МВФ ставить Україні нові умови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ ставить Україні нові умови

Кредит&Депозит
10422
З 21 лютого українські банки можуть звертатися до Національного банку за довгостроковим рефінансуванням і використовувати його для видачі "довгих" (до 5 років) кредитів ключовим для країни підприємствам. Таке право дає постанову НБУ №47. Проте, як повідомляє видання "Дело", МВФ виступає за відміну цієї постанови.
Проте в Нацбанку вважають, що постанова може виявитися позитивною для економіки.
Банкіри вважають, що якщо постанову Нацбанку №47 про рефінансування буде скасовано, то це не стане великою втратою для економіки. Поки банки не виявляють особливої цікавості до дешевого рефінансування під стимулюючі кредити. За інформацією видання, ще жоден банк не скористався 47 постановою.
Банкірів зупиняє великий пакет документів, який необхідно подати до НБУ, аби отримати рефінансування, і відсутність інформації про можливих позичальників: брати "кота в мішку" вони не хочуть.
Керівники найбільших вітчизняних банків вважають, що це не функція НБУ - розкручувати маховик кредитування. Банкіри тонко натякають на те, що кредитування корпоративного сектора через НБУ також створює ризик корупції.
Альтернативою Нацбанку, як постачальникові дешевих кредитів для банків, міг би стати Банк розвитку. Але цей фінансовий посередник, що існує в багатьох розвинених країнах, в Україні так і не був заснований.
Проте заснування Банку розвитку - це довгостроковий проект. Як оперативну альтернативу 47 постанові банкіри пропонують НБУ проводити тендери із довгострокового рефінансування банків під стимулюючі кредити.
Згідно із постановою НБУ №47, банки можуть залучати від Нацбанку рефінансування "в межах монетарних можливостей" за низькою вартістю - під 10,8-12,3% річних. Прибутковість позик "на виході" (підприємствам) не може перевищувати 18,3%. Кредити за рахунок рефінансування банки можуть видавати лише ключовим для країни підприємствам, список яких склав Кабмін, але поки не оприлюднив.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас