Ринок акцій України в четвер зріс услід за світовими майданчиками на сильних статданих із США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій України в четвер зріс услід за світовими майданчиками на сильних статданих із США

Фондовий ринок
236
Українські фондові індекси в четвер вийшли на нові рубежі, слідуючи за світовими майданчиками, основну підтримку яким надав вихід позитивної статистики по ринку праці в США: індекс "Української біржі" зріс на 2,13%, до 1872,28 пункту, індекс ПФТС - на 1,98%, до 732,26 пункту.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" глава департаменту торгівлі інвестиційної компанії "БГ Капітал" Вадим Самар, український ринок зростав на позитивному зовнішньому фоні, а також на відсутності поганих локальних новин, політичній стабільності, що намічається, і з усіх цих причин зростання супроводжувалося високою активністю як локальних інвесторів, так і нерезидентів.
Економіст відділу інвестиційного консалтингу інвесткомпанії "Альтана Капітал" Олександр Кушнарьов відзначив, що оптимізм у інвесторів продовжують викликати схвалені 3 березня урядом Греції заходи зі скорочення бюджетного дефіциту країни, які в четвер підтримав глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше.
Крім того, за його словами, підтримку ринку надала висхідна динаміка російських індексів, що зміцнилися під впливом зростання цін на нафту.
На думку аналітика інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслава Іванишина, одним з основних чинників сьогоднішнього зростання можна назвати позитивну статистку по ринку праці США, що вийшла в 15:30 кв, що викликало ажіотажні покупки інвесторами по всьому спектру цінних паперів, що торгуються, перед закриттям торгівельної сесії.
Крім того, на думку В.Іванишина, важливим позитивним внутрішнім чинником можна назвати зниження політичних ризиків після відставки уряду Юлії Тимошенко, що збільшує привабливість українських цінних паперів для нерезидентів.
Керівник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко повідомив, що зростання ринку ґрунтувалося на хорошому попиті акцій гірничодобувного сектора, а також певних компаній енергогенеруючого, банківського і металургійного секторів. Як відзначив експерт, вартість акцій залізорудних компаній значно зросла після низки новин про підвищення світових цін на залізняк.
За словами Самара, беззастережним лідером по кількості операцій і обсягу торгів у четвер стали акції банку "Форум": папери "вистрілили" після оголошення інформації про збільшення долі німецького Commerzbank в статутному капіталі "Форуму".
На "Українській біржі" найбільшу увагу портфельні інвестори звернули на акції ГЗК, коксохімів і металургійних компаній, які продемонстрували найкращу динаміку на тлі високих торгівельних обсягів. У лідерах зростання - акції Полтавського ГЗК (+6,59%), Ясиновського КХЗ (+5,94%), "Азовсталі" (+4,38%).
За словами Іванишина, банк "Форум" закрився істотним підвищенням (+4,91%), проте в другій половині дня темпи зростання вже припинилися і акції торгувалися у вузькому діапазоні 9,5-9,7 грн. за акцію. Експерт відзначив, що кількість продавців по паперу в десятки разів перевищує кількість покупців. На його думку, короткостроковий потенціал зростання акцій банку вичерпаний, можна чекати технічної корекції до рівнів 9,0-9,2 грн. за акцію.
В цілому більшість паперів ринку заявок "Української біржі" показали позитивну динаміку від 1% до 6%.
Разом з тим в "мінусі" закрилися акції шахти "Червоноармійська-Західна №1" (-1,6%), ММК ім. Ілліча (-0,48%), "Дніпроенерго" (-0,11%) і "Донбасенерго" (-0,03%).
На "Українській біржі" в четвер обсяг торгів побив нові рекорди, перевищивши 80 млн грн.
На ПФТС цього дня укладені угоди з акціями на суму 23,4 млн грн.
Як повідомила трейдер інвестиційної компанії "Фенікс Капітал" Ірина Барабанова, на іноземних ринках акцій українські папери в четвер демонстрували змішану динаміку. Папери нафтогазового сектора торгувалися різноспрямовано: Regal Petroleum відіграв вчорашнє падіння, за підсумками дня папери піднялися на +4%, JKX впав на -2,28%. За словами Барабанової, акції Ferrexpo впали на 3,8%.
Дещо зменшився інтерес інвесторів до паперів "Кернел": за підсумками дня вони подешевшали на 1,29 %. Агропромхолдинг" "Астарта" додала в ціні після виходу позитивних фінансових і операційних результатів - на 7,08%.
По паперах "Миронівського хлібопродукту" пройшов великий обсяг операцій, внаслідок чого ціна знизилася на 0,43%. Акції девелопера "XXI століття" - без змін.
Акції "Агротону" демонструють подальше зростання: в четвер папір додав 2%.
Як повідомив трейдер "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінських, в четвер ціни коротких випусків суверенних єврооблігацій України скоректувалися на 0,125-0,25 п.п., тоді як "довші" Україна-13 і 16 відступили індикативно на 0,50-0,625 п.п. без операцій. За словами О.Ублінських, активні продажі спостерігалися в бондах Україна-12, "явно перекуплених в останні дні".
Трейдер як і раніше рекомендує робити заміну в портфелях, продаючи Україна-12 і купуючи Україна-11.
Крім того, він рекомендує "купувати" бонди "Нафтогаз України"-14.
"Спред "Нафтогаз Україна"-14 до суверенної кривої як і раніше близько 150-155 б.п., тоді як справедливий рівень ми оцінюємо в 50 б.п ." - сказав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас