"Ъ": "Нафтогаз" вчиться європейському праву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" вчиться європейському праву

Енергетика
848
RоsUkrEnergo (RUE) вдалося отримати першу перемогу в суперечці з НАК "Нафтогаз України" в Арбітражному суді Стокгольма. Суд зобов'язав НАК виплатити $197 млн боргу за газ, наданий RUE в 2008 році.
Експерти зазначають, що хоча рішення формально не впливає на перебіг подальших розглядів між компаніями, воно може підштовхнути "Нафтогаз" до пошуку компромісу з RUE.
Як повідомили в прес-службі НАК "Нафтогаз України", Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма наприкінці березня ухвалив попереднє рішення зобов'язати НАК виплатити RosUkrEnergo $197 млн у рамках суперечки між компаніями щодо виконання контрактів з продажу, купівлі, транзиту і зберігання газу.
"Цей позов стосується поставок газу з боку RUE 'Нафтогазу' наприкінці 2008 року, які не були сплачені в повному обсязі", - уточнили в прес-службі НАК. У компанії зазначають, що рішення суду не стосується 11 млрд кубометрів газу RUE, які "Нафтогаз" вилучив у компанії в березні 2009 року. Від інших коментарів у НАК відмовилися.
За словами джерела в Мінпаливенерго, незважаючи на те, що рішення стокгольмського суду, згідно з українським законодавством, не є обов'язковим для виконання (його необхідно підтверджувати в місцевому суді), НАК швидше за все буде змушена заплатити борг. "У 'Нафтогазу' є активи в усьому світі. І якщо ми спробуємо не виконати рішення, їх можуть просто почати арештовувати і продавати з молотка, чого, звичайно, ми допустити не можемо", - зазначив співрозмовник.
Прес-секретар RosUkrEnergo Андрій Кнутов вчора уточнив: "Йдеться про відшкодування збитку за обсягами, прокачаними до грудня 2008 року включно". Він також повідомив, що слухання справи про "незаконне вилучення" НАК 11 млрд кубометрів газу компанії відбудеться в травні, а остаточного рішення можна очікувати в серпні.
Трейдер RosUkrEnergo був створений в 2004 році в рамках угоди про постачання газу до України, підписами голови правління "Газпрому" Олексія Міллера і Юрія Бойка (тоді - голова "Нафтогазу"). У 2006 році, після першої російсько-української газової війни, RosUkrEnergo стала імпортером туркменського газу в Україну, запропонувавши дотаційну ціну палива для країни.
Збитки RUE відшкодовувала за рахунок експорту газу до країн Східної Європи. Трейдер був виключений зі схеми в 2009 році за ініціативою тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, після чого Україна змушена була перейти на закупівлю російського газу за найвищими в Східній Європі цінами.
Позов до "Нафтогазу" з вимогою виконати зобов'язання із транзиту RosUkrEnergo подала в стокгольмський арбітраж 3 січня 2009. Сума позовних вимог перевищила $2 млрд, при цьому близько $1 млрд - претензії щодо відмови оплатити газ за грудень 2008 року.
Решта - недоотриманий RUE прибуток через відмову "Нафтогазу" підняти зі сховищ і транспортувати до кордону 11 млрд кубометрів газу в січні 2009 року, вже після того, як RUE з січня перестала бути постачальником газу в Україну. В результаті RosUkrEnergo не змогла виконати свої контрактні зобов'язання перед клієнтами у Польщі та Румунії.
У "Газпромі" вчора назвали цілком зрозумілим рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольму. "Ми продали 'Нафтогазу' борг у розмірі $1,7 млрд, який був у RosUkrEnergo перед нами.
Замість того щоб сісти за стіл переговорів з RosUkrEnergo і домовитися, як виплачувати цей борг і які зарахування проводити, 'Нафтогаз' вирішив просто експропріювати газ із ПСГ і не розраховуватися за попередні поставки, - заявило високопоставлене джерело в 'Газпромі' .- Це був вибір української компанії, нехай вони тепер за нього і відповідають". Співрозмовник підкреслив, що, якщо RUE доведе свою правоту і зможе добитися від НАК відшкодування збитку, це дозволить "Газпрому" як акціонерові RUE отримати додатковий дохід.
Формально рішення суду з першого позову не може вплинути на перебіг подальших розглядів, зазначає партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський. "Де-юре обидва питання напряму між собою не пов'язані. Хоча суд і об'єднав їх в одну загальну справу, це різні епізоди", - говорить він.
Однак і в одному і в іншому випадку мова йде про рішення "Нафтогазу", який відмовився сплачувати борг і віддавати 11 млрд кубометрів газу, не погодивши це з RUE, що раніше міжнародний суд вже визнав незаконним, підкреслює начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс "Максим Шеїн.
"Звичайно, після такої заразки сторона, яка програла, ініціює переговори про підписання мирової угоди, оскільки частково її неправоту доведено", - зазначає Шеїн. Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб не виключає, що "Нафтогаз" може почати пошук компромісу з RUE. "Минуле рішення про вилучення 11 млрд кубометрів газу було суто політичним - Юлія Тимошенко сумнівними шляхами намагалася виконати своє виборче гасло і прибрати RosUkrEnergo", - впевнений Тулуб.
Олег Гавриш, Андрій Леденьов; Наталя Гриб
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас