Українські індекси зросли в середу на підтримці світового оптимізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські індекси зросли в середу на підтримці світового оптимізму

Фондовий ринок
163
Український ринок акцій в середу зріс на позитивній динаміці світових майданчиків: індекс "Української біржі" - на 1,02%, до 2136,01 пункту, індекс ПФТС - на 1,51%, до 835,70 пункту.
Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" трейдер інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Ірина Барабанова, в середу на вітчизняному фондовому ринку спостерігалося відновлення висхідного тренду. За її словами, позитиву вітчизняним майданчикам додали оптимістичні новини з глобальних ринків, у тому числі про збереження міжнародним рейтинговим агентством Standard&Poor's рейтингів Греції.
Спеціаліст з продажу цінних паперів інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур відзначила, що зростання індексів в Європі і ф'ючерсів США пов'язане із засіданням ФРС у вівторок увечері, на якому в черговий раз прозвучали висловлювання про збереження політики низьких ставок.
За словами експерта, зростанню котирувань вітчизняних акцій також посприяла новина про поліпшення прогнозів рейтингів України агентством Fitch з "негативного" до "стабільного".
"На цьому фоні на український ринок знову повернулися покупці, проте вже обережніші, про що свідчить бічний рух індексу "Української біржі", а також не настільки великі обсяги", - відзначила експерт.
Попитом в середу користувалися найбільш ліквідні папери, зокрема, акції металургійних і коксохімічних підприємств.
На "Українській біржі" лідером зростання стали папери Алчевського металургійного комбінату (+7,61%), які протягом дня піднімалися до 8%. За словами глави департаменту торгівлі ІК "БГ Капітал" Вадима Самара, впродовж торгівельного дня цей папір був найпопулярнішим у фондових гравців. Проте вже в другій половині сесії частина покупців пішла з ринку, і пропозиція по паперу перевищила попит.
При високих обсягах торгів подорожчали акції Авдіївського коксохімічного заводу - на 1,54%. Підскочила ціна акцій "Укртелекому" - на 3,07%.
Інші "блакитні фішки" зросли в межах 1-2%.
Крім того, спостерігався попит в паперах банківського сектора.
Серед лідерів падіння опинилися акції "Дніпроенерго" - на 6,52%, шахти "Червоноармійська-Західна №1", - на 3,37%, "Богдан Моторс" - на 2,46%.
В лідери за обсягом торгів вийшли акції Авдіївського коксохімічного заводу - 326 операцій на 12,9 млн грн., Алчевського металургійного комбінату - 341 операція на 8,8 млн грн., "Азовсталі" - 217 операцій на 6 млн грн.
На "Українській біржі" обсяг торгів склав 82 млн грн.
На ПФТС в середу було укладено угод з акціями на 20,2 млн грн.
Як повідомила Барабанова, на іноземних ринках акцій українські папери також демонстрували позитивну динаміку. На новинах про розширення земельного банку, а також про майбутній запуск нових елеваторів, котирування "Астарти" піднялися на 3,7%. За словами експерта, подорожчали акції "Кернелу" (3,06%), проте обсяг торгів по них залишається невеликим.
Як відзначила трейдер, акції "Миронівського хлібопродукту" демонструють зростання протягом останніх декількох днів: в середу вони подорожчали на 0,25%.
Разом з тим, за словами Барабанової, папери нафтогазового сектора - Regal Petroleum, JKX, Cadogan Petroleum, закрилися на рівні попередніх торгівельних днів.
Котирування останніх паперів практично без змін.
Український ринок євробондів у середу знов продемонстрував хвилю попиту на тлі глобального ралі. Крім того, упевненість інвесторів підкріпила заява міжнародного рейтингового агентства Fitch про поліпшення прогнозу кредитного рейтингу України.
За словами трейдера інвесткомпанії "Трійка Діалог України" Олександра Ублінських, ціни суверенних єврооблігацій України зросли на 0,375-0,8125 п.п. Ціна Україна-11 зросла досить помірно - 0,25 п.п. При цьому трейдер відзначив, що ці облігації залишаються недооціненими. Трейдер рекомендує продавати "довгі випуски", замінюючи їх на "короткі папери".
Як повідомив Ублінських, ціна бондів "Нафтогаз України"-14 зросла на 0,75 п.п. до номіналу, а її спред до суверенної кривої звузився до 130 б.п.
"Справедливий спред до кривої знаходиться близько 50 б.п., у зв'язку з чим ми рекомендуємо купувати папери проти випусків Україна-16 або без покриття (outright)", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас