Юань з нами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юань з нами

Казна та Політика
897
Влада Китаю очікує зростання ВВП на 8% в 2010 році. Це обійдеться дефіцитом бюджету в $ 155 млрд, а загальний обсяг кредитів зашкалить за $ 1 трлн. Масштабні вливання можуть обернутися новою "бульбашкою", оскільки призводять до перегріву економіки КНР, попереджають експерти.
"Головні передбачувані показники щодо соціально-економічного розвитку на нинішній рік будуть наступними: ВВП зросте приблизно на 8%. Зайнятість у містах збільшиться більш ніж на 9 млн осіб, коефіцієнт зареєстрованого безробіття залишиться в межах 4,6%. Загальний рівень зростання споживчих цін складе близько 3% ", - заявив прем'єр Держради КНР Вень Цзябао на щорічній сесії Загальнокитайських зборів народних представників.
Установка саме на такий економічний підйом "спрямована переважно на перебудову економічної структури країни і поліпшення її якості", - цитує агентство "Сіньхуа" прем'єра. За словами Цзябао, "з трансформацією форм економічного розвитку не можна зволікати, тому треба всіляко направляти економіку в русло розвитку, заснованого на інноваціях та внутрішньому зростанні".
Для підвищення внутрішнього попиту китайська влада буде розширювати споживче кредитування, збільшувати доходи селян і низькооплачуваних категорій населення, а також пенсії.
У промисловості необхідно "продовжити впорядкування і пожвавлення провідних виробництв": прискорити технічну реконструкцію, ліквідувати відсталі потужності, ефективно використовувати капітальні вкладення, економити енергоресурси та витрати, випускати нову продукцію, розвивати малий і середній бізнес.
Загалом на боротьбу з кризою цього року Китай має намір направити 1,05 трлн юанів ($ 155 млрд), повідомляє агентство China Daily. Попри те, що доходи скарбниці істотно відстають від витрат, уряд обіцяє зберегти бюджетний дефіцит на "відповідному" економічному становищі рівні. "Потрібно буде підтримувати розумні розміри фінансового дефіциту та державних позик", - сказав Цзябао.
"Озвучені заходи - це визнання того, що самостійного зростання китайської економіки немає, воно пов'язане тільки з державною підтримкою", - говорить головний економіст ІК "Ренесанс Капітал" Олексій Моісеєв. Так, у минулому році ВВП Китаю виріс на 8,7% і досяг 33,5 трлн юанів ($ 4,93 трлн). На підтримку близько 4,5 тис. промислових підприємств влада виділила 20 млрд юанів ($ 2,94 млрд). Загалом дворічна антикризова програма Китаю, схвалена урядом ще в листопаді 2008 року, обійдеться в $ 586 млрд.
Особливу підтримку влада надає інфраструктурним проектам, сільському господарству, автомобілебудівній та сталеливарній промисловості, освіті, будівництву доступного житла. "У минулому році китайські банки влаштували фантастичне накачування економіки кредитами, що спровокувало різке зростання імпорту Китаєм ресурсів і товарів, що виробляються в Японії, Німеччині та США.
Обсяг кредитів в китайській економіці зріс на $ 1,4 трлн до $ 5,9 трлн, або 40 трлн юанів ", - говорить начальник аналітичного департаменту Єгор Сусін. Цього року, за словами Цзябао, обсяги кредитування повинні скласти 7,5 трлн юанів ($ 1, 1 трлн).
Очікування на 2010 рік китайської влади скромніші за прогнози світових фінансових інститутів. Так, на думку аналітиків Світового банку, ВВП Китаю зросте на 8,4% в 2010 році, за прогнозами European Economic Network - на 9,5%, в Bank of America Merrill Lynch очікують підйому на 10,1%. Втім, такий підйом китайської економіки викликає побоювання. "Якість кредитів, виданих за останні рік-півтора, вкрай низька, і кредитний сектор вже знаходиться не в кращому стані.
Бульбашка на фінансовому ринку зростає дуже стрімко, що викликає побоювання щодо спроможності Китаю контролювати ситуацію.
На кінець 2009 року обсяг виданих банками кредитів Китаю сягав 120% ВВП, а до кінця 2010 року може зрости до 127-130% ВВП ", - говорить Сусін." Бульбашка буде надуватись доти, доки її накачують ", - погоджується Моісеєв. Небезпеку перегріву економіки усвідомлює і влада: Народний банк Китаю збільшує нормативи обов'язкових резервів для банків.
"Якщо Китай продовжить використовувати для стимулювання внутрішнього попиту лише кредитне накачування і відмовиться від підвищення курсу юаня, то варто готуватися до гіршого" ", - зазначає Сусін.
Ольга Танаса
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас