ЄЦБ і Банк Англії збережуть ставки в четвер через невпевненість у перспективах відновлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ і Банк Англії збережуть ставки в четвер через невпевненість у перспективах відновлення

Кредит&Депозит
256
Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Банк Англії на засіданнях в четвер збережуть базові процентні ставки на рекордно низьких рівнях в 1% і 0,5% річних відповідно, прогнозують опитані агентством Bloomberg експерти.
Всі 62 аналітики, які взяли участь в регулярному опитуванні Bloomberg, чекають, що ЄЦБ збереже ставку на мінімальній з 1999 року позначці на тлі слабкої інфляції і невпевненого відновлення економіки.
Згідно з остаточними даними Статистичного управління Євросоюзу, ВВП єврозони не змінився в четвертому кварталі 2009 року в порівнянні з попереднім кварталом.
Крім того, оцінка зниження ВВП регіону в четвертому кварталі в річному численні була переглянута в гіршу сторону - до 2,2% з 2,1%.
В третьому кварталі економіка єврозони зросла на 0,4% відносно попереднього кварталу і знизилася на 4,1% в річному численні.
Все це, на думку аналітиків, говорить про те, що відновлення економіки регіону буде повільним і крихким.
З одного боку, компанії нарощують виробництво, щоб задовольнити зростаючий попит.
Індекс виробництва і сектора послуг країн єврозони, що розраховується компанією Markit Economics, зріс в березні найшвидшими темпами з серпня 2007 року, перевищивши попередні дані.
Значення показника збільшилося з 53,7 пункту в лютому до 55,9 пункту в березні. Попередні дані вказували на зростання до 55,5 пункту. Рівень вище 50 пунктів означає збільшення активності у виробництві і сфері послуг.
Індекс ділової активності у сфері послуг, на яку припадає близько 60% ВВП єврозони, зріс в березні до 54,1 пункту з 51,8 пункту в попередньому місяці. Показник активності у виробничій сфері збільшився з 54,2 пункту до 56,6 пункту.
З іншого боку, збільшення споживчих витрат стоїть під питанням, враховуючи зростання безробіття, що продовжується.
Витрати європейських домовласників не змінилися в четвертому кварталі після зниження на 0,1% в третьому кварталі.
Згідно з середнім прогнозом 38 респондентів, опитаних Bloomberg на початку квітня, рівень ставки ЄЦБ зберігатиметься незмінним, принаймні, до 31 березня 2011 року. Підвищення до 1,75% річних очікуються доки лише до кінця другого кварталу наступного року.
Останній раз ЄЦБ міняв ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 процентного пункту, до 1% річних. До цього в 2009 році вона була понижена в березні і січні - кожного разу на 0,5 процентного пункту, а також в квітні - на 0,25 процентного пункту. У 2008 році ставка опускалася тричі - з 4,25% в липні до 2,5% річних на кінець року.
Ставка в єврозоні в даний час є найвищою серед найбільших світових центробанків. Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року, ставка Банку Японії перебуває на рівні 0,1% річних.
Жоден з опитаних аналітиків Bloomberg не чекає, що Банк Англії підвищить ставку на майбутньому в четвер засіданні. У регулярному опитуванні Bloomberg, проведеному на початку квітня, взяли участь 61 економіст.
Згідно з середнім прогнозом 50 респондентів Bloomberg, Банк Англії збереже рівень ставки незмінним, принаймні, до кінця третього кварталу цього року. Підвищення до 1% річних очікуються, на думку 46 експертів, поки лише до кінця першого кварталу 2011 року. Середня оцінка 42 аналітиків вартості грошей у Великобританії до кінця другого кварталу наступного року складає 1,5% річних.
Також маловірогідно, що на найближчому засіданні британський ЦБ прийме рішення про повернення до політики масованих вливань ліквідності в економіку, відзначають експерти. Обсяг програми викупу корпоративних облігацій залишиться на колишньому рівні в 200 млрд фунтів. Скорочення програми до 150 млрд фунтів очікується в кінці 2012 року, до 100 млрд фунтів - в кінці 2013 року.
Більше того, недавно експерти Асоціації британських торгівельних палат (British Chambers of Commerce, BCC) знизили прогноз зміни ключової ставки британського ЦБ, відсунувши передбачувані терміни прийняття рішення про її підвищення.
"В минулому прогнозі ми говорили про підвищення ставки до 0,75% вже в серпні і до 1% - до кінця цього року, - відзначає головний економіст BCC Девід Керн. - Якщо ви запитаєте мене, що я думаю із цього приводу тепер, я відповім, що перше підвищення до 0,75% станеться в листопаді або грудні і лише наступного року ми прийдемо до позначки в 1% або більше".
Суперечливі дані про поточний стан британської економіки і перспективи її відновлення найближчим часом заставляє керівництво ЦБ з обережністю ставитися до згортання антикризових заходів, відзначають експерти. Ризики передчасного згортання стимулюючих заходів поки що перевершують ризики запізнення з цим кроком.
"Економіка все ще вразлива - і зараз важливо утримувати ставки на поточному рівні і забезпечити збереження існуючої м'якої кредитно-грошової політики, - вважає Керн. - Дуже важливо дати зрозуміти бізнесу, що підвищення ставок не станеться цього року".
За словами експерта, "найобережнішою і розсудливішою лінією поведінки було б залишити все, як є". "Відновлення в наявності. Воно відбувається, воно крихке, і попереду безліч ризиків" - вважає економіст.
В даний час базова процентна ставка у Великобританії вже більше року перебуває на мінімальному рівні з моменту створення британського ЦБ в 1694 році королем Вільгельмом III. У 2009 році вартість грошей в країні зменшувалася тричі (у січні, лютому і березні) - кожного разу на 50 базисних пунктів. З жовтня 2008 року Банк Англії зменшив розмір ставки на 4,5 процентного пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас