Примара грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Примара грошей

Кредит&Депозит
2026
Українські банки, які обіцяли реанімувати кредитування навесні 2010 р., почали поступово позичати кошти. Банкіри роблять ставку на фінансування підприємств і вибірково кредитують населення. По справжньому активізуватися фінустанови обіцяють не раніше осені: згідно з нинішніми прогнозами до жовтня-листопада кількість банків-кредиторів юросіб зросте до 35-40, пересічних громадян - до 25-30. При цьому в роздробі банки обіцяють працювати переважно з автокредитуванням та кредитуванням готівкою.
Юрособи зняли вершки
Починався 2010 з вкрай скромних обсягів кредитування. За даними НБУ, у січні загальний кредитний портфель банківської системи зменшився на 2%: юросіб - на 9,41 млрд грн. (до 472,79 млрд грн.), фізосіб - на 4,65 млрд грн. (до 230,68 млрд грн.). З другої половини лютого фінансисти активізувалися і не допустили зменшення обсягів. За інформацією НБУ, розмір загального кредитного портфеля українських банків не змінився: обсяги кредитування юросіб зросли на 0,6% (до 475,63 млрд грн.), Фізосіб - впали на 1,2% (до 227,79 млрд грн.). Взимку ставка робилася в першу чергу на фінансування підприємств, які справно платять за раніше наданими позиками. При цьому банкіри готували громадськість до відродження кредитування усіх напрямків. За їхніми прогнозами, воно мало відбутися вже навесні.
Як показало опитування "ДС", наприкінці лютого - початку березня кількість банків-кредиторів підприємств збільшилася з 18-20 до 23-24, населення - з 9-11 до 10-12. З числа фінустанов, які найбільш активно працюють в корпоративному секторі, експерти виділяють держбанки (Ощадбанк і Укрексімбанк), а також банки з російським капіталом - Промінвестбанк, ВТБ Банк і Альфа-банк. З роздрібних фінустанов - VAB Банк, Індекс-Банк, Universal Bank, Астра Банк і "Київську Русь". "Більше 60% роздрібного кредитного портфеля зосереджено у першій десятці фінустанов, а на першу п'ятірку припадає 48% всього портфеля позик фізосіб", - розповів "ДС" начальник управління роздрібного бізнесу ОТП Банку Олексій Руднєв.
Реанімація кредитних програм в останні кілька тижнів відбувалася вкрай обережно. "Наприклад, ми відновили кредитування юридичних осіб. Банк дуже вибірково підходить до нових позичальників, ретельно оцінює їх фінансовий стан і ризики, проекти, під які потрібне фінансування. Ставки з кредитів підприємствам коливаються в рамках 24-25% річних, строки обмежуються трьома роками" , - повідомив заступник голови правління АБ "Укргазбанк" Станіслав Шлапак.
"Наша фінустанова запустила кредитування фізосіб в рамках зарплатних карткових проектів. Співробітники підприємств, які обслуговуються у нас, можуть відкрити овердрафт на суму до 20 тис. грн. Ліміт кредитування розраховується індивідуально по кожному працівнику виходячи із заробітної плати клієнта", - доповнив його директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку Антон Шаперенков. За словами фінансистів, у середньому по ринку фінустанови взимку кредитували клієнтів на 2-4 зарплати.
Ставки можуть знизити
Відновлюючи фінансування за різними програмами, банкіри не спрощували базові вимоги. У випадку з кредитуванням юросіб максимальні терміни виділення коштів не перевищували трьох років, а в середньому становили 12 місяців, а середня ставка коливалася в рамках 24-29% річних в нацвалюті, розмір комісій за оформлення - у діапазоні 2-3% суми позики . "Ліміт овердрафту по поточному рахунку встановлюється на рівні 30%-го розміру середньомісячних грошових надходжень, при овердрафт під інкасовану виручку - на 90% суми середньоденної інкасації", - проінформувала заступник голови правління банку "Київська Русь" Тетяна Лобашова.
Середні ставки пзгривневих автокредитів для фізосіб становили 24-26% річних, разова комісія за оформлення позики - 2,5-3,5% суми кредиту (рідкісним явищем стали постійні комісії, що нараховуються щомісяця), термін - один - п'ять років, початковий внесок - 40-50% вартості машини, сума позики - 20-50 тис. грн.
При цьому фінансисти вимагали обов'язкового страхування не тільки машини (каско і "автоцивілка"), а й самого позичальника (на випадок смерті або нещасного випадку). Середні ставки з іпотеки коливалися в рамках 26-28% річних, розмір разових комісій - 1,5-2% суми кредиту, мінімальний аванс - 50-60% вартості нерухомості, термін - до 10 років, обсяги кредитування знаходилися в діапазоні - 50 тис . грн. і 2,5 млн грн.
Як і у випадку з автокредитами, фінансисти вимагали обов'язкового страхування застави (нерухомості) і позичальника. Іпотечні кредити надавалися одиничними банками і переважно в рамках спільних програм банків з забудовниками-партнерами або акціонерами.
Фінансисти не планують істотно покращувати кредитні умови в найближчі місяці, хоча і обіцяють трохи змістити акценти при вивченні кредитних заявок. "Зараз нас, наприклад, не стільки цікавить застава, скільки клієнт із прозорими доходами і регулярними щомісячними платежами. Також велике значення будуть мати фінансовий стан і політика підприємств, в яких працюють позичальники, що стане враховуватися в прорахунки ризиків. Слід зазначити, що співвідношення рівнів доходів і щомісячного платежу також зміниться. Важливою вимогою для корпоративних клієнтів буде можливість "бачити" фінансові потоки і стан банку, що має на увазі повне або часткове обслуговування в нашій фінустанові ", - розповіла" ДС "заступник голови правління АТ "Ерсте Банк" Світлана Черкай.
Єдина поступка, на яку банкіри можуть піти в поточному році, - це зниження відсоткових ставок з позик. У разі подальшого зменшення ставок із депозитів, яке в лютому склало 1-1,5% річних, вони планують до кінця весни на ці ж 1-1,5% знизити розцінки і за кредитами. Правда, на зменшення ставки зможуть розраховувати лише ті позичальники, які продовжать дисципліновано виплачувати свої кредити.
Стримане зростання
У найближчі місяці експерти припускають збільшення кількості банків-кредиторів. Очікується, що активніше за все буде відроджуватися фінансування підприємств. За різними прогнозами, до кінця року кількість банків, що інтенсивно працюють в корпоративному сегменті, зросте до 35-40. Куди повільніше стане відновлюватися споживчий сектор. "Активно на ринку автокредитування та іпотеки зараз працюють близько 10-12 фінустанов. Щомісяця до цього списку будуть додаватися по дві-три нові гравці", - запевнив "ДС" Антон Шаперенков. Сукупно, за розрахунками фінансистів, список банків-кредиторів фізосіб до кінця року збільшиться до 25-30 фінустанов.
Водночас активно збільшувати обсяги кредитування населення будуть деякі. "Ми вже пропонуємо своїм клієнтам позики готівкою до 75 тис. грн., А також споживчі кредити в обсязі до 10 тис. грн. До кінця 2010 року плануємо збільшити наш споживчий портфель на 50%", - сказав директор з маркетингу та розвитку продуктів Platinum Bank Анджей Олійник.
Більшість опитаних "ДС" банків розраховують цього року збільшити обсяги кредитування пересічних громадян лише на 5-10%. У випадку стабільного погашення раніше наданих позик кредитний портфель фізосіб, за підрахунками експертів, зросте за підсумками роботи в 2010 р. лише на 10-12%. Куди продуктивніше фінансисти збираються попрацювати в корпоративному сегменті. "Вважаю, кредитний портфель юридичних осіб банківської системи за поточний рік може збільшитися на 15-20%", - зазначив Станіслав Шлапак. Згідно з розрахунками фінансистів, пік кредитування цього року як у корпоративному, так і в приватному секторі припаде на вересень-листопад.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас