Пинзеник: МВФ не буде прихильний так до Азарова, як був до Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: МВФ не буде прихильний так до Азарова, як був до Тимошенко

Казна та Політика
940
Екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник вважає, що Міжнародний валютний фонд не буде настільки ж прихильним до уряду Миколи Азарова, як торік до Кабінету міністрів Юлії Тимошенко. Про це він заявив у інтерв’ю тижневику "Коментарі:".
За словами Пинзеника, торік МВФ діяв з огляду на світові обставини, а не на особистість.
"Ситуація у світі була дуже хисткою і те, що відбувалося в Україні, могло стати серйозним подразником для нової хвилі банківської кризи в Центральній Європі. У цій ситуації дешевше було дати Україні гроші, ніж згодом витратити на порядок більше коштів на порятунок банків", - розповів він.
На думку екс-міністра фінансів, зараз ситуація інша - банківський сектор у світі в кращому стані - а відтак, гроші Україні надаватимуть тільки після того, як кредитори переконаються, що позичальник зможе їх повернути.
Пинзеник також висловив припущення, що МВФ відкоригує програму співпраці з українським урядом.
"Посиляться вимоги до нашої країни з урахуванням нових економічних реалій: зростання зовнішнього боргу, величезний бюджетний дефіцит. Швидше за все, посуворішають деякі вимоги до дефіциту всіх публічних коштів, включаючи касові розриви "Нафтогазу" й Пенсійного фонду", - сказав він.
Ці ж фактори, на думку Пинзеника, впливають і на поведінку закордонних інвесторів.
"Зараз для інвесторів виникає головний ризик - неможливість підрахувати доходи й видатки, тобто прибуток. Величезний дефіцит бюджету й можливість підключення до його покриття друкарського верстата не дозволяє робити такі оцінки", - заявив він.
За словами екс-міністра фінансів, відновлення інвестицій напряму пов’язане з відновленням бюджетного балансу, і тут інвестори орієнтуватимуться не на прізвище чи на декларації, а на конкретні дії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас