Чи варто вкладати в золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто вкладати в золото

Банківські метали
2847
Минулий рік став надзвичайно успішним для золота - ціна зросла на 27%, встановивши при цьому новий історичний рекорд вартості - $1226 за унцію. Чого далі очікувати від ціни на дорогоцінний метал?
У скільки разів можуть відрізнятися прогнози фінансових аналітиків, які знають майже все про свій ринок? Якщо ви думаєте, що це 10-20%, ну нехай 50%, то ви помиляєтеся. У разі якщо мова йде про ціну на золото, розкид у прогнозних значеннях зараз становить понад 1000%.
Наприклад, в інвесткомпанії Euro Pacific Capital, що спеціалізується на торгівлі на товарних ринках, вважають, що протягом кількох наступних років ціна жовтого металу досягне позначки в $5 тис. (зараз близько $1,1 тис. за унцію). У той же час гуру фінансових ринків Джордж Сорос, виступаючи на Давоському форумі, заявив, що на ринку золота вже сформувалась головна бульбашка і є дуже високий ризик, що ціна металу незабаром впаде.
Прихильники теорії подальшого зростання ціни на золото кажуть, що популярність інвестицій в метал буде тільки зростати, що неминуче призведе до збільшення цін. Скептики стверджують, що золото - це лише товар і вже в 2009 році пропозиція цього товару на світовому ринку значно перевищувала попит, а зростання цін - це наслідок спекуляцій, що неминуче призведе до обвалу цін. Хто з цих фінансистів матиме рацію, покаже лише час. У той же час консенсус-прогноз від 25 найбільших світових операторів ринку золота на 2010 рік говорить про те, що його вартість не зміниться істотно в поточному році - його середня ціна складе $1198,6 за трійську унцію, що лише на 9% вище поточних рівнів .
Золото традиційно вважається одним із найбільш надійних інструментів для заощадження інвестицій. Проте для тих інвесторів, хто повірив у метал в останні 7 років, вкладення в золото не тільки зберегли їх кошти від інфляції, але ще і дозволили дуже добре заробити. Так, за період з 2002 по 2009 рік ціна жовтого металу зросла на 408%, набагато випередивши ринок акцій - індекс S&P 500 за цей же час підріс лише на 27%.
Найбільш динамічно вартість "вічної цінності" збільшувалась під час світової фінансової кризи.
"Перенапружені дефолтами Lehman Brothers і AIG восени 2008-го, інвестори шукали вирішення безризикового розміщення коштів. Такими тихими гаванями виявилися ринок казначейських облігацій США і ринок золота. Тільки за період з вересня 2008 року до січня 2009-го ціна зросла з $700 до $900 за унцію ", - говорять аналітики компанії "Дагда".
У 2009 році ціна золота продовжила зростання через те, що на цей ринок потрапила частина грошей, які уряди розвинених країн (у першу чергу США) пустили на боротьбу з кризою, а також через здешевлення долара щодо інших світових валют . В результаті за минулий рік золото подорожчало на 27% - до $1100 за унцію (історичний рекорд був зафіксований 3 грудня 2009-го - $1226).
У вузькому коридорі
Як довго триватиме любов інвесторів до золота, залежить в першу чергу від дій Федеральної резервної системи США. Якщо ФРС, як і раніше буде щедро стимулювати економіку грішми, золото продовжить зростання, якщо ні - то ціні золота навіть на поточних рівнях не утриматися.
Компанія "Дагда" провела дослідження, у якому проаналізувала прогноз вартості золота на 2010 рік від 25 найбільших операторів цього ринку. Усереднене значення мінімальної вартості металу протягом року становить $982,3, середнє максимальне - $1394,2 за трійську унцію. Середньорічна вартість металу відповідно до консенсус-прогнозу становитиме $1198, така ціна на 8,9% більше, ніж вартість металу на сьогодні.
На думку аналітиків "Дагда", це свідчить про те, що більшість великих гравців на ринку дорогоцінних металів розраховують на те, що ФРС не зможе сильно посилити монетарну політику в цьому році і частину випущеної в економіку грошової маси буде осідати на ринку золота. Їх впевненість в цьому підтримує нещодавнє рішення Конгресу США збільшити держборг на $1,9 трлн. (це призведе до подальшого збільшення грошової маси в США).
Греція зробила ведмежу послугу
Загрозою для такого сценарію подій може стати бюджетна криза низки країн єврозони, в першу чергу Греції. "Проблеми Греції та компанії призводять до ослаблення європейської валюти і як наслідок - зростання американської, що тягне за собою здешевлення ціни золота в доларах", - пояснює фінансовий експерт Ерік Найман. І хоча більшість експертів не схильні вважати, що євро просяде цього року нижче позначки 1,25-1,30 $/євро, гарантувати, що держфінанси країн єврозони не підкинуть нових сюрпризів, ніхто не береться.
Ще один ризик для ціни золота несуть у собі дії основних гравців на цьому ринку - центробанків. Зараз в їх розпорядженні близько 29,6 тис. тонн золота, що складає близько 25% від усього обсягу фізичного золота в обігу. Останні роки більшість центробанків (ЦП) країн, що розвиваються охоче інвестували в золото. Наприклад, в 2009-му рішення МВФ продати 413 тонн золота ніяк не вплинуло на вартість металу, тому що його відразу ж погодилися викупити ЦБ Індії та Китаю. Проте прогнозувати подальший інтерес ЦП до золота дуже складно, тому що їх інвестрішення часто мають політичне підгрунтя.
Туманне майбутнє
Якщо на 2010 рік у золота ще досить захмарні перспективи, то подальше його майбутнє багатьом аналітикам бачиться в похмурому кольорі. Консенсус-прогноз аналітиків банків, проведене дослідницькою компанією Bespoke Investment Group, говорить про те, що до 2013-го вартість металу знизиться до $800 за унцію.
Не виключають такого розвитку подій і у Національному банку Канади: результатом їх дослідження став висновок, що протягом двох років після кризи інвестори активно розпродують золото, у результаті чого його ціна істотно падає. Не вселяє оптимізму й історія світових цін на золото в XX столітті. Рекорд вартості жовтого металу (з урахуванням втрати доларом купівельної спроможності) був встановлений під час економічної кризи в 1980 році. Тоді максимальна ціна металу склала $843 за унцію (у сьогоднішніх цінах - це більше $2100). Після чого пішла майже двадцятирічна стагнація цін на ринку дорогоцінних металів. Історія повторюється?
Борис Давиденко
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас