Цукру привезуть більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукру привезуть більше

Аграрний ринок
577
На думку чиновників Мінагрополітики, це допоможе подолати дефіцит. Тим часом компанії, що вже отримали ліцензії, не квапляться ввозити цукор, чекаючи вищих цін на світових ринках.
Дефіцит солодкого піску нікуди не зник. Новий уряд поспіхом перебирає варіанти, як забезпечити продовольчу безпеку в країні. За оцінками Міністерства аграрної політики, дефіцит цукру в Україні становить 150 тис. т. Зараз в міністерстві розглядають два варіанти вирішення цієї проблеми. Один із них - постанова Верховної Ради про збільшення ввезення очеретяного цукру-сирцю на 100 тис. т, до 360 тис. т. "Це дасть можливість працювати нашим цукровим заводам", - зазначив міністр агрополітики Микола Присяжнюк.
Ще одним рішенням може стати ввезення цукру з Білорусі. "За даними контролюючих органів, в даний час із цієї країни до України ввозиться очеретяний цукор в рамках зони вільної торгівлі, що є порушенням внутрішнього законодавства", - сказав міністр.
Однак переговори про постачання в 2010 р. до України 100 тис. т білоруського цукру вже ведуться. Як заявив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Білорусі Ігор Ліховий, в даний час багато застарілих цукрових заводів України демонтовано, і білоруські постачання вплинули б на цінові показники. "Крім того, це було б по-партнерски - краще купити цукор у сусідів, ніж купувати його у далекому зарубіжжі", - вважає Ігор Ліховий.
Нагадаємо, цукрові заводи Білорусі заснували в Україні "Білоруську аграрну компанію" (БАК), яка стане єдиним постачальником продукту до України і продаватиме його за цінами внутрішнього ринку. "Білорусь вирішила створити єдиного державного імпортера, аби зняти звинувачення в демпінговому імпорті цукру", - заявив заступник голови держконцерну "Белгоспищепром" Микола Антихевич.
Згідно із зобов'язаннями України перед Світовою організацією торгівлі (СОТ), на 2010 р. була встановлена квота на імпорт в країну 267 тис. т очеретяного цукру-сирцю. Проте використання виданих Міністерством економіки ліцензій в Мінагро вважають неефективними. За словами Миколи Присяжнюка, компанії, що отримали ліцензії, стримують імпорт цукру, не бажаючи знижувати внутрішні ціни. "На світовому ринку ціна на очерет різко знизилася", - зазначає він. Для стимулювання ввезення цукру-сирцю в рамках встановленої квоти спільно з виробниками відпрацьовані графіки ввезення по виданих ліцензіях. Так, до червня цього року компанії, що отримали квоти, повинні ввезти 230 тис. т цукру-сирцю. "Графік завезення контролюватиметься щотижня, і в разі невиконання компанії будуть позбавлені цих ліцензій", - запевнив міністр.
Між тим світові аналітики прогнозують стабілізацію цін на цукор. Як відзначають в Департаменті з питань цукрового очерету і цукру Таїланду, який є другим найбільшим експортером цукру в світі, ціни повинні стабілізуватися після падіння практично удвічі за два місяці, оскільки попит перевищує світову пропозицію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас