Виробників цукру чекає несолодке життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробників цукру чекає несолодке життя

Аграрний ринок
2333
В української цукрової галузі неминуча подальша консолідація. Нові операції M&A очікуються вже в 2010 році. Кращі шанси на експансію мають компанії, які мають доступ до дешевого фінансування.
2010 рік не принесе кардинальних змін в українській цукровій галузі. До них не призведуть навіть різкий стрибок цін на продукт, що спостерігався до середини січня 2010р., і його дефіцит на внутрішньому ринку. За прогнозом фінансового аналітика інвестиційної компанії "Синком Капітал" Андрія Патіоти, рівень виробництва цукру підніметься трохи вище від торішнього рівня (близько 1,35 млн т у порівнянні з 1,27 млн. т в 2009р. і 1,57 млн. т в 2008 р.) при невеликому збільшенні кількості заводів, задіяних у процесі виробництва (близько 60 в 2010 р. в порівнянні з 56 в 2009 р., 69 в 2008 р. і 106 в 2007 р.).
В той же час, на думку експерта, на ринку може істотно помінятися розстановка сил. У 2010 році буде знов відчутний брак сировини для виробництва цукру, і це, мабуть, стане головною перешкодою до збільшення пропозиції на ринку вітчизняного продукту. З браком цукрового буряку зіштовхнеться переважна більшість гравців, за винятком лише декількох компаній, що мають в своєму розпорядженні достатню кількість відведених під буряк власних земель (наприклад, "Астарта-Київ", "Мрія" і деякі інші).
"Це пов'язано з тим, - пояснює Андрій Патіота, - що для збільшення посівів під цукровий буряк необхідна велика кількість часу на підготовку ґрунту. І багато агрогосподарств просто не встигнуть підготувати додаткові землі під урожай 2010 року. А це означає, що декілька заводів, які розташовані в невеликій віддаленості один від одного, конкуруватимуть за обмежену пропозицію сировини, тим самим сприяючи зростанню цін на буряк. Якщо сировини буде недостатньо для рентабельної роботи заводу (як за кількістю оброблюваного буряку, так і за економічно обґрунтованою тривалістю сезону цукроваріння), він буде змушений простоювати".
Аналітик "Синком Капітал" вважає, що на ситуацію в галузі навряд чи серйозно вплине і ввезення цукру-сирцю згідно квотам, розподіленим між виробниками. "Цілком може повторитися ситуація минулого року, коли лише три компанії встигли завезти сировину, та й то в кількості набагато меншій, ніж встановлена квота. Багато компаній (у їх числі і лідер з виробництва - "Астарта-Київ") просто не встигли скористатися своєю квотою 2009 року, оскільки дозвіл був отриманий лише в грудні. До того ж, далеко не всі компанії мають технологічну можливість переробляти цукор-сирець", - відзначає Андрій Патіота.
Виходячи з вищесказаного експерт прогнозує, що на українському цукровому ринку вже в 2010 році може статися перерозподіл часток провідних гравців, а деякі з них навіть можуть зійти з дистанції. "У західному регіоні буде тісно двом великим компаніям-виробникам - групі компаній (ГК) "Мрія" і компанії "Дакор", - коментує Патіота. - Тут шанси вищі в "Мрії", яка має добре диверсифікований агробізнес і значний потенціал зростання зважаючи на можливість залучення нових фінансових ресурсів".
Свою думку експерт базує на тому, що в 2009р. "Мрія" змогла збільшити свою частку на ринку майже на два відсоткові пункти, тоді як в "Дакору" був запущений лише один з чотирьох заводів і, як наслідок, компанія втратила близько 2% ринку. "Якщо "Дакор" не зможе здійснити IPO, намічене на літо 2010 р. на Варшавській фондовій біржі, і тим самим залучити необхідні фінансові ресурси, ми прогнозуємо, що компанія буде змушена скорочувати виробництво цукру, а то й взагалі позбавлятися своїх заводів, всіх або декількох. На нашу думку, двома головними претендентами на покупку стануть "Астарта-Київ" і "Мрія", хоч остання і не декларувала збільшення цукрового бізнесу в своїй інвестпрограмі, розробленій спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC)", - говорить експерт.
Аналогічний розвиток подій аналітик "Синком Капітал" передбачає і для інших "цукрових регіонів" України. Складніша ситуація, на його думку, складеться для компанії "Укррос", яка в 2009 р. змогла запустити лише три з шести своїх заводів, а ще один переробив незначну кількість цукру-сирцю. "Швидше за все, в поточному сезоні ця компанія обмежиться трьома підприємствами, і в результаті, знову трохи знизить свою ринкову частку, - говорить Андрій Патіота. - Компанія "Райз" зможе обійти в рейтингу свого найближчого конкурента "Укрпромінвест". В той же час останній, найімовірніше, збереже свою ринкову позицію на рівні близько 8% - його цукровий бізнес останні три роки демонструє стабільність".
Підсумовуючи вищесказане, експерт "Синком Капітал" робить такі висновки:
1) "Астарта-Київ" залишиться лідером і навіть збільшить свою ринкову частку на 1-2% за рахунок існуючих потужностей або на 4-5% в разі придбання одного-двох нових заводів.
2) "Райз" і "Мрія" мають гарні шанси збільшити свої частки, а "Укрпромінвест" - зберегти свої 8%.
3) "Укррос" ринкову частку трохи знизить. "Дакор" же, найімовірніше, покине цукровий бізнес і зосередиться на вирощуванні зернових і олійних культур.
4) Прихід іноземних прямих інвесторів у галузь в 2010 році не передбачається.
Ірина Чернявська
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас