Банкір: Не уряд, а банки мають визначати, кому видавати позики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Не уряд, а банки мають визначати, кому видавати позики

Кредит&Депозит
690
Банки мають самостійно визначати підприємства, яким надаватимуть позики, зауважив віце-президент "Альфа-Банку (Україна)" Роман Шпек, коментуючи постанову № 47 Національного банку України про надання стимулюючих кредитів банкам, під час засіданні Фінансового прес-клубу.
"47-ма постанова Нацбанку - потрібний і своєчасний документ. Але ця ініціатива виявить себе ефективною тільки за умов скоординованих дій уряду та НБУ", – переконаний банкір.
Шпек зазначив, що вплив цієї постанови може бути зведений нанівець, якщо уряд визначатиме підприємства, яким банк повинен надавати кошти.
"За таких умов краще приймати не постанови, а статтю в бюджеті, здійснювати пряме бюджетне фінансування. Так хоч буде прозоро - кому і скільки хочуть надати урядової допомоги", - зауважив він.
Банкір переконаний, що решту відповідальності необхідно перенести в ринкову площину.
"Банки повинні на свій ризик визначати підприємство, яке може не тільки взяти кредит, а й готове, виконавши свій бізнес-план, повернути його з відсотками. Інакше не буде ніякого стимулювання, а буде зловживання, яке утворить певні пробки в економіці", – пояснив Шпек.
"Проблема не в тому, що нема кому цей ресурс дати, проблема в тому, що немає кому повернути. В умовах політичної нестабільності кредити повертають тільки слабаки, і головне, в яку команду потрапити перед виборами. І якщо ті сильні, котрі вважають, що повертати кредити їм не личить, потраплять до списку майбутніх позичальників, затвердженого урядом, даремно ми цю дискусію розпочали", - зазначив він.
Народний депутат України, член Ради НБУ Василь Горабаль під час засідання фінансового прес-клубу зазначив, що постанова НБУ про кредитну підтримку економіки, яка передбачає надання стимулюючих кредитів пріоритетним для держави підприємствам, викликає чимало питань відносно прозорості цієї процедури.
"Що ми розуміємо під пріоритетом держави і що зараз треба кредитувати? Загалом це мета благородна, однак пріоритети держави зараз розмиті. Тому сама по собі ідея непогана, але як пройде її практична реалізація і чи не буде корупції та недовіри до програми?", - член ради НБУ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас