Фонди полюють на клієнтів банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди полюють на клієнтів банків

Кредит&Депозит
3320
Бажаний рівень відсотка з них - 14-15% річних в гривні і нижче 8-9% у валюті. Компанії з управління активами вже чекають, що клієнти банків переведуть частину депозитів до інвестиційних фондів.
"Через стабілізацію на ринках запозичень і зниження прибутковості на ринку ОВДП, станеться зниження ставок із банківських вкладів до рівня 15%. Це і є однією з ключових подій, яка викличе жвавий інтерес населення до альтернатив банківським депозитам, якими і є пайові фонди", - сказав директор КУА "Універ Менеджмент" Михайло Грицько.
На його думку, клієнтів може зацікавити вища прибутковість ІСІ. Керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин також вважає, що за більшої фінансової стабільності диференціал прибутковості формуватиме додатковий попит на ІСІ.
"Гострі кризові явища в економіці вщухають ітому населення прагне більше не тримати свої заощадження "в банці" і знову максимально ефективно їх задіювати в отриманні додаткового прибутку. На тлі зниження відсоткових ставок із банківських депозитів в гривні логічним виглядає надходження коштів фізичних осіб в більш прибуткові інструменти: ІСІ, акції, облігації", - зазначила провідний фахівець з питань інвестиційного консалтингу Foyil Securities Ольга Мальцева.
За її даними, вільних коштів у населення назбиралось чимало. Але оскільки зараз небагато готові удаватися до інвестування в акції і облігації, може зрости популярність банківських депозитів і інвестфондів, які передбачають, що клієнт віддає свої гроші в управління професіоналам.
"Історичний досвід показує, що в країнах з перехідною економікою істотно зростає інтерес до ІСІ, коли депозитні ставки опускаються нижче 10%. Проте це загальне спостереження. Якщо інфляція істотно вища за депозитні ставки, то для населення це серйозна стимул-реакція шукати спосіб захисту від інфляції через інструменти фондового ринку", - підкреслив президент КУА "КІНТО" Сергій Оксанич.
Щоб залучити банківських клієнтів, їм пропонуватимуть фонди, які максимально нагадують депозити. "Відкриті фонди є прекрасною альтернативою коротким депозитам або депозитам до запитання. Адже пайовик може зайти до фонду або вийти з нього в будь-який робочий день. Ми упевнені, що компанії, що незабаром створюватимуть велику кількість галузевих відкритих або інтервальних фондів. До перспективи закритих фондів (окрім фондів нерухомості) відносимося скептично", - зазначив Грицько.
Його підтримує Шевчишин. "Відкриті ІСІ доповнюють банківський депозит. Інтервальні ІСІ можна порівнювати із звичайним річним депозитом, проте йдеться про порівняння лише з обраних параметрів - прибутковості, ліквідності та інших. Закритий фонд - це довгострокова інвестиція, яку важко співвідносити з банківським інструментарієм", - вважає він.
Існує й інша точка зору. "Інвестори з консервативною стратегією, швидше за все, віддадуть перевагу гнучким депозитам і відкритим фондам. Інвестори, які готові йти на більший ризик з метою отримання максимальної прибутковості, при цьому ліквідність для яких не є критичним аспектом, звернуть свою увагу на накопичувальні банківські вклади і закриті фонди з агресивною стратегією", - вважає Мальцева.
Оксанич вважає, що альтернатива депозитам - це збалансовані диверсифіковані відкриті фонди, а також консервативні фонди, які інвестують в інструменти з фіксованою прибутковістю. Зокрема, "КІНТО" має намір переманювати депозитників саме до закритих фондів. Для максимальної схожості дохід клієнтам виплачуватиметься раз на рік. Проте, аби клієнт отримував виплату раз на квартал, фондів буде чотири. Перший платитиме взимку, другий, - навесні, третій - влітку і четвертий - восени. Хіба що замість відсотків будуть дивіденди.
"В березні ми запустили "КІНТО - Весна", перший з чотирьох фондів, що входить у каскад дивідендних фондів "КІНТО-пори року". Цей проект орієнтований, в першу чергу, на клієнтів банків. Мета фондів - дати прибутковість на рівні двох депозитних ставок провідних банків, але при цьому мінімізувати ризики", - зазначив Оксанич.
Фондам заборонено обіцяти прибутковість. Втім, її можна прогнозувати. "Цього року відкриті фонди можуть показати прибутковість 15-20%, інтервальні - 35-40%, закриті 50-60%", - зазначив гендиректор Concorde Asset Management Григорій Пелех. Він підкреслив, що дуже багато що залежить від досвіду компанії, що управляє.
"В цьому році ми чекали максимальну прибутковість із відкритих фондів на рівні 36% з подальшим сповзанням у бік 10% за підсумками року. Для інтервальних фондів цей показник буде аналогічним. Закриті фонди в максимальній точці можуть отримати прибутковість на рівні 50%. Інтерес до облігаційних фондів зараз істотно зменшився, хоча в разі запуску ПДВ-облігацій можлива активізація фондів в даному напрямі", - зазначив Андрій Шевчишин.
Безумовно, КУА розуміють, що інвестфонди не є замінниками депозитів. Депозитами багато хто активно користується вже близько 10 років, інвестфонди заявили про себе всього кілька років тому. Якщо додати сюди загальний рівень фінансової письменності українців, рівень прибутковості стає не настільки ваговитим критерієм.
В той же час криза дала КУА залізний аргумент на свій захист. "Криза показала абсолютну непрозорість банківського сектора, що дозволило власникам деяких банків довести їх до банкрутства. Ринок ІСІ теж відчув на собі всю глибину корекції на фондовому ринку, але випадків повної втрати вкладів не сталося", - зазначив Михайло Грицько.
Як висновок - КУА пропонуватимуть клієнтам банків нести до них частину коштів. "Ми завжди говоримо про необхідність диверсифікації. Вільні кошти потрібно розподілити як між різними інструментами: депозитами, інвестфондами, нерухомістю, так і зробити додаткову диверсифікацію як між різними банками, так і керівниками", - підкреслив Грицько.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас