Сорос має намір перетворити світову економічну науку, засновуючи інститути та "відокремлюючи" іх від прибічників свободи ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос має намір перетворити світову економічну науку, засновуючи інститути та "відокремлюючи" іх від прибічників свободи ринків

Казна та Політика
526
Джордж Сорос має намір створити новий економічний інститут в Оксфордському університеті. Це ще одна його спроба відокремити економіку як науку від поборників вільного ринку та дерегуляції, котрі, на думку мільярдера Сороса, також винні у всесвітній економічній кризі. Про це пишуть у The Times Online.
Інститут має бути засновано нью-йоркським "Інститутом нового економічного мислення", науково-дослідницькою, освітньою та благодійницькою установою, що її Сорос заснував у жовтні минулого року. На це ним було надано 50 млн дол., аби стимулювати дискусії щодо урядового регулювання в економіці та на фінансових ринках.
Надто багато в сучасній економічній теорії грунтується на ускладнених математичних моделях передбачення поведінки ринку, вважає Роберт Джонсон, керівник "Інституту нового економічного мислення". Він гадає, що нині необхідні нові міждисциплінарні підходи до економіки, що залучатимуть історію, психологію, природничі науки (щоб досліджувати такі питання, як зміни клімату), та навіть літературу.
"Економічна криза та неспроможність економістів передбачити її та захистити суспільство виявляє, що економіка як фах потребує відновлення своєї репутації...", - твердить Джонсон.
Подібні до оксфордського інститути Сорос має надію створити в десятьох чи близько того провідних університетах світу, зокрема в Кембріджі, університетах Німеччини, Франції, Китаю, Італії та США.
Сам Сорос здобув славу як людина, що завдала великої шкоди Банкові Англії, відколи він заробив бл. 1 млрд дол. під час валютної кризи 1992 р. Він нажився на небажанні банку підняти рівень облікової ставки, аби він відповідав ставкам в інших країнах Європейської валютної системи. Загальні втрати від цих подій згодом було оцінено Скарбницею (міністерством фінансів) Великобританії на 3,4 млрд фунтів стерлінгів.
Сороса намагалися притягти до відповідальності й за інші оборудки, зокрема у Франції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас