CounterPunch: "Помаранчева революція" опинилась на звалищі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

CounterPunch: "Помаранчева революція" опинилась на звалищі

Казна та Політика
2130
Захід вітає перемогу кандидата проросійської опозиції, Віктора Януковича, на президентських виборах в Україні з деякою розгубленістю. Адже вона означає невдачу "Помаранчевої революції", яка п'ять років тому відбулася в країні не без допомоги США і Європи, пише видання CounterPunch.
Втім, західні засоби масової інформації знаходять втіху в тому, що вибори 2010 року пройшли чесно і демократично. І цим вони, як запевняє преса, різко відрізняються від виборів 2004 року, результати яких були підтасовані на користь Януковича.
Це викликало широке обурення населення в Києві, столиці країни; вуличні протести, оформилися в "Помаранчеву революцію", призвели до відміни перемоги Януковича; в кріслі президента виявився його прозахідний конкурент, Віктор Ющенко.
За влучним зауваженням The Times, Янукович тоді теж "підхопив помаранчевий вірус", і "поганий" за результатами голосування 2004 хлопець тепер виграв проведені вже без жодного шахрайства нові президентські вибори.
Як ця історія співвідноситься з дійсністю? Цікаво порівняти результати виборів 2004 року і 2010 року. У 2004 році Янукович у вирішальній сутичці набрав 49,46 відсотків голосів проти 46,2 відсотків, отриманих Ющенком.
Ці результати пізніше під час "Помаранчевої революції" були оголошені недійсними. Співвідношення голосів на виборах 2010 року підозріло схожі. Янукович набрав 48,95 відсотків голосів проти 45,47 відсотків, поданих за прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, колишнього "помаранчевого" союзника, а пізніше супротивника Ющенка, зазначає видання.
Може це простий збіг? Навряд чи, якщо подивитися на розподіл голосів за регіонами України під час обох виборів. У 2004 році Янукович завоював 80-90 відсотків голосів у російськомовних східних і південних областях, а Ющенко отримав настільки ж потужну підтримку в західних і центральних регіонах, що орієнтуються на Європу. Розкол між Заходом і Сходом був вражаюче помітний і на парламентських виборах 2006 року, на яких більшість голосів отримала Партія регіонів Януковича.
У протистоянні Янукович-Тимошенко в 2010 році розподіл голосів був аналогічним - на сході та півдні країни голосували в основному за Януковича, у західних і центральних областях більшість населення віддало свої голоси за Тимошенко. Можна бачити, що проросійські і прозахідні кандидати отримують ту ж підтримку, що й п'ять років тому. Ті, хто голосував за Януковича в 2004 році, підтримали його і в 2010.
Такі схожі результати двох виборчих компаній спростовують заяву, що на виборах 2004 року результати Януковича були завищені, а в 2010 році - ні. Тим часом, ті самі західні спостерігачі, які оголосили перемогу Януковича в 2004 році сфальсифікованою, в 2010 році вітали її як "вражаючу демонстрацію демократичних виборів". Цікаво, що порушення на виборах 2004 року так і не були ретельно розслідувані, винні не були покарані - може бути, тому, що, на думку багатьох аналітиків, до шахрайства вдавалися обидві сторони.
У 2004 році США та інші країни НАТО відмовилися визнати законність обрання Януковича і направили в Київ потужну бригаду "посередників" для рішучих дій щодо скасування результатів голосування. Повторне протистояння між Януковичем і Ющенком принесло перемогу лідеру "Помаранчевої революції" з рахунком 52:44 відсотка. Втім, на цей результат сильний вплив зробила істерія засобів масової інформації з приводу передбачуваної фальсифікації результатів виборів і масована підтримка Заходу лідера опозиції.
Чому ж в 2010 році США і Європа вітають перемогу людини, яку вони оголосили шахраєм за п'ять років до цього? Західні засоби масової інформації називають це "українською втомою", - розчаруванням неефективним керівництвом країною за минулі п'ять років.
Основною причиною "української втоми" на Заході стала не внутрішня, а зовнішня політика Ющенка. До числа його вищих пріоритетів увійшло прагнення протягнути Україну в блок НАТО, вигнати російський військовий флот з військово-морської бази радянської епохи, розташованої в Севастополі, і перетворити Чорне море в тренувальний ставок для НАТО. Проте українські виборці висловили свою незгоду з антиросійською політикою Ющенка, усунувши його від участі в президентських виборах, із 5 відсотками голосів, які йому вдалося нашкребти.
Щоб врятувати свого товариша, Тимошенко розгорнулася на 180 градусів, від критики Росії до закликів відновити тісні зв'язки з Москвою. Ющенку не вдалося реалізувати стратегічну мету "помаранчевого проекту" США - відірвати Україну від Росії, знищивши стратегічний вплив Росії в Європі і на Кавказі.
Кінець "помаранчевого режиму" порушив рівновагу сил у Східній Європі, відзначає видання. "Відносини з Росією та СНД (Співдружність Незалежних Держав, хиткий альянс колишніх радянських республік при домінуванні Росії) стануть для нас пріоритетними, - запевнив Янукович у своєму першому виступі після перемоги у виборчому поєдинку. - Наші країни тісно пов'язані спільністю економіки, історії і культури" .
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас