НБУ перекрив банкострахування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ перекрив банкострахування

Валюта
2196
Національний банк зобов'язав банки, які бажають отримати від НБУ рефінансування під заставу майнових прав по іпотечних кредитах, застрахувати їх у страховика, що має кредитний рейтинг від міжнародного агентства. Але сьогодні в Україні лише одна така компанія.
Постанова Нацбанку №47 визначає порядок надання банкам стимулюючого і стабілізаційного кредитів. Згідно з документом, якщо цей кредит забезпечений нерухомістю банку, векселями, акціями учасників банку або майновими правами банку по укладених кредитних договорах, у тому числі й іпотечних, вони мають бути застраховані. При цьому страховиком має виступати компанія, яка має кредитний рейтинг не нижче "В" від провідних світових рейтингових агентств і не порушувала вимоги регулятора протягом останнього року.
Сьогодні в Україні всього один такий страховик - СК "Лемма", вона має рейтинг В+ від міжнародного рейтингового агентства A.M.Best. До кризи кредитний рейтинг від Moody`s мали СК "Дженералі Гарант" і "Універсальна", але вони відмовилися від рейтингування після зниження рейтингу в 2009 р.
Експерти підозрюють, що ця норма з'явилася в постанові НБУ випадково: вона просто була перенесена з аналогічної, наприклад, європейської постанови. "Швидше за все, автори документа не були знайомі зі станом українського страхового ринку і скопіювали норму з європейських документів. Звичайно, це не краща практика, тому що створює проблеми і для банківського, і для страхового ринків", - відзначив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.
В той же час банкіри відзначають, що кожен випадок рефінансування обмовляється індивідуально, і рефінансування під заставу майнових прав по іпотечних кредитах - останнім часом величезна рідкість. "Формальне рефінансування з такою заставою передбачено, але випадки, коли банки рефінансувалися під заставу майна по іпотечних кредитах, - не поширені. В будь-якому разі, передбачена процедура не повинна містити перешкод для банку", - упевнений Віктор Горбачов, заступник голови правління "Райффайзен Банк Аваль".
Страховики і зовсім здивовані появою подібної норми. Не секрет, що зупинка банківського кредитування призвела до звуження основного каналу страхових продажів. А прийнята постанова може і зовсім звести банкострахування до нуля. "До нас звернувся один з крупних банків, з яким ми співпрацюємо, з питанням про наявність у нас рейтингу. НБУ змушує страховиків проходити процедуру рейтингування, яка є в умовах кризи надто дорогою і потребує часу", - нарікає Олена Машаро, віце-президент СК "АСКА".
В Держфінпослуг розводять руками: мовляв, нічим допомогти не можемо, страховикам доведеться самим шукати правду в суді. "Консультації з нами не велися. Відсутність взаємодії регуляторів погано позначається на кінцевому результаті для ринку. Наприклад, нещодавно була видана валютна ліцензія КС, хоча ми не вважаємо це правильним. І тепер - це постанова НБУ. Нацбанк не є регулятором небанківського ринку, він має недостатньо інформації, аби приймати подібні рішення. До того ж Мін'юст, перш ніж реєструвати документ, мав погодити його з нами, якщо йдеться про страхування. Ми не збираємося судитися з іншим держорганом, хай страховики цим займаються", - пояснив Віктор Суслов, глава Держфінпослуг.
В свою чергу, в СК "Лемма" відзначають, що хоча і отримали перевагу, не розглядають банкострахування як свій пріоритетний вид. "До нас зверталися і продовжують звертатися банки в міру необхідності, причому частота цих запитів не залежить від згаданої постанови. За підсумками 2009 р., майновий вид страхування в портфелі компанії займає 24%. До цієї категорії входять і договори страхування банківських застав, але частка страхування заставного майна незначна", - заявив Сергій Чернишов, президент СК "Лемма".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас