Купон не карбованець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купон не карбованець

Фондовий ринок
1240
Дефолти "застопорили" ринок корпоративних облігацій. Інвестори не чекають від емітентів нових випусків у найближчі півтора роки.
Обсяг ринку біржових торгів корпоративними облігаціями зменшився в рази. За даними ДКЦПФР, з 11 січня по 22 лютого 2010 р. обсяг торгів облігаціями підприємств на фондових біржах склав лише 352,6 млн грн. Для порівняння: з 1 січня по 27 лютого 2009 р. обсяг біржових операцій з корпоративними облігаціями перевищував 1,2 млрд грн. Причому варто зазначити, що "схлопування" ринку відбувалося в основному протягом минулого року. За 2009 р. в цілому обсяг торгів корпоративними облігаціями склав близько 7 млрд грн., тоді як за підсумками 2008 р. - 27 млрд грн.
Кому винен - прощаю
Однією з причин такого різкого обвалу ринку корпоративних боргових паперів експерти називають почастішання дефолтів з випусків корпоративних облігацій. Наочним прикладом можуть послужити звіти рейтингового агентства "Кредит-рейтинг" про невиконання зобов'язань емітентами облігацій, що мають рейтингову оцінку агентства. Вже на початку 2010 р. в емітентів облігацій виникли проблеми платоспроможності. За даними агентства, в січні ринок корпоративних облігацій пережив три дефолти на 60 млн грн. Зокрема, на січень поточного року випали дати погашення дев'яти облігаційних випусків на 179,1 млн грн. Проте емітенти погасили лише чотири емісії обсягом 49,6 млн грн., а в двох випадках змогли домовитися з власниками облігацій про реструктуризацію заборгованості.
Варто відзначити, що РА "Кредит-Рейтинг" вже зафіксувало серед емітентів, який воно рейтингує, п'ять дефолтів з облігаційних випусків на загальну суму 155 млн грн. Перший дефолт стався в 2005 р., коли ТОВ "Агропродукт" допустило невиплату оферти з випуску облігацій серії В на 35 млн грн. Пізніше, в 2006 р., емітент був визнаний банкротом. Подальші чотири припадають на 2009 рік. Більшість же випадків невиконання зобов'язань з випусків корпоративних облігацій підпадають під визначення "технічний дефолт". І тут також спостерігається погіршення платоспроможності емітентів. Зокрема, якщо в 2008 р. РА "Кредит-Рейтинг" повідомило про 11 випадків технічних дефолтів з відсоткових корпоративних облігацій, то в 2009 р. було зафіксовано вже 23.
Тож можна говорити про те, що кількість ситуацій, коли інвестори не змогли у встановлений термін отримати виплати за купонами або повернення тіла позики, збільшилася в 2 рази. Причому суть конфлікту між інвесторами і емітентом може бути різною: це і невиплата купонного доходу, і відмова емітента викупляти власні облігації за заздалегідь обумовленою офертою, і погашення облігацій.
Звісно, в ситуації, що склалася, інтерес інвесторів до цих ЦП різко скоротився. "Технічні й повні дефолти, що сталися на ринку облігацій, звичайно, дуже сильно позначилися на його становищі. Інвестори перестали довіряти емітентам, і до випусків, що ініціюються зараз, пред'являють "драконівські" вимоги", - говорить Андрій Рибальченко, генеральний директор Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ). З ним погоджуються і представники інвестиційних компаній.
"Дефолти на ринку корпоративних облігацій серйозно відлякали інвесторів від сектора внутрішніх корпоративних зобов'язань, - говорить Андрій Шкляр, інвестиційний аналітик КУА "Спарта". - Велика кількість реструктуризацій і затримки з виконанням купонних зобов'язань змусили інвесторів позбавитися паперів зі значним дисконтом, що досягав 50-75% номіналу".
Ціна ризику
Варто відзначити, що відсутність у інвесторів інтересу до корпоративних позик викликала хаос в ціноутворенні на цьому ринку. Так, можна зустріти абсолютно різні рівні прибутковості корпоративних облігацій. За більш-менш ліквідними випусками прибутковість коливається в межах 23-25% річних. Проте це зовсім не межовий показник.
"Може бути аж до декількох сотень відсотків річних з відверто дефолтних облігацій", - визнає Андрій Шкляр. За його словами, в умовах, що склалися, інтерес до цього інструменту залучення грошей втрачають і емітенти. І це можна зрозуміти, бо зараз вартість ресурсу, що залучається, для корпоративного емітента навряд чи буде істотно нижче 30% річних, що посилюється майже повною відсутністю попиту.
"Бізнес не може конкурувати з держсектором, і в результаті більшість випусків корпоративних облігацій були анульовані", - пояснює Дмитро Приходько, начальник аналітичного відділу КУА "УкрСиб Ессет Менеджмент". Цифри говорять самі за себе. За даними ДКЦПФР, за 11 місяців 2009 р. підприємства зареєстрували випуски облігацій на 9,43 млрд грн., що втричі менше, ніж в 2008 р. Причому серед емітентів були відсутні банки і страхові компанії. Емітентам справді складно запропонувати інвесторам заміну ОВДП із співвідношення "прибутковість - ризик".
"Левова частка торгів проходить з ОВДП. Ринок корпоративних облігацій фактично "мертвий". Номінально торговці підтримують котирування, фактичних же операцій немає", - запевняє Дмитро Приходько. Ту ж тенденцію відзначає і Андрій Шкляр: "Ми спостерігаємо витіснення державним боргом приватного".
Представники інвестиційного бізнесу, з одного боку, визнають, що захмарні ставки прибутковості роблять нові випуски облігацій малопривабливими для емітентів, але з іншого - наполягають на необхідності високої плати за ризик. "27-28% річних - це дуже висока ставка для корпоративних облігацій, - погоджується Андрій Рибальченко. - В той же час інвестори розуміють, що можуть або багато заробити, або все втратити".
Вихід із коми
На думку керівництва УАІБ, ситуація могла б зрушитися з мертвої точки в разі внесення деяких змін до законодавства і нормативних актів, які підсилили б відповідальність емітентів за невиконання зобов'язань і зміцнили б права власників облігацій в разі банкротства емітента. В такому разі емітенти матимуть більше аргументів на користь надійності інвестицій в облігації, а отже, і на користь зниження вартості позики.
Учасники ринку також вважають, що відновлення інтересу до корпоративного сегменту можна чекати лише після того, як інвестори вичерпають можливості вкладень в суверенні і квазісуверенні папери. На руку інвесторам може зіграти і зниження ставок, що намітилося, з ОВДП і євробондів. "На цьому тлі з'являються нові можливості первинного розміщення корпоративних облігацій і йде поступове пожвавлення торгівельної активності на вторинному ринку", - говорить Дмитро Приходько.
Важливу роль у відновленні довіри до емітентів облігацій може зіграти відновлення кредитування підприємств, що розширить їх фінансові можливості. Втім, це стосується, швидше, випусків облігацій, що вже перебувають в обігу, оскільки від нових випусків емітенти можуть відмовлятися сподіваючись на отримання банківського кредиту.
"Банківське кредитування в такому разі - вигідніший варіант для компаній як за вартістю ресурсу, так і за вартістю організації позики. Проте і цей канал фінансування зараз практично перекритий", - говорить Андрій Шкляр.
Андрій Рибальченко, генеральний директор УАІБ
- Ми бачимо, що ринок корпоративних облігацій дуже скоротився. Ситуація не зміниться, поки не буде внесене низку змін до законодавства. Зміни мають торкнутися обов'язків емітента з поверненню тіла боргу, черговості власників облігацій в черзі кредиторів. В облігаціонерів майже немає прав при створенні ліквідаційної комісії в разі банкротства емітента. Також треба розширити повноваження ДКЦПФР у сфері контролю за виконанням емітентом своїх зобов'язань. Лише потім можна буде говорити про відновлення ринку. У найближчі рік-півтора чекати будь-яких серйозних випусків корпоративних облігацій не доводиться. Зараз облігації торгуються, але до них ставляться з великим побоюванням. В основному операції відбуваються з паперами великих відомих емітентів, випуски яких сталися досить давно.
Дарія Терещук, старший аналітик ІК "Велес Капітал"
- В 2009 р. було зафіксовано 51 дефолт з випуску відсоткових і цільових облігацій на загальну суму близько 2,9 млрд грн., причому понад 90% цих паперів було реструктуризовано. Як наслідок, торік обсяг торгів облігаціями на ПФТС скоротився майже в 7 разів і склав 19,6% загального обсягу торгів. Варто також відзначити, що купон з ОВДП на останньому аукціоні склав 16-17,3% річних, а середній купон з корпоративних облігацій не перевищував 14,6%. Якщо враховувати всі ризики, то, поза сумнівом, ОВДП виглядають набагато привабливішими, що і пояснює низький попит на облігації компаній. Ринок корпоративних облігацій зараз перебуває в "замороженому" стані й почне оживати не раніше III-IV кварталу 2010 р.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас