Влада США відзвітувала про свої втрати від вкладень в Bear Stearns — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада США відзвітувала про свої втрати від вкладень в Bear Stearns

Казна та Політика
270
Федеральний резервний банк (ФРБ) Нью-Йорка минулого тижня опублікував повний список активів, що дісталися уряду в результаті порятунку інвестиційного банку Bear Stearns в 2008 році. Куплений приблизно за 30 млрд дол. портфель, що складається з цінних паперів і інших активів, не лише не приніс рядовим американським платникам податків якогось прибутку, але і впав у ціні.
Довго детальний перелік куплених активів тримався в секреті: чиновники не хотіли розголошувати список боржників банку, а також побоювалися, що це зможе негативно позначитися на ціні портфеля. "Федеральна резервна система усвідомлює важливість прозорості своєї діяльності по зміцненню фінансової стабільності. Ми продовжимо практику розкриття інформації, роблячи її доступною широкій громадськості в міру можливості", - йдеться в спеціальній заяві ФРС.
Сам список активів, які ФРБ Нью-Йорка придбав в Bear Stearns, величезний - він займає 130 сторінок. Сюди входять не лише різні кредити, цінні папери і похідні фінансові інструменти, але і цілком відчутні активи у вигляді, наприклад, торгівельного центру в Оклахомі. За заявою чиновників, номінальна вартість всього цього багатства складає 74,8 млрд дол., проте в реальності продати такий портфель на даний момент можна лише за 27 млрд, що на 10% нижче за ту ціну, в яку він обійшовся в 2008 році американським платникам податків.
На даний момент всі куплені в Bear Stearns активи належать спеціально створеної компанії Maiden Lane (утворена в березні 2008 року). Їх управлінням займається фонд BlackRock, який, до речі, надає аналогічні послуги двом "сестрам" - Maiden Lane II і Maiden Lane III. У їх розпорядженні перебувають активи, куплені державою в страхової компанії AIG. Їх структура також лише зараз була розкрита для громадськості. Номінальна вартість цих паперів перевищує 90 млрд дол.
Покупка американською владою не зовсім надійних активів Bear Stearns була частиною операції, яку держава уклала з його конкурентом, JP Morgan, в 2008 році. Спочатку все той же ФРБ Нью-Йорка обіцяв надати Bear Stearns, який зазнає збитків, місячний кредит на 25 млрд дол., проте через декілька днів був запропонований інший варіант. У результаті JP Morgan купив Bear Stearns за 1,2 млрд дол., після чого частина активів Bear перейшла в руки уряду в обмін на виплату JP Morgan 30 млрд дол.
"Підсумок всієї історії з підтримкою Bear Stearns для уряду печальний - він опинився в такій же ситуації, як і багато американських банків. На руках у них величезний портфель активів, які поки не коштують і половини того, що могли б коштувати, - говорить аналітик Economist Intelligence Unit Джейсон Керейан. - Єдиним можливим виходом залишається чекати, поки ці фінансові інструменти і нерухомість знов не піднімуться в ціні".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас