Труба більше не кличе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Труба більше не кличе

Енергетика
1911
Як стало відомо "Комерсант-Україна", сьогодні на зустрічі прем'єр-міністрів Росії та України Володимира Путіна і Миколи Азарова буде обговорюватися широке коло питань - від виробництва ядерного палива до літакобудування.
Крім того, за інформацією видання, створення газотранспортного консорціуму більше не є достатньою підставою для зниження ціни газу для України.
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін сьогодні прийме українського колегу Миколу Азарова. Прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков розповів, що глави урядів перш за все повинні познайомитися, зрозуміти, наскільки конструктивним може бути діалог, і обговорити принципи співробітництва.
"Тема для розмови буде набагато ширшою, ніж просто обговорення проблем у газовій сфері", - повідомив Пєсков. А Микола Азаров учора підтвердив: "Уряд починає роботу з підготовки великої кількості двосторонніх угод з Росією. Я вилітаю до Москви для обговорення їх тем і змісту".
У російському уряді сьогодні мають намір вислухати всі ініціативи Києва та обговорити їх. Тим часом один із чиновників російського уряду повідомив: "Нас цілком влаштовує контракт від 19 січня 2009 року з газу. І перш ніж погоджуватися на внесення змін, потрібно зрозуміти, що Росія отримає натомість". В "Газпромі" неофіційно заявили: "Якщо ми тут втратимо $3 млрд, то десь повинні їх заробити".
Газотранспортний консорціум не є тією платою, за яку Росія готова знизити ціну газу для України. Про це повідомили відразу два джерела в уряді і газовій монополії. "Він вимагає докладного аналізу та розробки нового техніко-економічного обґрунтування.
Зараз не 2002 рік, і ми повинні зрозуміти, на яких умовах отримаємо газотранспортну систему в концесію і як включити європейського партнера в консорціум в рамках обмежень Третього енергопакету (забороняє володіння трубою і продаж газу юрособою) ", - пояснило джерело в "Газпромі ".
"Пропозиції щодо консорціуму і навіть з розширення присутності "Газпрому" на внутрішньому ринку України нам нецікаві, поки не буде зрозуміла вся схема, в якій можна працювати", - додав співрозмовник, уточнивши, що обсяг продажів газу Україні на 2010 рік знижений до 33,75 млрд кубометрів (67% до контракту від 19 січня 2009 року), і на цьому поступки закінчилися.
У російському уряді зазначають, що переговори прем'єрів повинні вийти за межі газової сфери. "Перш за все ми хочемо отримати гарантії українського уряду щодо захисту інтересів російського бізнесу від рейдерських атак в цій країні", - сказав співрозмовник. Володимир Путін на переговорах з урядом Юлії Тимошенко неодноразово порушував питання повернення "Татнафти" 60% акцій "Укртатнафти", які відсудила група "Приват" українського підприємця Ігоря Коломойського.
Існує висока імовірність того, що Азаров надасть такі гарантії, тому що напередодні візиту до "Газпрому", міністра палива та енергетики України Юрія Бойка, представників групи "Приват" на посадах директорів "Укртрансгазу" і "Укргазвидобування" демонстративно відправили у відставку, замінивши людьми з Group DF Дмитра Фірташа.
Більше того, вчора Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку видалило зі свого сайту інформацію про всіх акціонерів ВАТ "Укртатнафта", крім НАК "Нафтогаз України". Раніше серед акціонерів значилася близька до групи "Приват" компанія "Корсан".
Голова юридичної служби управління стратегічного планування "Татнафти" Марія Савелова назвала дії агентства "обнадійливими". "Україна намагається нарешті навести лад з акціонерами підприємства і повернути 'Татнафті' незаконно відібрані акції. Сам факт обнулення незаконного утримання може говорити про рух нового уряду нам назустріч", - вважає Савелова.
Крім того, новий Кабмін готовий кардинально змінити схему оплати російського газу. Якщо уряд Юлії Тимошенко фіксував у бюджеті України занижені суми платежів за російський газ і до 80% коштів, перерахованих "Газпрому", бралися з держбюджету, то уряд Миколи Азарова вписав до бюджету більш високу ціну - $334 за тисячу кубометрів, заборонивши брати гроші з бюджету .
За словами джерела в російському уряді, Росії цікавий також проект будівництва виробництва ядерного палива, який попередній президент Віктор Ющенко обіцяв віддати американцям, тоді як за нього боровся "Росатом". Новий президент Віктор Янукович вже доручив уряду Миколи Азарова розібратися з цим питанням, а заодно - обговорити можливість добудови разом з РФ трьох блоків АЕС. "Є також спільні проекти в авіабудуванні, металургії", - повідомив представник уряду РФ.
Питання можливого об'єднання російського і українського авіапрому виникало відразу після створення у 2005 році в Росії на базі великих авіазаводів "Об'єднаної авіабудівної корпорації" (ОАК).
Зараз російські та українські підприємства спільно створюють новий регіональний пасажирський літак Ан-148 (розроблений українським АНТК ім. Антонова) і відновлюють серійне виробництво найбільшого в світі рампового вантажного літака Ан-124 "Руслан".
Минулого року президент ОАК Олексій Федоров називав логічною інтеграцію з АНТК ім. Антонова. Досі ОАК приєднувала до себе підприємства шляхом обміну контрольного пакета його акцій на невеликий пакет акцій самої корпорації. Як буде вирішено це питання - залежить від прем'єрів.
Наталя Гриб, Москва; Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас