Банк Росії займеться "брудними" грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Росії займеться "брудними" грошима

Казна та Політика
392
Банк Росії підготував список ознак, за якими банкноти можна віднести до категорії старих. Банкіри уточнили список банкнот, що підпадають під поняття "старі" і тепер працівники банків вилучатимуть їх і здаватимуть до установ Центрального Банку РФ. Відповідне Положення ЦБ РФ №318 опубліковано у "Вестнике Банка России".
Так, старими віднині вважаються грошові знаки ЦБ, що мають забруднення поверхні, що призводить до зниження яскравості зображення на 8% і більш. Так само старими вважаються купюри, які мають одну контрастну пляму і більше, діаметр кожного з яких становить 5 мм. і більш, а також що частково втратили кольорове покриття в результаті потертості або знебарвлення. Масштаб потертостей банкноти визначать за допомогою пристроїв виміру спектрофотометрії або колориметричного кольору.
Якщо край банкноти розірветься на 7 мм і більш, її також визнають непридатною для подальшого використання. Та ж доля чекає "папірець" із наскрізним отвором або проколом діаметром 4 мм і більш.
Грошовий знак із відсутнім кутом площею не менше 32 кв. мм, або краєм, що явно зменшує розміри купюри по довжині або ширині хоч би на 5 мм, він також потрапляє до категорії старих.
Гроші із різними сторонніми написами, малюнками і штампами (інколи зустрічається такий вигляд рекламування послуг) так само вилучать. Склеєні скотчем купюри як і раніше можна буде поміняти в банку на нові.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас