Опитування різної сили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опитування різної сили

Казна та Політика
269
У Верховній раді вчора був зареєстрований черговий законопроект "Про всеукраїнський референдум". Його автор народний депутат Партії регіонів Дмитро Шпенов пропонує ввести декілька видів референдумів, для кожного з яких передбачена своя процедура набуття чинності. У профільному парламентському комітеті вважають, що коаліція підтримає цей документ.
Проект закону "Про всеукраїнський референдум" підготував і вніс вчора до Верховної ради народний депутат Дмитро Шпенов (Партія регіонів). У записці пояснення наголошується, що цей документ створює реальні можливості для реалізації рішень, прийнятих на всеукраїнському референдумі. "Моя мета - усунути невідповідності закону 'Про всеукраїнський і місцевий референдуми", - заявив депутат.
Як відомо, у чинному законі "Про всеукраїнський і місцевий референдуми" процедура набуття чинності рішень, прийнятих на референдумі, прописана нечітко.
Шпенов пропонує для кожного виду референдуму - всеукраїнського за народною ініціативою, конституційного і ратифікаційного - встановити окрему процедуру набуття чинності. "Рішення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою є остаточним і не вимагає затвердження або схвалення Верховною радою або іншим органом державної влади, - говориться в законопроекті.- Нова редакція Конституції, схвалена на всеукраїнському референдумі, набуває чинності з дня офіційної публікації результатів референдуму".
Дмитро Шпенов пропонує досить складну процедуру проведення конституційного референдуму. "Всеукраїнський референдум відносно схвалення нової редакції Конституції ініціюється лише після з'ясування волі українського народу про необхідність прийняття нової редакції Конституції", - говориться в документі. На думку заступника голови комітету Верховної ради з питань державного будівництва і місцевої самоврядності Юрія Ключковського ("НУНС"), вимога проводити референдум двічі впливатиме на терміни вирішення питання.
"Референдум - справа недешева і громіздка. Отже, в разі ухвалення законопроекту цей процес триватиме декілька років", - заявив він. Зазначимо також - в проекті закону передбачається, що референдум про необхідність проведення конституційного референдуму має бути ініційований, але не зазначено ким.
Раніше з ініціативою ухвалення нового закону про всеукраїнський референдум виступали Ключковський і колишній перший віце-спікер Олександр Лавринович (Партія регіонів). Законопроект Лавриновича в червні 2009-го був підтриманий голосами 296 народних депутатів, проте президент Віктор Ющенко ветував його. Як пояснила тоді представник президента в Конституційному суді Марина Ставнійчук, однією з причин ветування законопроекту стала відсутність у ньому гарантій виконання волі народу.
Заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевої самоврядності Олександра Черноморова (Партія регіонів) вважає, що у законопроекту Дмитра Шпенова немає шансів на підтримку в профільному комітеті: "Я не бачу перспективи для законопроекту мого колеги. На сьогоднішній день в комітеті немає більшості Партії регіонів, аби він був прийнятий". Тим часом Юрій Ключковський упевнений, що думка комітету в даному випадку не буде вирішальною. "Зараз саме час для цього законопроекту. У нього є всі шанси отримати підтримку парламенту і бути підписаним президентом", - сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас