Стабілізація світової економіки знижує рішучість G20 реалізовувати власні рішення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стабілізація світової економіки знижує рішучість G20 реалізовувати власні рішення

Казна та Політика
289
Міністрам фінансів і главам Центробанків G20 на зустрічі в кінці квітня у Вашингтоні потрібно зосередитися на підбитті підсумків реалізації рекомендацій попередніх самітів "двадцятки", які були виконані лише частково, вважає заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак.
"Мій прогноз - треба підбивати підсумки", - сказав він у бесіді з журналістами, коментуючи можливий порядок денний майбутнього засідання G20. На думку заступника міністра, "було б чесним, якби першим питанням порядку денного було підбиття підсумків по всіх тих рекомендаціях", які були прийняті на попередніх самітах "двадцятки".
"Найсумніше, якщо міністри візьмуться в першу чергу за обговорення поточного стану світової економіки і хочеш-не-хочеш дійдуть висновку, а макроекономічні параметри їм це забезпечують, що економіка виходить з кризи", - відзначив заступник міністра.
Позитивні зрушення в світовій економіці, що спостерігаються останнім часом, на його думку, можуть дестимулювати країни "двадцятки" виконувати власні рекомендації і модернізувати, зокрема, нагляд і контроль на фінансових ринках. "Індекси у нас знову зростають, приходять гарячі гроші, якась видимість відновлення економічної кон'юнктури, і все добре", - сказав він. "Це нормальна людська реакція, ну все добре, навіщо щось робити? Якщо у вас відступив зубний біль, навіщо йти до лікаря?" - сказав Сторчак
Він нагадав, що перша робоча група G20 виробила 24 рекомендації щодо внутрішніх регулятивних заходів, друга - 35 рекомендацій щодо регулятивних заходів у рамках міжнародної співпраці. "По кожній з них треба буде пройтися і подивитися. Крок за кроком треба їх аналізувати", - вважає Сторчак.
"Не так часто буває, що двадцять абсолютно різних держав в особі їхніх лідерів, президентів і прем'єр-міністрів, домовляються і прописують ці заходи, їх підтримує експертне співтовариство, підтримує громадськість, а через рік ми маємо ситуацію, коли заледве можна сказати, який із заходів реалізований частково, повністю, на четвірочку", - відзначає він.
Так, за словами заступника міністра, повноцінно реалізована одна міра - Форум фінансової стабільності перетворений в Раду фінансової стабільності (Financial Stability Board, FSB). Таке рішення було прийняте на Лондонському саміті в квітні 2009 року. "Склад цього інституту істотно розширений, прийнято статут, прийнято рішення про ті комітети, які працюватимуть", - відзначив Сторчак.
На його думку, рада "з суверенного багатобічного форуму майже перетворюється на міжнародну організацію". Для того щоб стати повноцінною міжнародною організацією нарівні з Міжнародним валютним фондом або Світовим банком, на думку заступника міністра, раді бракує постійно працюючої делегації. "Функції секретаріату ради забезпечує Банк міжнародних розрахунків, а делегації приїжджають, виїжджають, обговорюють питання", - сказав він. В той же час заступник міністра оцінив шанси ради стати міжнародною організацією як "найсильніші".
Він також відзначив, що "саме ця структура повинна буде забезпечити вироблення таких рішень, які приймалися б на національному рівні, і одночасно, щоб не створювався регулятивний арбітраж". "Щоб в одній юрисдикції не були умови кардинально інші, ні в іншій і, тим самим, хтось би отримував конкурентні переваги, хтось їх втрачав", - вважає заступник міністра.
Проте, за словами Сторчака, не реалізовано низку інших заходів, затверджених G20, у тому числі, створення наглядових колегій, що відстежують діяльність транснаціональних корпорацій, і посилення нагляду за рейтинговими агентствами.
"Наглядові колегії мали бути створені для кожної крупної глобальної корпорації, що має глобальні фінанси, тому що в умовах поточної кризи експертний аналіз показав, що масштаби виробництв, що існують в рамках однієї корпорації, вже перевищують ВВП середньорозвинених держав", - нагадав він. Обговорювалося створення системного нагляду "за такими структурами, які одночасно виробляють, продають, страхують, проводять фінансові операції в десятках країн".
"Скільки було розмов рік тому, що в цій сфері потрібно наводити лад, адже очевидно, що рейтингові агентства, принаймні, стосовно іпотечного ринку США, допустили колосальну недбалість, м'яко кажучи. Проте, рік минув і нічого не відбувається", - дорікає він.
"В цьому сенсі виникає питання: хто в домі господар? Якщо лідери за, експертне співтовариство підтримує (рекомендації), значить - що, у нас світом правлять фінансові олігархи? Їм це не потрібно, їм це не цікаво, і потихеньку все спускається на гальмах", - відзначив Сторчак.
Учасниками "групи двадцяти" є Австралія, Аргентина, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Корея, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, ПАР, Японія, а також ЄС, що представляється країною-головою. На країни-члени G20 припадає дві третини населення планети і близько 85% світового ВВП.
Наступний саміт G20 пройде в Канаді в червні 2010 року, також в листопаді поточного року лідери "двадцятки" зустрінуться в Кореї. У 2011 році зустріч відбудеться у Франції.
В 2010 році головувати в G20 буде Південна Корея, а в 2011 році - Франція.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас