Потрапили під розпродаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потрапили під розпродаж

Казна та Політика
1775
Кабінет Міністрів має намір продати свої акції Укргазбанку, Родовід Банку і банку "Київ". На минулому тижні новопризначені чиновники заявили, що розраховують влаштувати масовий розпродаж і повернути майже 17 млрд грн., витрачені на фінустанови після їх націоналізації в минулому році. У той же час фінансисти впевнені, що уряду вдасться це зробити не раніше 2011 р., оскільки у випадку розпродажу державних пакетів акцій в нинішньому році, їх вартість буде чи не наполовину нижчою номінальної.
Непосильний вантаж
Про намір уряду продати пакети акцій трьох націоналізованих банків, які йому належать, минулого тижня заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який, як він сам повідомив, має намір очолити експертно-аналітичну раду з питань участі держави в капіталізації фінустанов у новому Кабміні.
"Вже зараз ми починаємо готувати Укргазбанк, Родовід-банк і банк "Київ", які були рекапіталізовані державою, до приватизації", - зазначив він. КМУ володіє 99,97% акцій Родовід Банку, 99,93%-им пакетом "Києва" і 87,719% акцій Укргазбанку. З часу націоналізації найбільше коштів уряд вклав в Родовід Банк - 8 млрд грн., близько 5 млрд грн. дісталося Укргазбанку і 3,6 млрд - "Києву".
У самих банках по-різному поставились до волі акціонерів. "Зміна структури власності банку - це прерогатива основного акціонера. Ми, як діючий менеджмент, зі свого боку продовжуємо працювати над оздоровленням фінустанови, вже реалізовано низку антикризових заходів, які дали свої результати. Також ми підготували стратегію розвитку Укргазбанку до 2012 року, і вона знаходиться на розгляді нашої спостережної ради ", - розповів заступник голови правління АБ" Укргазбанк "Станіслав Шлапак.
"Про приватизацію банку після стабілізації його роботи і виходу на прибуткову діяльність йшлося спочатку - під час націоналізації. Однак план фінансового оздоровлення фінустанови розрахований до 2011 року", - прокоментував тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина.
Нічого не має наміру змінювати в своїй роботі і керівництво "Києва". "Спеціальних заходів під приватизацію банку ми поки проводити не будемо. Під час рекапіталізації Кабмін ставив перед нами завдання - вивести протягом трьох років фінустанову на якісно новий рівень, була розроблена відповідна програма, її ми і продовжимо реалізовувати", - зазначив голова правління банку " Київ "Юрій Маслов.
Кредитні портфелі потрібно "чистити"
Опитані фінансисти позитивно оцінили прагнення Кабміну заздалегідь розпочати підготовку до приватизації трьох банків. "Вона може зайняти досить багато часу: від трьох-чотирьох до дев'яти місяців, в залежності від ситуації в кожній окремо взятій фінустанові. Є думка, що інвестиційний ринок може розгойдатися вже в другому півріччі 2010 р., тоді відновиться попит і на українські банки. Але навіть якщо цього не станеться, нічого поганого немає в тому, щоб бути напоготові і пройти всі необхідні процедури заздалегідь, а виставити фінустанови на продаж, скажімо, лише в 2011 р. Різниця у вартості підготовленого і непідготовленого до приватизації банку може досягати 25-40% ", - підкреслив директор інвестиційно-банківського департаменту інвесткомпанії Dragon Capital Максим Нефьодов.
Із процедур, які доведеться пройти трьом націоналізованим банкам перед виставленням на продаж, експерти виділили чотири. У першу чергу це реструктуризація заборгованості перед державою, по друге - підвищення якості кредитного портфеля, а також виведення фінустанов на прибуткову роботу та проведення міжнародного аудиту.
"Якість кредитних портфелів у націоналізованих банках досить складна, у кожного з них акумульовані резерви становлять 45-70% загального кредитного портфеля, що значно більше, ніж середні показники в банківській системі, що становлять 15%", - прокоментував аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. Крім того, фінустановам доведеться вирішувати і локальні проблеми.
"Одне із першочергових завдань на сьогодні - це вирішення питання з Укрпромбанком. Або він розрахується з нами на суму в 6,8 млрд грн. за прийняті депозити, або передає активи на відповідну суму. Думаю, що в найближчі тижні тимчасова адміністрація з Родовід Банку буде виведена: нещодавнє продовження повноважень адміністрації ще на два місяці пов'язано тільки з тим, що не були сформовані органи управління фінустанови, але ця проблема скоро буде усунута ", - розповів Сергій Щербина.
Витяг дозволить заробити
Сьогодні експерти допускають різні сценарії продажу акцій Укргазбанку, Родовід Банку і "Києва": як реалізацію всього урядового пакету акцій у кожній окремо взятій фінустанові, так і поетапний їх продаж частинами.
"Потрібно правильно застосувати досвід інших країн, що колись переживали банківську кризу, наприклад, Швеції на початку 90-х років. Він показує, що варто починати з часткового виведення на фондову біржу невеликого пакета акцій, зберігаючи за державою повний контроль над банком ( більше 75%). Такий крок дасть можливість "засвітити" фінустанову перед потенційними покупцями, поліпшити корпоративне управління і зв'язки з інвесторами, а також побачити, як ринок оцінює його вартість. Після цього вже можна пропонувати банк новому стратегічному інвесторові ", - зазначив старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
Не виключають фінансисти і більш радикального сценарію. "Отримати вигоду від процесу приватизації держава змогла б, об'єднавши всі три банки в один і створивши таким чином сьомий в Україні за розміром активів банк. Хоча такий процес зайняв би не менше півтора роки, але в той же час він дозволив би збільшити ціну реалізації держактивів ", - сказав директор аналітичного департаменту ЗАТ" Мегаполіс капітал "Дмитро Монаков.
Більшість опитаних фінансистів впевнені, що цього року державі невигідно продавати націоналізовані банки. "При адекватній стратегії і політиці фінустанов, їх вартість в 2010 р. можуть оцінити лише в 0,4-0,7 капіталу. Інвестиції в них зараз можуть зацікавити швидше спекулянтів, ніж стратегічних інвесторів. У 2011 р. ціна банків може зрости до 1 - 1,5 капіталу, а в 2012 р. - до 2 капіталів і вище ", - запевнив член правління інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Полосков. За даними НБУ, на 1 січня статутний капітал Родовід Банку становив 8409 млн грн., Укргазбанку - 3,8 млрд грн., Банку "Київ" - 3568 млн грн.
Експерти вважають, що при повній стабілізації роботи трьох фінустанов і вихід їх на беззбиткову діяльність на них можуть претендувати відразу три групи інвесторів.
"В першу чергу це російські банки, у другу - фінустанови зі Східної Азії, які також можуть зацікавитися нашим фінансовим ринком. Не виключаю, що серед претендентів виявляться і європейські банки, які в 2004-2007 роках не увійшли в Україну через дорожнечу наших фінустанов ", - сказав Максим Нефьодов. Очікується, що націоналізованими банками будуть цікавитися головним чином великі фінансові групи.
Григорій Швидкий
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас