Польські "заробітчани" торік переслали на батьківщину 9,6 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польські "заробітчани" торік переслали на батьківщину 9,6 млрд дол.

Казна та Політика
176
Поляки, які працюють за кордоном, торік переслали на батьківщину близько 9,6 млрд дол., що на 11,9% менше, ніж в 2008 році. Як повідомляє польська Rzeczpospolita, перераховані польськими "заробітчанами" гроші скоротили дефіцит поточного рахунку найбільшої країни Східної Європи в два рази - до 1,6% ВВП.
Опитані газетою експерти відзначають, що ці кошти також підтримали досить високий рівень споживання в країні, що дозволило Польщі легко пережити кризовий рік.
Аналітики пояснюють скорочення перерахувань торік світовою економічною кризою, яка призвела до зниження зарплат і спровокувала безробіття в інших країнах Євросоюзу, куди традиційно виїжджають на заробітки поляки.
Чимало поляків, які втратили роботу, залишилися в країні перебування і отримують там допомогу по безробіттю. "Вони живуть за рахунок допомоги і не можуть висилати гроші родичам", - відзначають експерти.
Ще частина поляків, які втратили роботу, повернулися до Польщі. Видання пише, що найбільше польські громадяни втратили роботу у Великобританії і Ірландії, яка стрімко розвивається останніми роками.
За даними статистики, торік з найпопулярнішої серед "заробітчан" Великобританії виїхало близько 300 тис. польських громадян. Експерти прогнозують зростання грошових трансфертів поляків у країну з 2011-2012 року завдяки очікуваному поліпшенню економічної кон'юнктури в світі. За даними газети, найбільші суми польські "заробітчани" перераховували до Польщі в 2007-2008 роках.
За даними Національного банку Польщі, дефіцит поточного рахунку Польщі минулого року склав 7,2 млрд дол. Прямі іноземні інвестиції в країну склали 11,5 млрд дол., що майже на 20% менше показників 2008 року.
Як повідомлялося, за даними опитування CBOS, 3,3 млн. поляків призналися, що за останні 10 років їздили на заробітки за кордон.
Довідка. Перераховані поляками до Польщі 9,6 млрд. доларів склали майже 2,3% торішнього ВВП країни і 9% доходів державного бюджету.
За даними Головного управління статистики Польщі, на початок 2008 року за кордоном працювало близько 2,3 млн поляків, що складає 14% економічно активного населення країни. Кількість "заробітчан" в Польщі різко зросла після вступу країни до Євросоюзу в 2004 році, сприяючи скороченню безробіття з рекордних 20% до менше 9% в кінці 2008 року.
В 2002 році за кордоном Польщі працювало 0,8 млн поляків.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас