Мінагрополітики: дефіцит цукру в Україні становить 450 тис. т — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагрополітики: дефіцит цукру в Україні становить 450 тис. т

Аграрний ринок
362
Україні необхідно завезти 450 тис. т цукру, щоб покрити дефіцит і забезпечити продовольчу безпеку. Про це повідомив під час прес-конференції міністр аграрної політики Микола Присяжнюк, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами Присяжнюка, зараз дефіцит покривається за рахунок 260 тис. т, що ввозяться за рахунок квоти СОТ на ввезення цукрової сировини з тростини. На думку міністра, ліцензії неефективно використовуються, оскільки ціна на цукрову тростину різко зменшилася, але власники ліцензій не намагаються закуповувати тростину, грають на те, щоб ціна на цукор не зменшувалася.
"Ми зібрали їх, відпрацювали графік завезення цієї продукції, за графіком вони зобов'язані, включаючи червень, завезти 200 тис. т тростини, щоб мати баланс цукру і ми будемо щотижня відслідковувати їх зобов'язання, якщо вони їх не виконують, будемо позбавляти ліцензії", - зазначив Присяжнюк.
За його словами, сьогодні міністерство працює над тим, яким чином забезпечити ввезення ще 150 тис. т цукру, щоб країна мала перехідні запаси цукру в період врожаю. "Є два рішення, і ми вивчаємо прийняття цих рішень. Одне з рішень- це постанова ВР про збільшення імпорту на 100 тис. т цукру-сирцю з тростини, що дасть можливість працювати цукровим заводам чи підемо шляхом попереднього уряду - завезення цукру з Білорусі", - заявив Присяжнюк.
За його словами, найближчим часом рішення щодо імпорту цукру буде прийнято.
Додамо, що вартість цукру в Україні виросла більш ніж у два рази в кінці минулого року. Це було пов'язано з дифіцитом продукції вітчизняного виробництва і високими цінами на світових біржах, а також, на думку попереднього уряду, спекуляціями на ринку.
На думку експертів, підтримку цінам на цукор у світі робили такі фактори, як посуха в Індії та дощі в Бразилії. Данська Saxo Bank вважає, що нормалізація погодних умов зробить цукор одним з найменш привабливих товарних інструментів вже в 2010 р. Більше того, через високі ціни на етанол (що обумовлює високий попит на цукор) Бразилія і США вже скоротили частку етанолу в бензині на 5%. Значить, попит на цукор буде знижуватися.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас