Російський експерт: Ціна на газ завжди має політичну складову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський експерт: Ціна на газ завжди має політичну складову

Енергетика
668
В газові відносини Росії і України може знов повернутися політика. Таку думку висловив в інтерв'ю Deutsche Welle аналітик з ринків газу і нафти інвестиційної компанії "Трійка Діалог" Валерій Нестеров.
В інтерв'ю Deutsche Welle аналітик з ринків газу і нафти інвестиційної компанії "Трійка Діалог" Валерій Нестеров заявив, що, незважаючи на появу нових технологій з видобутку нетрадиційного газу і зростання світових постачань зрідженого газу, російський трубопровідний газ залишиться конкурентоздатним в Європі.
Deutsche Welle: Новий уряд України розраховує на те, що ціна на газ для України буде значно знижена. Наскільки це реалістично, на ваш погляд?
Валерій Нестеров: Насправді це дуже непросте питання. Звичайно, є контрактні зобов'язання, підписані урядом Юлії Тимошенко, цей контракт був укладений на багато років, але в той же час є розуміння, що зараз практика бізнес-відносин в світі допускає перегляд і довгочасних контрактів. Тобто немає нічого раз і назавжди сталого. Багато чого дуже залежить від політиків.
Судячи з заяв деяких офіційних осіб, ситуація неоднозначна. Є противники перегляду угоди, перш за все це "Газпром", але в той же час серед політиків у першу чергу є розуміння того, що такі переговори мусять відбутися, і питання, швидше за все, полягатиме в тому, наскільки великі можуть бути ці поступки.
- Виходить, що ціна на газ - це питання політичного торгу?
- Так, це питання політичного торгу, причому брати участь в цьому торзі можуть найрізноманітніші об'єкти. Нещодавно в пресі згадувалося про можливість того, що однією з козирних карт України буде збереження на її території в обмін на нижчі ціни на газ бази військово-морського флоту Росії в Севастополі, оскільки затримується будівництво бази в Новоросійську. Тут можуть бути варіанти, але Росія, якщо вона піде на істотне зниження цін на газ, буде, звичайно, наполягати на тому, щоб отримати щось навзайм.
Найцікавішим у цьому можливому торзі є участь Росії в знаменитому проекті міжнародного трубопровідного консорціуму. Одним з варіантів може бути: ми вам - низькі ціни, ви нам - участь в трубопровідному консорціумі. Мені здається, об'єктивно такий консорціум корисний. Напевно, його вітали б європейці. Цікавий він і "Газпрому" для підвищення надійності постачань, але, в принципі, питання надійності він навряд чи закриє.
- Чому ви так вважаєте?
- Ми поки маємо справу, на жаль, з країною з не дуже сталою політичною системою і важко передбаченим політичним майбутнім, тому періоди відлиги можуть чергуватися з періодами охолодження. Це означає, що проблеми високих ризиків, пов'язаних з транзитом російського і центральноазіатського газу через українську територію, можуть зберігатися ще довго.
- Ваше твердження, що ціна на газ - це питання політичного торгу, йде врозріз із заявами керівництва Росії про те, що ціна має формульний підхід, а значить, повністю формується на економічній основі.
- Можливо, це ключова проблема. Вже багато років "Газпром" бореться за те, щоб ціноутворення на зовнішніх ринках було уніфіковане, щоб не було наближених споживачів, країн, які отримують газ дешево. З Європою було все нормально, проблеми були з республіками колишнього СРСР - Вірменією, Молдавією, Білорусією, Україною - які отримували газ за дуже різними цінами.
Формульний підхід за планом мав до 2011 року повністю завершити перехід на ринкові відносини з країнами колишнього СРСР. Але проблеми залишаються. Залишимо з боку особливі відносини з Білорусією. Чому ми говоримо про те, що довгочасні контракти з Україною, на жаль, можуть переглядатися? Тому, що практика показала: в період кризи "Газпром" був змушений створити низку прецедентів і піти на поступки, щоб просто не розвалювалася економіка сусідньої країни.
"Газпром" створив прецедент, і це прецедентне право і раніше існувало, і можливе в майбутньому. Немає правил без винятків, і в цьому сенсі ціна на газ незмінно має деяку політичну складову, як, втім, і світові ціни на нафту і нафтопродукти: у них політичний чинник відіграє велику роль.
- Болюче питання для "Газпрому" - поява сланцевого газу, який зараз в США витіснив експортний газ. Наскільки велика ймовірність того, що ці технології використовуватимуть в Європі і російський газ виявиться менш конкурентоздатним?
- Звичайно, в сланцевого газу, який нещодавно з'явився, перспективи непогані, але я поки говорив би з упевненістю про середньочасну перспективу. Що стосується цифр, то ресурси нетрадиційного газу в декілька разів перевершують ресурси газу традиційного. Це сотні трильйонів кубометрів, хоча насправді в сланцевого газу дуже багато проблем.
Але російський газ залишиться конкурентоздатним. За останніми прогнозами, частка сланцевого газу в Європі в 2030 році складе приблизно від 2 до 5 відсотків. Тобто це не вирішує проблему імпорту газу.
- Як йде справа із зрідженим газом? Катар зараз дуже активно нарощує свої постачання до Європи, фактично витісняючи "Газпром".
- Що стосується зрідженого газу, то в Європі до 2008-2009 року дійсно було зростання його використання. У середньочасній перспективі частка в його споживанні в Європі, за останніми прогнозами, збільшиться до 13 відсотків. Досі цей газ в значних об'ємах споживали в основному в небагатьох країнах, таких як Іспанія, де немає трубопроводів з Росії. А в більшості країн взагалі не знали, що таке зріджений природний газ. Зараз ця тема дещо несподівано вийшла на передній план у зв'язку з питаннями ціноутворення.
Звісно, цей газ в самий пік кризи коштував удвічі дешевше, ніж трубопровідний російський газ, але вже до кінця минулого року цей розрив скоротився приблизно до 50 відсотків і в середньочасній перспективі, коли в 2012-2014 році надлишок пропозицій зрідженого природного газу, як ми вважаємо, зникне, ціни повинні зближуватися, а ситуація на ринку - стабілізуватися. Такою є думка "Газпрому", який, звичайно, може бути дещо оптимістичний.
Насправді зріджений природний газ виконує дуже важливу функцію: він створює глобальний газовий ринок. Саме він може перетікати і конкурувати на різниці в цінах, з однієї країни в іншу, з одного континенту на іншій. Але навіть прогнозисти Міжнародного енергетичного агентства кажуть, що створення глобального газового ринку - це надто довгочасні перспектива.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас