УЗА пропонує уряду до травня ц.р. погасити борг з ПДВ перед експортерами зерна в розмірі 5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УЗА пропонує уряду до травня ц.р. погасити борг з ПДВ перед експортерами зерна в розмірі 5 млрд грн

Аграрний ринок
212
"Українська зернова асоціація" (УЗА) пропонує уряду протягом березня-травня ц.р. погасити борг з ПДВ перед експортерами зерна в розмірі 5 млрд грн, повідомив під час прес-конференції президент УЗА Володимир Клименко.
За словами В.Клименка, погашати заборгованість необхідно перед всіма експортерами, і лише "живими" грошима.
"Якщо грошей не буде виділено, то буде кінець для всіх нас - для зернотрейдерів, фермерів, виробників. Нам експортувати буде невигідно, ми будемо змушені знижувати закупівельні ціни, вони вже знижуються", - відзначив В.Клименко. За його словами, вже півроку експортерам зерна "повертаються копійки", що призвело до зниження в лютому експорту зерна в два рази - до 1,2 млн т. У поточному маркетинговому році Україна експортувала 17 млн т при річному прогнозі - 22 млн т. До кінця маркетингового року необхідно реалізувати 5 млн т зерна.
"У випадку неповернення ПДВ до 1 червня 2010 р. на балансі виявляться рекордно високі обсяги зерна, якщо не продамо 5 млрд т, то будемо мати 10 млн т запасів. Це призведе до обвалу цін на зерно і колосальних збитків виробників", - зазначив В.Клименко.
Як відзначив президент УЗА, необхідно створити реальний державний бюджет, збалансувавши їх реальні доходи з витратами, які вимагають значного скорочення, у першу чергу, за рахунок необґрунтованих статей витрат.
В.Клименко також пропонує уряду розглянути можливість фінансування форвардних і заставних закупівель за рахунок золотовалютних запасів держави, оскільки зерно є ліквідним біржовим товаром, вартість якого має прямий зв'язок з основними валютами світу. Таким чином, частина золотовалютних запасів УЗА пропонує зберігати в зерні.
Також асоціація пропонує відновити при Кабміні Раду експортерів, залучити до робот из нею асоціації, які представляють експортерів всіх галузей економіки. За словами В.Клименка, Рада експортерів буде щомісяця аналізувати весь комплекс проблем щодо повернення ПДВ, готувати відповідний звіт з публікацією на сайті уряду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас