"Ъ": Умови "Газпрому" вималювались — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Умови "Газпрому" вималювались

Енергетика
1467
Вчора в Москві відбулись переговори прем'єр-міністра Миколи Азарова і голови уряду Росії Володимира Путіна з питання зниження ціни газу для України. Конкретних домовленостей сторони не досягли, проте в "Газпромі" заявили, що зниження ціни газу залежить від збільшення обсягу його імпорту. Україна зможе імпортувати більше, ніж передбачено договором, якщо їй дозволять реекспортувати газ, кажуть експерти.
Прем'єр-міністр Микола Азаров і голова уряду Росії Володимир Путін обговорювали досить широке коло питань - від умов роботи російського бізнесу в Україні до купівлі ядерного палива в Росії. Зрозуміло, однією з головних тем стала ціна природного газу. Як розповів один із членів української делегації, Азарову довелося переконувати в необхідності зниження вартості палива не тільки Путіна, але і безпосередньо керівництво "Газпрому".
Про те, що газотранспортний консорціум не є тією платою, за яку Росія готова знизити ціну газу для України, раніше заявили два джерела в уряді Росії і "Газпромі". Вчора сторони не змогли домовитися про щось конкретне, хоча говорити про повний провал теж не доводиться.
Як повідомили в прес-службі Кабміну, за підсумками зустрічі Миколи Азарова із головою "Газпрому" Олексієм Міллером в монополії заявили, що ціна природного газу для України напряму залежить від обсягів його імпорту, і вказали на те, що за підсумками I кварталу існував істотний недобір газу - замість 8,4 млрд Україна придбала близько 6 млрд кубометрів. "Навіть якщо вважати, що ми купимо в цьому році не 33,75 млрд кубометрів, а 27 млрд, що нам дозволяє діючий договір, то обсяг покупки в I кварталі мав скласти не менш 6,75 млрд кубометрів. Але компанія все ж купила трохи менше мінімально можливого обсягу газу ", - повідомило джерело в" Нафтогазі ".
Співрозмовник пов'язав зрив графіку покупки газу з важким фінансовим становищем "Нафтогазу".
Втім, за словами джерела в "Газпромі", монополія готова повернутися до питання зниження ціни газу у разі купівлі Україною понад 33,75 млрд кубометрів. "При нинішньому обсязі у нас є договір, і немає підстав і сенсу його змінювати. В Україні повинні зрозуміти, що переглядати ціну можна, тільки якщо обсяг закупівлі складе хоча б 52 млрд кубометрів, як це передбачено контрактом", - зазначив співрозмовник.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб каже, що Україна може погодитися на збільшення обсягів закупівлі газу, якщо доб'ється від Росії права його реекспорту. "Зараз попит на газ у Європі зростає, і через півроку 'Нафтогаз' цілком зможе знову знайти нових споживачів на цих ринках у 'спотовому' сегменті, як це було до 2008 року", - зазначає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Головною проблемою, на його думку, залишається відсутність у НАК необхідних для купівлі газу коштів. Якщо компанія не зможе їх знайти, можливо, на ринок знову повернуться її "дочки", здатні це зробити, наприклад "УкрГаз-Енерго", вважає експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас