Прогноз: Казахстан збереже статус світового лідера з експорту борошна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: Казахстан збереже статус світового лідера з експорту борошна

Аграрний ринок
348
Згідно з прогнозом Міжнародної ради по зерну (IGC), у поточному сезоні Казахстан знову збереже за собою статус світового лідера з експорту борошна, мало того, експерти ради очікують, що в 2009/10 МР країна експортує ще більше борошна, чому в 2008/09 МР.
Так, згідно з оновленими оцінками організації, за підсумками поточного сезону сумарний обсяг експорту казахстанської пшениці досягне 3 млн. тонн (у зерновому еквіваленті), що на 0,2 млн. тонн перевищує попередній прогноз IGC і на 0,25 млн. тонн - показник експорту в минулому сезоні.
Варто відзначити, що експорт борошна в нинішньому сезоні йде з випередженням торішніх темпів: тільки за перші 6 місяців 2009/10 МР Казахстан поставив на зовнішні ринки 1,9 млн. тонн борошна, що на 29% більше, ніж за 6 місяців 2008/09 МР.
Нагадаємо, що основними покупцями казахстанського борошна є країни Центральної Азії (Таджикістан, Узбекістан, Афганістан), але в поточному сезоні варто очікувати розширення географії поставок казахстанського борошна.
Питання просування казахстанського зерна й борошна на нові ринки збуту - одна із ключових тем Міжнародної зернової конференції в Астані (1-2 квітня 2010, Казахстан, Rixos President Hotel).
Також у період роботи конференції організатори планують приділити увагу питанням активізації взаємодії зернових ринків країн СНД (Україна, Казахстан, Росія), реалізації прямої контрактації іноземних компаній з казахстанськими учасниками ринку зерна, активізації біржової торгівлі в зерновому секторі економіки, а також окремим аспектам міжнародної торгівлі зерновими (логістиці, юридичним аспектам та ін.).
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас