Хто дасть грошей Азарову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто дасть грошей Азарову

Казна та Політика
1659
Уряд і Президент повторюють, як мантру, що вони готують реформи. Насправді ж основне питання, над яким "б'ється" уряд, - у кого забрати гроші, щоб вирішити проблему непомірного збільшення соцстандартів.
Головним завданням цього року стануть аж ніяк не глобальні перетворення, у чому намагаються нас переконати урядовці. Перший виклик уряду - хто дасть гроші Миколі Яновичу. Другий - у яких місцях треба нанести точкових ударів, щоб збалансувати державні фінанси відповідно до побажань глави держави і міністрів.
Пенсії знизити
У Світовому банку бачать як мінімум три джерела оперативної економії. Перше - пенсійна міні-реформа. Експерти сходяться на оптимальності плану, запропонованого Світовим банком в опублікованому минулого тижня звіті "Зміцнення України після кризи".
"Нереформована пенсійна система і старіння населення в довгочасній перспективі призведуть до того, що вже на 2055 рік на одного працівника буде лягати забезпечення 1,43 пенсіонера", - говориться у звіті.
"Це загрожує тим, що ті, хто працюють зараз, років через 25 будуть отримувати пенсію в розмірі 10% від середньої зарплати. Притому, що прийнятним у світі вважається показник 30-40%", - зазначає аналітик Бюро економічних і соціальних технологій Наталя Лещенко.
Але реформи, запропоновані на найближче майбутнє (перше півріччя 2010 року), повинні бути спрямовані на вирішення нинішніх проблем. По-перше, необхідно обмежити пенсії працюючим пенсіонерам, чия соцдопомога перевищує рівень прожиткового мінімуму. По-друге, обмежити максимальну пенсію абсолютним числом, а не 12 мінімальними. По-третє, поступово позбуватися "спеціальних" пенсій, спочатку відклавши їх виплату до досягнення пенсійного віку, а потім і зовсім перевівши "пільговиків" на загальний режим отримання пенсій. По-четверте, необхідно заморозити спецпенсії, які з держбюджету отримують державні службовці. П'яте - потрібно скасувати положення про збільшення пенсії на 1% всім, хто досяг 20-річного стажу для жінок та 25-річного для чоловіків.
За словами провідного дослідника Інституту економічних і соціальних досліджень Олександри Бетлій, загальний дефіцит Пенсійного фонду в 2009 році досяг 63,5 млрд. грн. З них 15 млрд. грн. - Це розрив, який компенсувався короткочасними позиками з Держказначейства, 13,8 млрд. грн. - фіскальний дефіцит, який виник через зростання безробіття і зменшення розмірів фонду оплати праці. "За 2009 рік пенсії збільшилися в середньому на 10%, а фонд оплати праці зменшився на 1%", - коментує експерт.
Решта 34,7 млрд. грн. - це витрати, які повинні були покривати різні спеціальні пенсії чиновникам, військовослужбовцям, суддям, прокурорам та іншим пільговикам. "Щоб знизити ці пенсії, необхідне рішення парламенту, а не уряду. Віктор Пинзеник кілька разів намагався внести питання про обмеження максимального розміру пенсій на розгляд ВР, але в різний час різні конфігурації депутатів його не підтримували", - зазначає Олександра Бетлій.
Податки підвищити
Друге джерело збалансування бюджету - це зміна податкової політики. Фахівці СБ пропонують відразу кілька радикальних кроків. Перший - ліквідувати (або хоча б мінімізувати) пільги зі сплати ПДВ та спеціальні податкові режими. В Україні в 2008 році було надано податкових пільг на суму понад 16 млрд. грн., І це без урахування непрямих втрат при відтермінуванні платежів. Але наприкінці 2008 - початку 2009 року були прийняті ще десятки рішень, які надавали антикризові пільги різним галузям та секторам, і вже в минулому році податкові пільги перевалили за 20 млрд. грн.
З них близько 50% припадає на пільги зі сплати ПДВ. І це при тому, що суми, заявлені до відшкодування, збільшуються в кілька разів швидше, ніж надходження до бюджету від ПДВ. Друга рекомендація у сфері оподаткування - це перегляд спрощеної системи оподаткування таким чином, щоб нею могли користуватися тільки дійсно малі підприємства.
І за газ платіть самі
І звичайно, збалансувати бюджет західні експерти пропонують за рахунок підвищення тарифів, що дозволить заощадити мільярди на субсидії "Нафтогазу". Причому підвищити ціни на послуги газо-і теплопостачання рекомендують як мінімум на 100%. Як заявив директор СБ з України, Білорусі і Молдови Мартін Райзер, "це не тільки для домогосподарств. Давайте будемо мати баланс. На сьогодні промисловість платить ціни 2009 року, а Україна платить за газ ціни 2010 року. І між цими цінами є значна різниця ".
Тоді як уже в минулому році трансферти на покриття операційного дефіциту "Нафтогазу" перевищили 2,7% ВВП. Ці майже 25 млрд. у нинішньому році планується взяти у споживачів. При цьому, розуміючи політичну складову питання (переддень місцевих виборів), СБ пропонує Кабміну прийняти непопулярні рішення. Для цього повинен бути створений спеціальний тимчасовий орган, який на національному рівні створить механізм визначення тарифів, перерахує ці тарифи і до кінця року ліквідується.
Крім того, щоб уникнути додаткового навантаження на найбідніших, пропонується збільшити поріг, з якого видаються субсидії, до 30% сумарного доходу сім'ї (зараз 15%). Економія при такому підході очевидна - у минулому році влада витратила на субсидії в ЖКГ та компенсацію покупки газу близько 200 млн. грн., В разі підвищення порогу і зростання цін експерти прогнозують збільшення субсидування максимум до 650 млн. Тоді як для забезпечення низької ціни на газ "Нафтогазу" в минулому році виділили понад 10 млрд. грн. плюс 2 млрд. грн. дотацій на компенсацію різниці в тарифах. Отже, якщо тарифи підвищать (про що, до речі, вже сказав віце-прем'єр Сергій Тігіпко і проти чого почали виступати комуністи), це заощадить бюджету не менше 6 млрд. грн.
У випадку, якщо ці заходи проведені не будуть, на думку експертів банку, дефіцит бюджету тільки від продажу енергоносіїв за заниженими цінами складе до 2% ВВП цього року.
Юрій Щербина, Вікторія Пода
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас