Страх перед інфляцією у країнах, що розвиваються, посилюється у міру відновлення економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страх перед інфляцією у країнах, що розвиваються, посилюється у міру відновлення економіки

Казна та Політика
502
Інфляційні побоювання, які практично зникли під час фінансової кризи, знову повертаються у міру пожвавлення світової економіки, при цьому найбільші вони відносно країн, що розвиваються, які відновлюються швидше, пише Financial Times.
Британські споживачі на питання про те, чи зростають ціни, швидше за все, дадуть позитивну відповідь, наводячи в приклад бензин, який з минулого квітня подорожчав на 28%, або продукти харчування, але в цілому по світу картина трохи складніша.
За попередніми даними, інфляція в єврозоні прискорилася в березні до 1,5% в порівнянні з 0,9% в лютому. Споживчі ціни в Китаї зросли в лютому на 2,7% проти 1,5% в попередньому місяці. В Індії центральний банк був змушений підвищити відсоткові ставки, оскільки темпи інфляції в лютому лише трохи не дотягли до двозначної зони, склавши 9,89%.
Однак на всі ці приклади знаходяться свої контраргументи, які дозволяють експертам стверджувати, що в цілому світ ще не повернувся до інфляційного періоду розвитку.
Наприклад, в США показник середньорічних темпів інфляції в лютому опустився до рекордно низького рівня в 0,8%. У Японії ціни без врахування вартості палива і продуктів харчування знизилися в лютому на 1,1% в порівнянні з аналогічним місяцем 2009 року - навіть більше, ніж в розпал дефляції 2001 року.
Провідні регулятори розвинених країн анітрохи не стурбовані зростанням цін, вважаючи подібні явища одиничними і пов'язаними з тимчасовими чинниками (подорожчанням сировини або підвищенням імпортних цін), а не стійким підвищувальним трендом.
Разом з тим на ринках, котрі швидко розвиваються і відновлюються, від Китаю до Аргентини, де попит інколи випереджає пропозицію, починає формуватися інфляційна загроза, зазначають аналітики.
Представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) неодноразово застерігали, що уряди країн, що розвиваються, повинні обмежити попит, аби запобігти прискоренню інфляції.
"В деяких крупних економіках, що розвиваються, в Азії і Латинській Америці розрив ВВП швидко ліквідовується, і ризики перегріву зросли", - заявив заступник директора-розпорядника МВФ Муріло Португал.
Розрив ВВП - різниця між потенційно можливим об'ємом ВВП при повній зайнятості і фактично досягнутим ВВП з врахуванням циклічного безробіття.
В середньостроковому періоді відмінності між інфляційними чеканнями для розвинених країн, що розвиваються, стануть ще виразнішими, вважають економісти. Проте багато регуляторів, схоже, готові змиритися і із зростанням очікувань, і з реальним прискоренням інфляції, аби не ставити під загрозу відновлення економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас