Державний медіаресурс відійшов Фірташу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державний медіаресурс відійшов Фірташу

Казна та Політика
1362
Як і передбачалося, нова влада почала стрімко перекроювати інформаційний простір під себе. Так, 15 березня в.о. голови Державного комітету з телебачення і радіомовлення Олег Наливайко подав у відставку.
Цілком очевидно, що його звільнення не стало несподіванкою для команди Президента. І хоча раніше в Партії регіонів заявляли, що Наливайко є компромісною фігурою і влаштовує і "біло-блакитних", і "помаранчевих", сьогодні, мабуть, ситуація змінилася. Посаду першої особи у Держкомтелерадіо зайняв Олександр Курдинович, колишній заступник Олега Наливайка.
Заступник голови адміністрації Президента Ганна Герман назвала Курдиновича "молодою та кваліфікованою людиною з чистим обличчям". "Молода людина" до призначення в Держкомтелерадіо недовго встигла попрацювати головою Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, змінивши на цій посаді Дмитра Табачника. Герман також називає Курдиновича "учнем Прутника, відомого своїми ініціативами".
Кумедно, що далі ініціатив у Едуарда Прутника, який свого часу очолював Держкомтелерадіо, справа не пішла. Чи означає це, що учень перевершить вчителя і нарешті завершить процес створення об'єднаної обласної державної телерадіокомпанії, про який говорить кожен голова Держкомтелерадіо вже не перший рік? Якщо так, то в руках у нової влади (поки що у групи глави президентської канцелярії) виявиться непоганий медіаресурс, яким вона зможе розпоряджатися на свій розсуд.
Новий менеджмент з'явився і в Національній телерадіокомпанії України. Президент НТКУ Василь Ілащук разом зі своїми віце-президентами Михайлом Коблею і Андрієм Чернюком, а також радником Тарасом Ткаченком написали заяви про звільнення.
Тим часом Кабмін підпорядкував собі НТКУ і призначив на посаду її президента Єгора Бенкендорфа, людину добре відому в світі телебачення. Бенкендорф з 1997 року працював на телеканалі "Інтер" продюсером та автором багатьох відомих українцям програм, а з 2009 року - як директор студії "Пірат Продакшен". Цікаво також, що в 2008 році Бенкендорф претендував на посаду мера Києва - втім, як стверджують експерти, він брав участь у виборах як технічний кандидат Леоніда Черновецького.
Єгор Бенкендорф - молодий успішний телевізійник, і очевидно, що будь-який телеканал виграє від появи на ньому професійного продюсера. Інша справа, що НТКУ - це авгієві стайні, вичистити які досі не вдалося нікому.
Мабуть, тому, що насправді таке завдання не ставилося ні перед одним менеджером. Велике покриття телекомпанії просто використовувалося для досить бездарної лобової пропаганди і дивних фінансових операцій.
Важко повірити в те, що нова влада дійсно захоче створювати на базі НТКУ давно обіцяне громадське телебачення. Судячи з усього, перед Бенкендорфом поставлять виключно політичні завдання і змусять відпрацьовувати "держзамовлення". Втім, можливо замовлення буде не тільки політичним, але й бізнесовим. Адже Єгор Бенкендорф багато років пропрацював на телеканалі, контроль над яким належить Дмитру Фірташу.
Не виключено, що цьому бізнесмену дадуть можливість "вирішувати питання" на державному телеканалі в обмін на гроші і лояльність.
Петро Григоренко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас