За ними не заржавіє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За ними не заржавіє

675
Минулої п'ятниці Держкомстат відмовився оприлюднити торішні результати економічного розвитку країни, вирішивши зробити це в кінці березня. За попередніми підрахунками Мінекономіки і НБУ, скорочення національного продукту в 2009 р. склало 15%, що відкинуло економіку на п'ять років назад. Втім, найважчий для України період залишився позаду: вже за підсумками 2010 р. ВВП може показати 5%-не зростання.
Податки підкосили ВВП
За попередніми підрахунками фахівців Національного банку, реальний ВВП, вироблений країною в минулому році, склав 360 млрд грн., що відповідає показникам національного продукту в 2004 р. Відкіт економіки в минуле на цілу п'ятирічку забезпечили декілька чинників: скорочення обсягів промислового виробництва (за підсумками 2009 р. воно склало 21,9%), різке зменшення інвестицій (до $5,635 млрд проти $10,9 млрд, залучених роком раніше) і падіння доходів населення, що склало в 2009 р. 6%. Важливу роль зіграла і подальша тінізація економіки: згідно експертній оцінці Рахункової палати, вона досягла майже 40% ВВП і перевищує порогове значення макроекономічної безпеки країни.
Але щоквартальна динаміка внутрішнього валового продукту свідчить про оптимістичні тенденції, що намітилися в економіці. За даними Держкомстату, в першому кварталі 2009 р. скорочення ВВП в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. склало 20,3%. У другому кварталі цей показник знизився до 17,8%, в третьому - до 15,9%, в четвертому - до 7%. Нацбанк і незалежні експерти вважали, що у вересні-грудні 2009 р. економіка покаже кращі результати (скорочення ВВП очікувалося на рівні 2-4%).
"Попередня оцінка базувалася на поліпшенні ситуації в деяких галузях, таких як будівництво і транспортна сфера. З листопада 2009 року припинення падіння було зафіксоване і в промисловому виробництві, а сільське господарство і зовсім уникло рецесії", - пояснив причини оптимізму фінансовий аналітик компанії "Синком Капітал" Андрій Патіота. Після жовтневого зменшення промвиробництва на 6,2% в листопаді його обсяги збільшилися на 8,6%, грудні - на 7,4%. Середній показник зростання виробництва за четвертий квартал склав близько 3% (рік до року).
Мляве відновлення ВВП на тлі прогресу в промисловості експерти пов'язують зі зменшенням чистих податкових вступів. "Даний факт імовірно зумовлений специфічною податково-бюджетною політикою, яку уряд проводив торік, що включала збір податкових платежів наперед. Також офіційно дефіцит державного бюджету склав лише 2,7% від ВВП, тоді як, згідно підрахункам МВФ, загальний касовий розрив бюджету мав досягти 8,6% від ВВП. Таким чином, дохід від податків був спотворений, що позначилося на оцінці виробленого національного продукту", - відзначив аналітик АТ "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький.
Економіку піднімуть експортери
В поточному році Україну, за підрахунками Мінекономіки, чекає зростання ВВП на 3,7% при інфляції в 9,7%. Схожі оцінки дають і міжнародні аналітики. Зокрема, рейтингове агентство Standard&Poor's передрікає нашій економіці в 2010 р. зростання на 3,5% при річному збільшенні цін на 13%. Враховуючи, що, наприклад, приріст ВВП Росії в 2010 р. агентство чекає на рівні 4,5%, а Казахстану - на 3,8%, можна констатувати, що чекання міжнародних експертів стосовно розвитку вітчизняної економіки не дуже оптимістичні.
"Повільніше порівняно з іншими пострадянськими країнами відновлення економіки України пов'язане з великим збитком, завданим її банківському сектору, і найвищим рівнем безробіття, що стримує збільшення споживчих витрат", - пояснюють експерти S&P. За їх оцінками, рівень безробіття в країні, що досяг в 2009 р. 18%, в 2010 р. знизиться лише до 15%, а в 2011 р. - до 10%. Надто песимістично агентство дивиться і на подальший розвиток української банківської системи. За його оцінками, обсяг кредитів, виданих приватному сектору і державним нефінансовим організаціям, зменшиться з 94,9% ВВП в минулому році до 86,8% ВВП в нинішньому і 80,4% - в 2011 р.
Вітчизняні аналітики оцінюють перспективи української економіки з великим ентузіазмом. "2010 рік стане для нашої країни перехідним етапом від кризового провалу і стагнації до нового економічного зростання. Ми чекаємо збільшення реального ВВП за підсумками поточного року на рівні 5%", - говорить економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Позитивну динаміку за його розрахунками забезпечуватимуть в основному низька порівняльна база і зростання експорту. Не розраховуючи на швидке відновлення внутрішнього попиту і серйозне збільшення споживання домогосподарств, експерти прогнозують поступове пожвавлення попиту на зовнішніх ринках, яке має підтримати експортно-орієнтовані галузі. Зокрема, рекордні темпи можуть продемонструвати металургія і машинобудування.
"Ми чекаємо підвищення промислового виробництва на 11,5% в 2010 році. Обсяг виплавки сталі може збільшитися на 16% в першу чергу за рахунок низької порівняльної бази першого півріччя 2009 року. Машинобудування ж стане лідером, додавши 25%. В підприємств цієї галузі є можливість різко підвищити обсяги постачань продукції до Росії", - вважає старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Реалістичність таких прогнозів підтверджують показники першого місяця поточного року. За даними Держкомстату, обсяги промвиробництва в січні зросли на 11,8% (рік до року). При цьому металургія збільшила випуск продукції на 26,6%, машинобудування - на 22,3%, хімічна промисловість - на 29,5%.
Петро Ручніков
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас