Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
1138
Демократична парламентська коаліція померла за рішенням лідерів чотирьох парламентських фракцій і спікера, який до них приєднався. Юлія Тимошенко готується перейти на націонал-демократичну політичну платформу. Віктор Янукович спробував знайти спільну мову з Брюсселем і Москвою.
Коаліція фракцій БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина померла тихо і безболісно. "Удар милосердя", як багато разів було обіцяно, було завдано 2 березня, і коаліцію не врятувало навіть примусове повернення до фракції БЮТ трьох перебіжчиків, серед яких Герой України Григорій Омельченко - двигун "справи педофілів", в якій фігурували троє його партайгеносе.
Поки бютівці на публіку демонстрували принциповість і сварилися зі спікером, їх опоненти з Партії регіонів готувалися до рішучого наступу. На боці останніх - симпатії і апаратний досвід Володимира Литвина, який вирішив, що "підносити патрони" чинному президенту набагато краще, ніж "кидатися під танк" з ім'ям Юлії Тимошенко на вустах.
Втім, Володимиру Михайловичу помітно не хочеться освячувати неконституційний алгоритм створення парламентської коаліції, що припускає індивідуальне членство в ній. Але йти на дочасні парламентські вибори Литвину не хочеться куди більше.
Зате Тимошенко не просто внутрішньо готова до нових виборів - вона прагне реваншу за останню поразку. Невипадково Юлія Володимирівна перетворила свій виступ під час розгляду питання відповідальності уряду в політичний маніфест лідера опозиції. Добре відомо, що в опозиційному сегменті лідер БЮТ відчуває себе набагато впевненіше і діє ефективніше, тому ризикну стверджувати, що 243 парламентарі, які звільнили уряд Тимошенко, зробили для країни добру справу.
Україна отримала пильну, сильну і амбітну опозицію, енергійність якої підштовхуватиме перспектива порушення кримінальних справ проти найближчих соратників екс-прем'єра. Передчуваючи небезпеку, Юрій Луценко, приміром, припустив, що Тимошенко впритул займеться підготовкою імпічменту Януковича. На жаль, Юрію Віталійовичу, схоже, зрадило політичне чуття. Справа не тільки в заплутаність процедури імпічменту, а й у тому, що сьогодні для дочасного відсторонення глави держави від влади може не вистачити навіть злочину, скоєного ним у прямому ефірі.
Зате Віктор Янукович сприяє виконанню обіцянок, даних його суперниками після першого туру президентських виборів. Обіцяв Арсеній Яценюк не домовлятися з переможцем головної політичної гонки п'ятирічки - і сьогодні має прекрасний шанс здійснити анонсоване, пішовши в опозицію. Оприлюднений недільного вечора напередодні 8 березня відкритий лист головного "фронтовика" президента країни - не найкращий спосіб нагадати про себе. Сергій Тігіпко, наприклад, в ефірі одного з телеканалів пообіцяв сильну демократичну опозицію главі держави і Партії регіонів, якщо ті продавлять зміни до парламентського регламенту, кардинально змінюючи процедуру формування коаліції.
До речі, Арсенія Петровича і Сергія Леонідовича об'єднує необхідність у власних інтересах приручити фракцію НУ-НС, щоб забезпечити собі ефективний парламентський рупор. Щоправда, "неспокійне господарство" числом в 72 парламентарія відоме надлишковою демократичністю і хронічної багатовекторністю. Однак і його ще можна використовувати для вирішення тактичних політичних завдань. Щоправда, представникам "третьої сили" доведеться враховувати жіночий фактор: Юлія Тимошенко готується стати лідером націонал-демократичних сил, і її пропозиції виглядають більш привабливими. Сама Юлія Володимирівна зараз посилено вивчає творчість Кобзаря, щоб бути на висоті на мітингу націонал-демократів, запланованому на 9 березня. Вже можна прогнозувати, що всі потенційні опоненти лідера БЮТ біля підніжжя пам'ятника Шевченку будуть віддані анафемі і затавровані як колабораціоністи президента Януковича.
Найбільшу пляму на прапорі "ідеальної команди" БЮТ, екс-депутата Віктора Лозинського, було затримано 1 березня в Генеральній прокуратурі. Йому інкримінується участь у вбивстві влітку минулого року жителя Голованівський району Валерія Олійника, вина якого полягала в тому, що він мав необережність зайти в мисливські угіддя Лозинського. Поки представники правоохоронних органів влаштували інформаційну дуель на тему "Хто дістав Лозинського", експерти розмірковують, у кого може влучити пряма наводка свідчення цього любителя полювання, який порушив усі можливі правила.
Віктор Янукович тим часом продемонстрував у Брюсселі та Москві готовність вести діалог і знаходити спільні підходи. Під час зустрічей з лідерами Європейського Союзу український президент підкреслював необхідність створення зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму для громадян України. У Москві Янукович пообіцяв різко змінити відносини з Росією на краще, але дав зрозуміти, що вступати до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану Україна готова тільки на умовах СОТ. Чи не упустив Віктор Федорович можливість поскаржитися на нелегку президентську долю, поскаржившись на вітчизняних політиканів. От тільки варто нагадати, що наявність плюралізму думок в українському політичному процесі і дозволяє наповнити реальним змістом формулу "Україна - не Росія".
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас