Депутатів не розсудили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутатів не розсудили

Казна та Політика
1141
Конституційний суд (КС) вчора оголосив рішення за процедурою формування парламентської більшості, згідно з якою окремі депутати можуть брати участь у створенні коаліції.
Тим часом голова КС Андрій Стрижак заявив, що рішення суду від 2008 року, за яким коаліція в нинішньому складі не могла бути створена, продовжує діяти. За його словами, при ухваленні рішення КС не тільки керувався Конституцією, але і "виходив з реалій нашого життя".
Рішення КС за підсумками розгляду конституційного подання 68 народних депутатів Партії регіонів (ПР) не було несподіваним - ще в середу лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко оголосила, що КС підтвердив законність діючої коаліції. У ПР також не приховували, що всупереч нормі про таємницю дорадчої кімнати ознайомлені з рішенням суду.
Ще в середу ввечері прес-служба першого віце-прем'єра Андрія Клюєва оприлюднила його заяву про те, що "Конституційний суд прийняв рішення, яке підтверджує правочинність створення коаліції", а постійний представник президента у Верховній раді (ВР) народний депутат Юрій Мірошниченко скликав прес-конференцію під назвою "Рішення Конституційного суду: коаліції наказано жити!".
Втім, вчора він був акуратніший у висловлюваннях. "Я до останньої миті допускав, що рішення буде не на нашу користь. Його текст я дізнався тільки що разом з вами", - запевнив Мірошниченко.
Позиції політичних сил після оприлюднення рішення КС не змінилися. "КС сказав, що діяльність коаліції є конституційною і законною", - заявив журналістам Юрій Мірошниченко. А на думку народного депутата Олени Шустик (БЮТ), "КС фактично перекреслив результати парламентських виборів".
"Факт тим більше ганебний, враховуючи, що раніше цей же Конституційний суд і в тому ж складі прийняв діаметрально протилежне рішення щодо цієї справи", - доповнила її Юлія Тимошенко. Як відомо, у вересні 2008 року КС констатував, що коаліцію можуть створити лише фракції, "кількість народних депутатів в яких становить більшість від конституційного складу ВР".
Тим часом члени Конституційного суду стверджують, що оприлюднене вчора рішення не змінює діючу норму. "Окремі народні депутати, зокрема ті, які не входять до складу депутатських фракцій, які ініціювали створення коаліції ... мають право брати участь у формуванні коаліції", - говориться в рішенні КС. Проте відповідно до рішення від 2008 року основою коаліції повинні бути саме фракції, загальна кількість депутатів у яких - не менше 226.
- Знайдіть мені в Конституції заборону депутату приймати участь у більшості! Ви ніде цього не знайдете! - Переконував голова КС Андрій Стрижак .- Саме про це йдеться в нашому рішенні. І воно жодним чином не суперечить рішенню від 2008 року, яке продовжує діяти в повному обсязі.
- Але ж загальна кількість депутатів у Партії регіонів, Компартії і блоці Литвина менше 226. Хіба це не суперечить Конституції? - поцікавились журналісти.
Я особисто депутатів не рахував і не збираюся цього робити, для цього є Володимир Михайлович Литвин (голова Верховної ради), який нарахував необхідну кількість депутатів. І поки не буде скасовано його заяву про створення коаліції, вона буде існувати.
Претензії опозиції щодо оприлюдненого вчора рішення КС ґрунтуються на тому, що при тлумаченні Конституції суд керувався нормами закону "Про регламент", конституційність яких ще належить довести. "Ви скажете, що ці норми неконституційні? Можливо, це і так, я не знаю", - заявив Стрижак, нагадавши, що в КС вже відкрито провадження за відповідним поданням депутатів від БЮТ.
Юлія Тимошенко вчора вкотре заявила, що судді КС голосували за це рішення, "піддавшись корупційним впливам на догоду політичній кон'юнктурі", і зажадала від правоохоронних органів притягнути їх до відповідальності. Втім, вчора ввечері в прес-службі Генпрокуратури повідомили про відмову в порушенні справи: "За результатами дослідчої перевірки факти хабарництва в Конституційному суді не підтвердилися".
Андрій Стрижак визнав, що суд керувався не тільки нормами права. "КС розглядав цю ситуацію не як конституційно-правовий конфлікт, він виходив з реалій нашого життя, про які не завжди можна прочитати в книгах і законах, - заявив голова КС на прес-конференції .- Переконаний, що тільки таке праворозуміння заподіє найменшу шкоду суспільству . А можливо, навіть принесе користь ".
Сергій Сидоренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас