"Ъ": Президент оприлюднив зауваження до ветованого закону про держзакупівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Президент оприлюднив зауваження до ветованого закону про держзакупівлі

526
Президент Віктор Янукович ветував закон "Про здійснення державних закупівель", тому що не згоден з трьома його ключовими нормами, заявила вчора перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова. Як і Світовий банк, і Єврокомісія, президент не згоден із створенням при Мінекономіки органу оскарження тендерних порушень. "Покладання на нього функцій по розгляду суперечок... є, по суті, наданням повноважень здійснення правосуддя. Це не відповідає Конституції", - йдеться в заяві президента.
На думку Януковича, участь парламентських комітетів з питань економічної політики, фінансів і банківської діяльності у формуванні органу заперечування суперечить їхнім функціям. Не згоден президент і з трирічним терміном повноважень органу.
Глава держави запропонував передбачити для органу заперечування функції, які не дозволять штучно затягувати процедури, і встановити мінімальний термін, протягом якого члени органу не зможуть виносити ухвали. Це дасть можливість замовникам самим усувати порушення. Витратним, на думку президента, буде для учасників держзакупівель оприлюднення всього переліку інформації, обов'язкового для проведення тендеру. Із закону запропоновано вилучити обов'язок банків перевіряти документи, необхідні для оплати договору закупівлі, на відповідність тендерному закону. "Банківські службовці в цьому випадку мають бути фахівцями у сфері держзакупівель", - підкреслила Акімова. На її думку, з-під дії закону необґрунтовано виведено закупівлю товарів, робіт і послуг держмонополіями, а також залучення кредитів під держгарантії.
Адміністрація президента запропонувала доповнити закон нормою про визнання незаконними договорів, укладених з порушенням термінів. "У законі є що переробляти, але за умови політичного бажання і волі парламент може швидко розглянути зауваження президента, використовуючи напрацювання міжнародних організацій", - резюмувала Ірина Акімова.
Світовий банк і Єврокомісія підтримали рішення президента застосувати вето до закону. "Своїх експертів ми надавали і зараз допоможемо", - сказав прес-секретар представництва Світового банку Дмитро Деркач. У парламенті готові доопрацювати закон, щоб прийняти вже через місяць.
"Закон пов'язаний з ліквідацією корупційного навантаження, тому в сесійному залі він знайде підтримку. Головне, щоб не було штучного блокування доопрацювання. Зараз наш комітет (з питань економічної політики. - ред.) з технічних причин не може зібратися на засідання", - відзначив член комітету Олексій Плотніков (Партія регіонів). Голова парламентського підкомітету з питань регулювання держзакупівель Антон Яценко (БЮТ) упевнений, що пропозиції президента необхідно підтримати, аби довгожданий закон запрацював. "Лише доопрацьовувати закон потрібно за допомогою Кабміну, оскільки уряд активніше контактує з Світовим банком", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас