Ціни на бензин знову пішли вгору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на бензин знову пішли вгору

Енергетика
3061
Антимонопольний комітет України (АМКУ) порушив близько 40 справ проти суб’єктів економічної діяльності на ринку пального.
Про це повідомив виконуючий обов’язки голови АМКУ Олександр Мельниченко. За його словами, підставою для порушення справ стало зростання протягом останнього тижня вартості літра бензину в усіх регіонах України (найбільше на 30-40 копійок).
"Розслідування охопило всю територію України і ми плануємо, що протягом двох тижнів буде рішення щодо ринку бензинів, а також скрапленому газу", - розповів він. У разі підтвердження фактів монопольної змови до її учасників обіцяють застосувати покарання, в тому числі й штрафи у розмірі до 10% річного оберту компанії, запевнив Мельниченко. Яких цін тим часом очікувати на ринку пального?
Заступник директора з наукової роботи науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев говорить, що ціни підвищилися переважно у Києві, Одесі та в обласних центрах західних регіонів країни.
"Зростання розпочалося на вихідних після того, як чотири компанії синхронно підняли ціни в своїх мережах АЗС на 35 копійок", - говорить Рябцев. Загалом же на ринку, за словами експерта, протягом тижня ціни зросли тільки на 15 копійок. На думку Рябцева, зростання викликано як об’єктивними, так і суб’єктивними факторами. Подорожчання протягом останнього місяця оптових продажів нафтопродуктів на 8% експерт відносить до об’єктивних факторів. Серед суб’єктивних, вважає Рябцев, може бути й те, що днями відбудеться засідання експортно-аналітичної групи при Мінпаливенерго (в новому складі).
"На засіданні цієї групи буде зроблено спробу "закрутити гайки" нафтотрейдерам, тому деякі з них вже зараз намагаються забезпечити собі той рівень прибутку, з якого можна було б понижувати ціни", - припускає Рябцев.
На думку ж директора ТОВ "Консалтингова група "А-95" Сергія Куюна, існує ще одна важлива причина. "Сьогодні половина ринку наповнюється фальсифікатом та іншими неякісними нафтопродуктами", - розповідає він.
За його словами, фальсифікат - це не тільки низька якість, а ще й не рівні правила гри для продавців нафтопродуктів. Так звані бодяжні бензини коштують значно дешевше, бо з них не сплачуються податки (30% вартості бензину). Низька ціна вабить клієнтів, і на ринку виникає перекіс: АЗС, які торгують легально придбаним бензином на заводах за ринковими цінами, не витримують конкуренції та втрачають обсяги продажів, розповідає експерт.
"Щоб утримати дохідність свого бізнесу на прийнятному рівні, вони підвищують торгову націнку, на якій і заробляють", - говорить Куюн.
Натомість народний депутат (БЮТ), екс-радник прем’єр-міністра з енергетичних питань Олександр Гудима не бачить сьогодні жодних підстав для зростання цін на пальне. Нинішнє подорожчання він називає сезонною "психологічною хворобою", яку провокують нафтотрейдери.
"Якщо є можливість заробити, то вони (нафтотрейдери) завжди цим користуються", - говорить Гудима. На його думку, зараз на ринку пального спостерігається гра, подібна до тієї, яка час від часу відбувається на валютному. "Вони (нафтотрейдери) не дуже підіймають (ціну), але коливання є в одну чи іншу сторону", - говорить Гудима. Навіть 5-10% цілком достатньо, аби пожвавити на бензиновому ринку ажіотаж серед покупців та, відповідно, збільшити заробітки продавців, підсумовує народний депутат.
"Потенціал для зниження цін - 3-5%, і уряд налаштований жорстко регулювати ринок, у крайньому разі, до кінця посівної компанії", - додає "Дню" Рябцев. На його думку, такий крок цілком очікуваний, бо він додасть авторитету новій команді паливно-енергетичного комплексу. Куюн же вважає, що ціна знизиться, як тільки уряд наведе лад у питанні бензинового фальсифікату.
"Якщо дивитися на цінові тенденції у світі, то ціна А-95 в Україні має бути 8,10-8,15 за літр", - додає він.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас