Янукович пообіцяв Донецьку золоті гори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович пообіцяв Донецьку золоті гори

Енергетика
3704
Натомість зменшили свої територіальні претензії.
Тривала скандальна епопея територіального протистояння Донецька і Макіївки, яка тривала два з половиною роки, завершився досить несподівано. Міська рада обласного центру нарешті прийняла генплан власного розвитку до 2031 року, з якого були виключені землі сусідніх міст і районів, які готувалися до відчуження. Якщо врахувати, скільки раніше було зламано списів в регіональній війні за межу, відмова донецької влади від перспективи територіального розширення виглядає досить дивно.
По-перше, як вже раніше повідомлялося, приєднання до Донецька солідної частини Червоногвардійського району Макіївки з населенням в 80 тис. обіб обіцяло шахтарській столиці повернення престижного статусу міста-мільйонера. Крім того, Червоногвардійка безпосередньо межує із центральною частиною Донецька, в якій побудовано стадіон "Донбас Арена". Напередодні проведення Євро-2012 знаходження у складі обласного центру престижного і перспективного району, з огляду на непоступливість макіївських влади, багато в чому б спростило для "донецьких" вигідну і прибуткову його забудову.
По-друге, численні експерти стверджували, що приєднання до Донецька Червоногвардійки та інших територій, що знаходяться в межах окружної дороги обласного центру, - справа часу. "Донецьким" лише залишалося в травні поточного року пролобіювати в парламенті затвердження вигідного для них генплану. Навряд чи народні депутати б вставляли палиці в колеса що у проведення Євро-2012 Донецьку, яке підпадає в Україні під статус священної корови.
Настільки широкий жест доброї волі сусідам донецький міський голова Олександр Лук'янченко пояснив таким чином: "Я заздалегідь хочу сказати, що ми пішли наступним шляхом: генеральний план розроблений, ми виключили з генплану ті території, які на сьогодні не вирішені ... Генплан ми стверджуємо, але з цих територій будемо йти відповідно до чинного законодавства, щоб не вийшло так, що донеччани хочуть (або Донецька міськрада хоче) узурпувати території, які їм не належать ".
Щоправда, мало хто повірив подібному альтруїзму. Деякі експерти наполягають на політичній складовій відмови влади Донецька від територіальних претензій до сусідів. Нібито керівництво Партії регіонів таким чином вирішило зупинити війну муніципалітетів, сформованих з її представників.
Але швидше за все розв'язка земельного конфлікту знаходиться в прагматичної площині. Секрет нехай і тимчасової відмови донецької влади від вигідних територій розкрив скромно презентований днями план соціально-економічного розвитку міста на найближчі 12 місяців. Ось тільки багато цифр його фінансового обґрунтування виглядають далеко не скромно.
Так, наприклад, під бурхливий сплеск житлового будівництва Донецька влада вирішила освоїти ні багато ні мало, а цілих 4,8 млрд. грн. інвестиційних коштів. Про державні гроші і говорити не доводиться. На комунальну сферу, метрополітен, про будівництво якого в Донецьку вже давно забули, а найголовніше - на побудову до Євро-2012 приватних готелів - влада міста вирішила витратити вже 8 млрд. казенних коштів. При цьому з місцевого бюджету на ці цілі вирішено витратити лише 9% від заявленої суми. Іншу частину батьки міста планують взяти з держбюджету. Тобто тільки в нинішньому році державній скарбниці під реалізацію донецького плану соціально-економічного розвитку доведеться розщедритися на 7,3 млрд. грн.
Донецькій облраді, яка нещодавно відсудила у Кабміну 1 млрд. віртуальних гривень на весь регіон, подібний розмах колег з міськради і не снився. От тільки якщо на 4,8 млрд. грн. інвестиційних коштів під будівництво донецьких "нью-Васюки" можна заздалегідь ставити хрест (по-перше, це вже не перший випадок провалу планів грандіозного житлового будівництва не за рахунок державних капіталовкладень, а, по-друге, за визнанням самих градоначальників, їх інвестиційний портфель сьогодні порожній), то, за повідомленнями деяких поінформованих джерел у Партії регіонів, питання отримання "донецькими" 7,3 млрд. грн. з державного бюджету не виглядає вже настільки віртуальним.
За даними "Коментарів", віддати землякам під соціально-економічний розвиток настільки грандіозну суму пообіцяв новообраний Президент Віктор Янукович. "Донецькі" впевнені, що ці мільярди будуть позначені у видатковій частині Закону України "Про державний бюджет", прийняти який "регіонали" обіцяють після формування нового Кабміну.
Створюється враження, що ні Янукович, ні влада Донецька не знають реального стану бюджетних справ. Складно сказати, де вони разом з Януковичем знайшли ту знамениту золоту бюджетну "тумбочку", з якої витягнуть свої 7,3 млрд. За твердженням заступника глави Адміністрації Президента Ірини Акімової, дефіцит держбюджету вже досяг 100 млрд. грн. Політичний опонент "регіоналів" - перший віце-прем'єр Олександр Турчинов дає ще більш песимістичний прогноз. Нещодавно він заявив, що "бюджетна дірка" перевищує 150 млрд. грн. Швидше за все прагматичних "донецьких" ці проблеми не хвилюють. У них є своє рішення. Місцеві підприємці вже отримали повідомлення про необхідність відрахування податкових зборів на два-три місяці вперед. Точно так само, як це було і при уряді Януковича, і при уряді Тимошенко.
Олександр Міщенко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас