Ківалов радикально реформує суди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ківалов радикально реформує суди

Казна та Політика
11478
Сьогоднішнє засідання комітету Ради з правосуддя очікується з особливим інтересом. На ньому, швидше за все, буде прийнято низку рішень, що ведуть до перерозподілу сфер впливу в судовій системі. Природно, на користь нової владної команди.
Сьогоднішнє засідання комітету Ради з правосуддя очікується з особливим інтересом - на тлі обрання нового президента і наближення формування нової парламентської коаліції. Регіонали навіть не приховують наміру змінити правила гри в судах на законодавчому рівні. А, як відомо, часто важливі рішення остаточно приймаються саме в парламентських комітетах, після чого потрібна лише легітимізація цих рішень у сесійній залі.
Інтриги майбутньому засіданню комітету додавали очевидні кулуарні ігри з порядком денним. Офіційний анонс цього заходу з'явився ще у вівторок, але голова комітету Сергій Ківалов (Партія регіонів) не підписував порядок денний засідання протягом усього дня. Хоча не зовсім зрозуміло, навіщо анонсувати засідання, якщо не затверджені теми, які там будуть обговорюватися.
Така ситуація найчастіше свідчать про намір продавити ті чи інші рішення, позбавивши опонентів доступу до інформації. Опонент у Ківалова в останні роки один - голова Верховного суду (ВСУ) Василь Онопенко. Однак поточна ситуація, коли законодавчий процес від початку до кінця потрапляє під істотний контроль регіоналів, створює умови не тільки для перемоги над головним суперником, але й для максимально вигідного переформатування правил гри в судах.
Чим буде займетися комітет
Як стало відомо "ЭИ", неофіційний порядок денний, який блукала в кулуарах комітету, не містила резонансних питань. Найбільше уваги привертали законопроекти № 4400 і № 4401 (автори - заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов і близькі до нього депутати), що передбачають запровадження автоматизованих систем документообігу, в тому числі автоматизованого розподілу справ між суддями, в системах госпсудів і судів загальної юрисдикції. Всі вони повторюють положення аналогічного закону, який вже набрав чинності, тільки для системи адмінсудів.
Теоретична ідея документів заслуговує усіляких похвал - позбавити керівників судів головного інструменту маніпуляції судовими рішеннями, пов'язаного з ручним розподілом справ.
Більш того, за втручання в роботу таких систем передбачається кримінальна відповідальність.
Проте практична реалізація цієї ідеї кульгава на всі кінцівки. Зокрема, необхідні на ці цілі 46 млн. грн. виділялися лише в проекті держбюджету-2010, хоча сам закон набрав чинності з 1 січня 2010 р. Як наслідок, частина адмінсудів залишилася без цих систем, в інших працюють різнотипні системи, які відрізняються набором функцій і т.д.
Такий стан справ вже призвів одо спроби дисциплінарного переслідування голови Київського апеляційного адмінсуду (КААС) Анатолія Денисова. У самий розпал виборчої кампанії регіонали зацікавилися, чому Денисов не виконує закон і продовжує розподіляти справи в ручному режимі. Хоча сам глава КААС в кінці грудня на всіх високих суддівських заходах попереджав, що його суд не зможе працювати в нових законодавчих умовах.
Крім цього, в непідписаному Сергієм Ківаловим порядку денному значилися питання, пов'язані з діяльністю третейських суддів, деякими змінами до процесуальних кодексів, виконанням рішень Європейського суду з прав людини і т. ін
Чого чекають від комітету
Але основну увагу осіб, які впливають на політику судової системи, прикуто до зовсім інших питань. По-перше, як повідомляли "ЭИ", тиждень тому комітетська більшість, згуртована навколо Сергія Ківалова, запустила роботу з повторної підготовки до другого читання судово-правової реформи зразка 2008 р. Мова йде про законопроекти № 0916 і № 0917, які в поточному вигляді передбачають суттєве зменшення (фактично знищення) повноважень ВСУ та його голови. У тому числі зводиться до мінімуму вплив лідерів ВСУ та Ради суддів України на призначення і звільнення керівників судів. Зрозуміло, що згадані документи, від радикалізму яких у 2008 р. не всі прихильники Ківалова були в захваті, зазнають певних змін. Але ні в кого сьогодні не викликає сумнівів глобальний ефект законопроектів і характер їх спрямованості.
По-друге, ще з кінця минулого року в комітеті готується до другого читання законопроект № 1122-1, що регулює процедуру призначення голів судів та їх заступників. Під знаком боротьби ЗСУ і регіоналів за цей ключовий кадровий ресурс у судах пройшли останні кілька років. Але сьогодні останні цілком в змозі реалізувати свої теоретичні погляди з приводу цієї процедури.
По-третє, минулого разу на тиждень було перенесено розгляд законопроекту № 6118 (автори - Сергій Ківалов, перший віце-спікер Олександр Лавринович і литвинівець Микола Рудченко), що передбачає істотне спрощення процедури створення і ліквідації судів, а також інші важливі зміни . Всі ці та інші ініціативи цілком можуть розглядатися на сьогоднішньому засіданні комітету. Тим паче що й пункт порядку денного "Різне" ніхто не відміняв.
Андрій Уманець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас