порушена за ч. 2 ст. 364 КК ("зловживання владою або службовими повноваженнями") і ч. 2 ст. 382 КК ("невиконання судового рішення"). "Зловживаючи службовим становищем, посадові особи протягом шести місяців після проведення конкурсу не повернули двом його учасникам гарантії на 800 млн грн. В результаті судом стягнуті з ФДМ санкції на суму понад 3 млн грн., що завдало істотної шкоди інтересам держави", - повідомили в Генпрокуратурі.
Одразу після відміни результатів конкурсу з приватизації ОПЗ застава у розмірі 400 млн грн. була повернена лише одному з трьох приватників конкурсу - компанії "Сибур-холдинг", підконтрольній російському "Газпрому". Компаніям "Фрунзе-Флора" підприємця Костянтина Григоришина і "Нортіма", контрольована групою "Приват", не дивлячись на судові рішення, застави не повернені до цих пір, хоча відведений законом термін закінчився ще 10 жовтня.
В Держказначействі від коментарів відмовилися. Голова Фонду держмайна Олександр Рябченко раніше заявляв, що "Фрунзе-Флора" і "Нортіма" можуть отримати кошти після проведення повторного конкурсу з приватизації ОПЗ цього року. Старший науковий співробітник Київської школи економіки Михайло Сальников пояснює, що в 2009 році залишки на рахівницях Держказначейства істотно зменшились - на початку 2010 року вони становили 1,06 млрд грн. "Цілком можливо, що коштів на рахівницях було недостатньо, аби здійснити розрахунки", - говорить він.
Порушення кримінальної справи на руку компаніям, які постраждали в цій ситуації, вважає партнер юрфірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко. "Чим більший тиск з різних сторін на державну машину, тим більше шансів швидкого вирішення даного питання і отримання грошей", - зазначає він. Перший заступник голови спеціальної контрольної комісії Верховної ради з питань приватизації Олександр Бондар стверджує, що нинішній склад уряду, якому підконтрольне Держказначейство, зацікавлений в поверненні застав. Зараз на рахівницях Держказначейства - 5,4 млрд грн. "Хоча не виключено, що весь галас затіяний з метою переслідування представників опозиції. Але 3 млн грн. - це прямі збитки держави, і хтось повинен за них відповідати", - додає Марченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас